Joi, 26/12/2024, 08:22 Oaspete | RSS


Începători
Meniul site-ului
Categorii
Necategorizate [187]
Voting
Care tracker este mai organizat?
javascript:; javascript:;
Raspunsuri: 199
Statistică


În total online: 5
Oaspeţi: 5
Utilizatori: 0
Ultimii utilizatori
  • ColinLok
  • Francisml
  • Richiecit
  • Facebook fan

    Lecţii


    Principală | Profilul meu » Lecţii » Uncategorized » Necategorizate

    Pericolele fumatului pasiv [română/text]

    Pentru ca ai inteles pericolele la care te expui atunci cand fumezi, ai ales sa nu ai acest viciu. Dar te-ai gandit care este efectul norului de fum din restaurantul tau preferat asupra sanatatii tale?

    Sau ce efecte are asupra copiilor tai fumul lasat de rudele tale venite in vizta?

    Din pacate, conform CNN, care citeaza expertii de la Mayo Clinic, aceste sunt similare fumatului. Abundand in toxine, fumul inhalat de nefumatori este vinovat pentru o serie intreaga de probleme de sanatate, de la bolile cardiovasculare la cancer.

    Un studiu din 2006 a aratat ca nu exista un nivel considerat sigur de expunere la fumul de tigara. Din fericire, insa, exista si modalitati de a evita "convietuirea" cu acesta.

    4.000 de compusi chimici, printre care si arsenicul

    Fumul de tigara contine nu mai putin de 4.000 de compusi chimici, dintre care peste 250 sunt toxici. Dintre acestia, peste 50 cauzeaza sau sunt suspectati ca ar cauza cancerul.

    Printre substantele inhalate de fumatorii pasivi se numara arsenicul, benzenul, poloniul si formaldehidele.

    Nici nu e de mirare ca gatul iti este iritat, sangele mai putin oxigenat (de la monoxidul de carbon), ca sa numim doar acteva dintre efectele fumatului indirect.

    Particulele periculoase din fumul de tigara pot ramane in aer timp de cateva ore. Chiar si doar 20 sau 30 de minute petrecute in aceast aer incarcat iti poate face rau. Iar respirand acest aer poluat timp de mai multi ani face ca sanatatea ta sa fie cu adevarat in pericol.

    Riscurile la care sunt supusi adultii fumatori "la mana a doua"

    Cancerul, mai ales cel de plamani. Expertii sunt de parere ca fumatul indirect este vinovat in 3.400 de cazuri de cancer la plamani, in fiecare an, in SUA. Expunerea la fum de tigara este de asemenea legata de cancerul la sinusurile nazale.

    Boli de inima
    Fumatul indirect afecteaza sistemul cardiovascular al nefumatorilor in multe moduri; cauzeaza boli de inima, putand duce chiar la stop cardiac, afecteaza vasele de sange si circulatia, putand chiar favoriza formarea cheagurilor de sange. Se estimeaza ca 35.000 de nefumatori mor in SUA anual, din cauza faptului ca in jurul lor se fumeaza.

    Boli ale plamanilor Bronsita si astmul sunt doar doua dintre bolile asociate cu fumatul indirect. Tot fumatul pasiv este de vina pentru dificultatea de a respira noaptea si tensiunea din piept sau chiar episoadele "fara suflu", ce succed efortului.

    Riscurile la care sunt supusi copiii, fumatori pasivi:
    Efectul fumului de tigara asupra copiilor este si mai pronuntat, pentru ca acestia sunt mult mai vulnerabili decat adultii, ei aflandu-se in plin stadiu de dezvoltare. Pentru faptul ca respira si mai des decat adultii, ei inhaleaza si mai mult fum.

    In cazul copiilor care locuiesc in case in care se fumeaza, cel mai mult au de suferit pana la varsta de 5 ani. Un copil care sta o ora intr-o camera cu mult fum inhaleaza toxine ce reprezinta echivalentul a 10 tigari fumate. Chiar si daca parintii nu fumeaza acasa, copiii au de suferit de pe urma toxinelor imbibate in hainele sau in parul parintilor.

    Crestere si dezvoltare
    Femeile care sunt expuse fumului de tigara atunci cand sunt insarcinate risca sa aduca pe lume copii mai mici. De aici si o serie intreaga de probleme, cum ar fi dificultatea ulterioara a copiilor de a invata sau chiar paralizia creierului.

    In cazul in care femeia fumeaza in timpul sarcinii, toxinele pot trece de placenta, marind sansele ca acesta sa aiba o greutate mica la nastere, aceasta nefiind decat cea mai mica dintre probleme. Expunerea la fum de tigara in perioada in care nu este decat un fetus sau dupa nastere poate face ca acesta sa moara subit, din cauza sindromului SIDS.

    Astmul si alte probleme respiratorii
    Astmul poate aparea si in cazul copiilor sanatosi, din cauza fumatului pasiv, dar poate face ca episoadele sa fie mai frecvente si mai severe, in cazul copiilor care au deja aceasta afectiune.

    Fumatul indirect este, de asemenea, in stransa legatura cu infectiile tractului respirator inferior, cum ar fi bronsita si pneumonia, mai ales in cazul copiilor de pana la 6 ani. Tot fumatul pasiv este asociat cu iritarea tractului respirator superior si reducerea activitatii plamanilor.

    Infectii la ureche
    Copiii care locuiesc in case unde se fumeaza sunt mai predispusi la a suferi de infectii ale urechii, printre care si otita.

    Alte probleme de sanatate legate de fumatul pasiv
    Atat in cazul adultilor, cat si in cel al copiilor, fumatul pasiv poate cauza iritarea ochilor si a nasului, reducerea activitatii plamanilor, iritabilitate, carii dentare si tuse cronica.

    Cum poti sa te feresti de fumul de tigara

    Simplu, evitand sa stai in aceeasi incapere cu persoanele care fumeaza, alegand restaurantele si localurile unde este interzis acest obicei, nelasand pe nimeni sa fumeze la tine in casa, cu riscul de a parea nepoliticos, si procedand la fel si in autoturism.

    Mai bine faceti o pauza, daca sunteti cu masina, daca sa respirati un aer atat de poluat.

    De asemenea, ai grija ca bona ta sa nu fumeze sau in gradinita unde iti lasi copiii peste zi sa nu se prectice acest obicei.




    Anunţă-ţi prietenul:

    Categoria: Necategorizate | Publicat de: magnetic_music (21/02/2010) | Autor: magnetic_music
    Vizualizări: 368 | Tag-uri: fumat, riscuri, pasiv | Rating: 0.0/0
    Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii.
    [ Înregistrare | Logare ]
    Anunţuri Google
    Parteneri
    Publicitate