Multe animale incearca sa induca in eroare in mod deliberat, insa cercetatorii spun ca numai oamenii ating performanta de a se minti inclusiv pe ei insisi. Oamenii sunt atat de preocupati de ce parere au ceilalti despre ei incat, de multe ori, nu reusesc sa separe adevarul de fictiune nici macar in propriile lor minti, a spus Robert Feldman, un psiholog de la Universitatea Massachusetts. "Este legat de orgoliu", afirma el. "Am descoperit ca, imediat ce oamenii simt ca orgoliul le-ar fi in pericol, incep sa minta mai mult".
In studiul sau extins al felului si al momentelor in care oamenii mint si al faptului daca suntem sau nu constienti de acest lucru, Feldman apeleaza la diverse experimente. Intr-un asemenea experiment, doi straini au fost lasati singuri intr-o camera. Au fost filmati in timp ce discutau. Mai tarziu, au fost luati fiecare separat, li s-a aratat filmul si li s-a cerut sa identifice daca exista ceva care "nu a fost in intregime adevarat" in ceea ce au spus. Feldman nu a folosit cuvantul "minciuna" din cauza conotatiilor sale morale.
La inceput, toti participantii au spus ca nu au afirmat nimic care sa nu fi fost in intregime adevarat. Insa, pe masura ce urmareau filmul, erau ei insisi surprinsi in mod sincer sa observe anumite indepartari de "intregul" adevar. Minciunile au mers de la a pretinde ca le place de cineva de care, de fapt, nu le placea, pana la a pretinde ca fac parte dintr-o formatie rock.
"Oamenii mint aproape din reflex", spune Feldman. "Ei nu-si dau seama ca acest lucru face parte din discursul lor social obisnuit. Incercam foarte tare sa-i impresionam pe ceilalti si in acelasi timp sa mentinem o imagine despre noi insine care sa fie consistenta cu ceea ce celorlalti le-ar placea ca noi sa fim."
Cercetatorii au descoperit anumite variatii intre barbati si femei, precum si intre introvertiti si extrovertiti. Ei au constatat ca extrovertitii mint mai des decat introvertitii si ca, cu toate ca barbatii si femeile mint in egala masura, "stilul" lor de a minti difera. Minciunile barbatilor tind sa fie mai egoiste, tind sa serveasca incercarii de a-i face pe ei insisi sa apara cat mai bine, in timp ce minciunile femeilor tind sa fie directionate spre cealalta persoana, in incercarea de a o face pe aceasta sa se simta cat mai bine.
Feldman spune ca ar trebui sa constientizam in mai mare masura cat de mult si de des mintim. "Situatia implicita ar trebui sa fie de onestitate si adevar [�] Ne este mai bine daca onestitatea reprezinta norma. Este ca vechiul proverb: onestitatea este cea mai buna strategie." Feldman adauga si ca onestitatea conduce la relatii bazate pe incredere, mai sincere si mai autentice.