Trăieşte verde,fii prietenos cu mediul! [română/text]
In aceste zile auzim peste tot cuvantul "green" (verde) si toata lumea incerca sa traiasca in asa fel incat sa-si puna amprenta cat mai putin asupra naturii.
Incepand de la pungi, pana la alimente, totul in jurul nostru incepe sa devina "bio", natural, eco. Cuvantul "green" a devenit la fel de iubit ca si simbolul pacii, iar noi am inceput sa adoptam obiceiuri cat mai prietenoase cu mediul.
Afla in continuare cum poti sa faci din casa ta un mic locusor verde si cum poti ajuta planeta sa traiasca sanatos.
Redu, Recicleaza si Reutilizeaza. Cei trei "R" care ar trebui sa fie lege pentru orice persoana, te sfatuieste How Stuff Works. Exista o multime de produse pe care le arunci, dar care pot fi foarte folositoare pentru altceva.
Te-ai gandit vreodata ca zatul de cafea, cojile de cartofi, cojile de banane si pastaile de mazare pot reprezenta aur curat pentru gradina ta? In mod ironic, mancarea pe care o arunci poate deveni ingrasamant natural pentru gradina sau pentru plantele din ghivece - ai nevoie doar de un mic dispozitiv in care toate deseurile organice din casa ta sa aiba spatiu si timp sa se macereze in liniste.
Reciclarea este o modalitate de a arata ca iti pasa de mediul in care traiesti. Vrei sa scapi de un obiect din casa si ai tendinta de a merge si a-l arunca pur si simplu la gunoi? Gandeste-te de doua ori inainte sa-i dai drumul in cosul de gunoi si mergi la un centru de reciclare.
Ai obiceiul ca in drumul spre birou sa iti cumperi cafea? Dar te gandesti si la hartia si plasticul utilizat pentru fabricarea paharului?
Depune o atentie marita la apa consumata. Te-ai gandit ca putem ajunge intr-un moment in care vom ramane fara apa? Unii stiu foarte bine ce inseamna acest lucru.
Incearca sa economisesti apa pe cat de mult poti. Gandeste-te la viitor. In primul rand verifica daca tevile tale sunt sparte, pentru a nu avea pierderi de apa. Simpla atentie marita depusa atunci cand consumi apa te poate ajuta sa economisesti- poti inchide robinetul cand iti periezi dintii, deschizandu-l doar pentru clatire, spre exemplu.
Chiar si apa murdara poate fi refolosita- de exemplu, apa din acvariul pestilor poate reprezenta hrana pentru plante.
Atunci cand cumperi mancare, informeaza-te! In primavara anului 2008 s-a observat un deficit alimentar la nivel mondial. Pretul gazului a crescut, ducand la crestrea costurilor de transport, care se adauga la pretul total practicat de producatori. Din aceste cauze, multi oameni nu au mai avut bani pentru a-si asigura mesele, ducand la revolte in Haiti si Bangladesh.
Atunci cand mergi la cumparaturi alege produsele organice, deoarece sunt mai bune pentru mediu pentru ca la producerea lor nu se folosesc chimicale ieftine si daunatoare.
De asemenea, poti ajuta mediul cumparand produse locale. Atunci cand cumperi produse de la producatorii locali ajuti mediul prin scaderea emisiilor de CO2.
Stai in pat si observi cum soarele intra pe sub usa? Nu este in regula. Incearca sa acoperi toate aceste locuri prin care poate intra sau iesi aerul. In acest mod vei ajuta mediul. Cum? Daca nu intra caldura in casa si este racoare, nu vei mai porni aerul conditionat si astfel vei economisi energie.
De asemenea, poti evita folosirea aerului conditionat pe timpul verii prin utilizarea unor draperii care sa opreasca lumina soarelui sa intre in casa.
Pe timpul iernii, jaluzelele si perdele impiedica aerul rece sa intre in incapere si in acest mod nu vei folosi aparate suplimentare pentru incalzire.
Cea mai importanta si eficienta metoda pentru a fi pritenos cu mediul este sa instalezi panouri solare.