Alcoolul consumat de o persoana patrunde imediat in sange. O
cantitate mica patrunde direct prin mucoasa bucala si esofag,
aproximativ un sfert din cantitatea de alcool consumata trece in sange
prin intermediul stomacului, iar restul prin intestine, in special
intestinul gros.
Cu cat trecerea alcoolului in sange se face mai repede, cu atat
nivelul de alcool in sange va creste mai repede si
implicit se va instala mai usor senzatia de betie. Digerarea hranei in
stomac va contribui la mentinerea alcoolul pe o perioada mai mare de
timp si la patrunderea acestuia mai greu in intestine. Prin intermediul
sangelui, alcoolul este difuzat rapid in organism si raspandit ulterior
la toate organele. In general, peste jumatate din cantitate se resoarbe
in maximum 15 minute, dupa care restul de alcool – in aproximativ o ora.
Alcoolul este mult mai solubil in apa decat in grasime. Concentratia de
alcool in sange depinde de cantitatea de apa din corp.
In general, persoanele mai solide care au de asemenea mai multa apa in
corp prezinta un nivel de alcool in sange mai scazut, fata de o persoana
cu greutate mai scazuta care a consumat aceeasi cantitate de alcool.
Eliminarea alcoolului prin ficat
In ficat, alcoolul este eliminat in doua etape gratie enzimelor. In
primul rand, alcoolul este transformat in acetaldehida in urma
oxidarii etanolului, o substanta foarte nociva care provoaca tulburari
in intreg organismul. Aceasta ataca membranele celulare si cauzeaza
tulburari indirecte prin inhibarea sistemelor enzimatice.
In al doilea rand, acetaldehida este transformata in
substante care joaca un rol primordial in ceea ce priveste acizii grasi
si sinteza colesterolului. Propriu-zis, in cazul unui consum excesiv de
alcool se produce la nivelul ficatului o acumulare anormala de grasimi
in celulele ficatului (steatoza hepatica).
Cum se calculeaza alcoolemia?
Alcoolemia reprezinta nivelul de alcool din sange si se calculeaza dupa
o formula care include greutatea si coeficientul de absorbtie, care
este diferit de la o persoana la alta.
Formula de calculare a alcoolemiei
Rata de alcoolemie este calculata potrivit mai multor formule. Iata doua
dintre acestea:
Prima varianta: C = A : G X r
C = concentratia alcoolului in sange (alcoolemie)
A = cantitatea de alcool in grame
G= greutatea corporala
R = factor de difuziune (0,7 la barbati si 0,6 la femei)
A doua varianta: A = V x p x 0,8 / K x m
A= alcoolemia (concentratia alcoolului in sange)
V = volumul bauturii ingerate in ml
p = gradele bauturii alcoolice
K = factor de difuziune
m = greutate in kg
Intensitatea alcoolemiei
Valoarea intensitatii alcoolemiei este aproximativa deoarece este
modificata de prezenta alimentelor in stomac, de viteza de digerare,
tipul de alcool consumat, de stres, oboseala, stare generala de sanatate
etc.
Alcoolemia corecta este aceea dupa una-doua ore de la absorbtie sau
dupa 15-30 de minute daca persoana nu a mancat nimic. Viteza de
eliminare este de 0,10 g/l pana la 0,30 g/l pe ora.
Cum actioneaza alcoolul asupra organismului
In cazul in care alcoolemia este mai mare de 0,5 g/l
de sange, efectele neurologice se manifesta prin: ingustarea spatiului
vizual, alterarea modului de apreciere a distantelor, sensibilitate
crescuta la lumina, diminuarea reflexelor, euforie si dezinhibitie.
Starea de betie apare in momentul in care alcoolemia este situata intre
1 si 2 g/l de sange si este insotita de o stare de euforie, tristete
sau agresivitate. Intoxicarea cu alcool este severa in jurul a 3g/l de
sange, iar moartea este posibila la 5 g/l de sange.
Alcoolul si sofatul
Determinarea alcoolemiei este importanta pentru a determina eventualele
infractiuni din codul rutier. Potrivit Codului Rutier Al Romaniei „conducerea
pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana
care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange
ori o concentratie ce depaseste 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat
sau care se afla sub influenta unor substante ori produse stupefiante
sau medicamente cu efecte similare acestora se pedepseste cu inchisoare
de la 1 la 5 ani”.