Miercuri, 25/12/2024, 09:06 Oaspete | RSS


Începători
Meniul site-ului
Categorii
Necategorizate [187]
Voting
Care tracker este mai organizat?
javascript:; javascript:;
Raspunsuri: 199
Statistică


În total online: 11
Oaspeţi: 11
Utilizatori: 0
Ultimii utilizatori
  • ColinLok
  • Francisml
  • Richiecit
  • Facebook fan

    Lecţii


    Principală | Profilul meu » Lecţii » Uncategorized » Necategorizate

    Semnificaţia ouălor roşii de Paşte [română/text]

    Niciun crestin nu-si poate imagina sarbatoarea de Paste fara oua rosii si fara obiceiurile legate de acestea.

    Mai e putin pana la Paste! Pana atunci, masa trebuie sa fie curata si bucatele gata. In seara de Inviere, traditia cere ca toata lumea sa mearga la biserica pentru a participa la slujba si pentru a lua lumina. Inainte de a pleca de acasa toti membrii familiei, de la cel mai mare pana la cel mai mic se spala pe fata cu apa dintr-un vas in care a fost pus un ou rosu si un banut din argint, ca sa fie „sanatosi si curati ca argintul". La sfarsitul slujbei, preotul imparte tuturor paine sfintita, stropita cu vin si aghiazma. Dimineata, dupa ce se intorc de la biserica, toti membrii familiei mananca mai intai oua si pasca sfintita si apoi din restul bucatelor, dar nu inainte de a se mai spala o data cu apa in care sta oul rosu si banutul de argint. Cel care ciocneste primul este cel mai varstnic barbat din familie, care loveste varful ascutit al oului tinut de partener si rosteste „Hristos a inviat!", iar partenerul ii raspunde „Adevarat a inviat!".

    Puteri miraculoase

    Nu ne sunt deloc straine aceste obiceiuri. Dar te-ai intrebat vreodata de ce mancam oua rosii de Paste? Pentru ca ouale simbolizeaza mormantul lui Iisus Hristos, care s-a deschis la invierea Sa din morti, iar culoarea rosie a oualor reprezinta sangele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mantuirea lumii. Ouale simbolizeaza si primavara, reintinerirea. In Egiptul antic, oul era simbolul legamantului vietii si reprezenta, totodata, sicriul sau camera mortuara. In traditia populara romaneasca, ouale de Paste au puteri miraculoase: vindeca boli, protejeaza animalele din gospodarie, te apara de rele.

    Oua incondeiate

    In Bucovina, ouale de Paste sunt numite „merisoare" si erau colorate la inceput numai in rosu, iar mai apoi a aparut si obiceiul de a le vopsi în galben, verde sau albastru. Aici gasim ouale incondeiate dupa o arta straveche. Unele gospodine folosesc chiar si o suta de modele de incondeiere! Odinioara, culorile erau obtinute numai din plante care erau lasate la macerat în Duminica Floriilor.

    Vopseste-le natural!

    Daca te deranjeaza chimicalele din comert, incearca sa inrosesti ouale ca pe vremea bunicilor: cu coji de ceapa rosie puse la fiert sau cu suc de sfecla cruda.





    Anunţă-ţi prietenul:

    Categoria: Necategorizate | Publicat de: magnetic_music (30/03/2010) | Autor: Simona Macovei
    Vizualizări: 462 | Tag-uri: semnificatie, rosii, paste, oua | Rating: 0.0/0
    Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii.
    [ Înregistrare | Logare ]
    Anunţuri Google
    Parteneri
    Publicitate