Factorii mentali sunt fara nicio indoiala aflati in stransa legatura cu sanatatea fizica a organismului. In timp ce un tip nevrotic va avea parte de o deterioarare mai rapida a sanatatii, exista si temperamente care lungesc cu cativa ani viata. Cinismul
Cinicii, care tind sa fie suspiciosi si deloc increzatori in cei din jur, catalogati adesea ca fiind ostili, sunt predispusi catre bolile de inima. Aceasta afirmatie este intarita de un studiu realizat in Vietnam, pe 300 de persoane.
In urma completarii unor chestionare, a reiesit faptul ca persoanele ostile s-au dovedit a fi si acelea care, in timp, s-au imbolnavit sau au prezentat un risc mare de a se imbolnavi de inima.
Explicatia gasita de Boyle este aceea ca indivizii ostili au parte si de mai mult stres, ceea ce, in final, face ca sistemul lor imunitar sa slabeasca. In mod special, proteina C3 are de suferit, ea aflandu-se in stransa legatura cu o serie intreaga de boli, inclusiv diabetul.
Lipsa unui scop in viata
Lipsa unui tel in viata iti poate trunchia chiar sederea pe Pamant. Un studiu realizat pe 1.200 de voluntari varstnici care nu sufereau de dementa a aratat ca cei care aveau un scop in viata prezentau si un risc de mortalitate injumatatit in comparatie cu ceilalti, in urmatorii 5 ani, perioada pe care s-a intins cercetarea.
Un alt studiu a aratat ca cei care au un tel in viata au si un nivel diferit al hormonilor de stres, o inima mai sanatoasa si un sistem imunitar mai puternic. Dimpotriva, cei care traiesc de pe o zi pe alta, fara un scop major, prezinta cel mai mare risc de mortalitate.
Nevrotic
Persoanele nevrotice, care isi fac griji in mod constant, fiind si anxioase, predispuse la depresie, mor mai devreme decat cele calme.
Un studiu in cadrul caruia au fost urmariti 1.800 de barbati timp de 30 de ani a certificat acest fapt. O posibila explicatie ar fi aceea ca nevroticii sunt mai predispusi la fumat.
Practic, acest obicei ii ajuta sa scape, pe moment, de anxietate, dar pe termen lung ii poate ucide, explica Daniel Mroczek, de la Universitatea Purdue, in Indiana, SUA.
Lipsa autocontrolului
Daca intarzii adesea la intalniri sau nu-ti poti tine biroul organizat, ai putea avea probleme cu autocontrolul, iar asta isi poate pune amprenta asupra starii tale de sanatate.
O revizuire a 20 de studii, in care au fost monitorizati 9.000 de voluntari, a aratat ca persoanele constiincioase, organizate si disciplinate, spre deosebire de impulsivi, traiesc, in medie, cu 2 pana la 4 ani mai mult.
Potrivit cercetatorului Howard S. Friedman, de la Universitatea California, in Riverside, persoanele organizate, disciplinate, nu risca sa se apuce de fumat sau sa bea in exces, avand o viata mai stabila si mai putin stresanta.
Inhibitia
Persoanele timide, inhibate nu sunt marginalizate doar de societate, ci au de pierdut si cand vine vroba de sanatate.
Dupa cum a aratat un studiu realizat pe 180 de pacienti care erau tratati de boala arteriala periferica (ingustarea vaselor de sange din cauza depunerilor de pe peretii vaselor sangvine), persoanele timide si inhibate, predispuse la emotii de tip negativ pe care preferau sa le tina pentru ele, aveau si un risc crescut de mortalitate, in comparatie cu cele care se exteriorizau usor.
Stresul
Indiferent ce lista ai face, fa bine si nu te stresa! Un studiu a aratat ca stresul prelungit poate fi letal, el imbolnavindu-te de inima, marind riscul de raceala sau gripa si de presiune arteriala mare.
Dupa cum a scos la iveala un studiu realizat in Israel, pe 700 de persoane, cei care experimentasera momente in care stresul legat de munca pur si simplu nu mai putea fi manageriat aveau un risc dublu de a se imbolnavi de diabet.
Asa ca daca marirea de salariu, aferenta unei promovari, te incanta, gandeste-te ca vine la pachet cu o portie dubla de stres. In plus, dupa cum au demonstrat cercetatorii britanici, intr-o alta cercetare, o promovare micsoareaza riscul ca cel in cauza sa-si mai faca timp de vizita la medic.