Ai urmarit vreodata un copil desenand, construind un castel din cuburi sau modeland plastilina? L-ai vazut cufundat ore in sir in treburile lui, rupt de lumea din jur si uitand de timp? Dar satisfactia ce se asterne la final pe fata lui, cand isi admira opera, ai observat-o vreodata cu atentie?
Despre acest aspect vorbim, despre fericirea pe care o poti resimti implicandu-te la maximum in activitati care te pasioneaza cu adevarat si care te pot face sa te simti cu adevarat implinit, important, un creator unic, de exceptie.
Cu totii suntem daruiti cu talente si numeroase calitati, totul este sa le descoperim, pentru ca nimeni nu o va face in locul nostru, scrie ''Psyhology today''.
"Lasati-va dusi de val", spune psihologul Mihaly Csikszentmihalyi referindu-se la starea de concentrare maxima in care ne aflam atunci cand suntem cu totul angajati intr-o anumita actiune creativa, fie ca este vorba de o documentare pentru un articol bun, fie de redecorarea unei incaperi din casa sau de invatarea unor noi cantece la instrumentul muzical preferat.
Oricat de scurte, astfel de momente, in care facem ceea ce ne place, ne induc o stare de bine, de fericire, avand o influenta benefica inclusiv asupra starii noastre de sanatate.
"Raspundeti la provocari!", ne mai sfatuieste si psihologul Gregory Berns de la Universitatea din Emory, in opinia caruia cu cat greutatile cu care ne confruntam sunt mai mari, cu atat creste si satisfactia pe care o resimtim dupa ce trecem peste ele si ne atingem scopul propus.
"Ganditi-va la castigatorul unei probe de maraton si la toate suferintele fizice prin care trece pe parcursul zecilor de kilometri pe care ii parcurge, sau la bucuria cu care un pasionat de puzzle-uri aseaza ultima piesa", mai spune acesta.
"Nu va comparati cu profesionistii!", mai avertizeaza Berns. Nu trebuie sa va lasati demobilizati de gandul ca nu veti putea niciodata picta precum Picasso. Amintiti-va, din nou, de copilarie, cand, nestiind cine este Picasso, va simteati cel mai mare pictor al lumii! Porniti de la lucruri simple si straduiti-va sa avansati. Totul este sa incepeti de undeva!
"Incalcati regulile din cand in cand", mai spune psihologul citat. Nu putem da intreaga masura a creativitatii si imaginatiei noastre daca ramanem cantonati intr-un program strict. Nu poti picta de la 11 la 12:30, dupa care sa intrerupi totul pentru a te apuca de gatit fiindca vin copiii de la scoala.
Faceti-va timp numai pentru voi si tineti cu dintii de el. Iesiti din rutina din cand in cand si bucurati-va de sentimentul de libertate pe care il traiti astfel. In fond, marii creatori au ramas in istorie si pentru faptul ca au iesit din tipare si au rupt barierele generate de reguli.
"Faci asta pentru tine!", este un alt lucru pe care trebuie sa il aveti in minte.
Nu va mai ganditi la rezultatul final, la ce vor spune ceilalti despre el, concentrati-va doar pe ceea ce faceti. Un pulover impletit dupa un model conceput de noi intr-o combinatie de fire si culori care ni se pare ca se imbina perfect este la fel de valoros ca si un tricot de firma. Pentru noi insine si pentru toti cei care ne iubesc.