Câte chimicale conţine hrana noastră? [română/text]
Află de ce ar trebui să limitezi consumul de alimente procesate
Am auzit de nenumărate ori că
alimentaţia ar trebui să-i ofere organismului energia şi substanţele
nutritive necesare fără să-l suprasolicite, în caz contrar existând
riscul unor boli precum cele de inimă sau cancerul. Cu toate astea, o
mare parte din dieta zilnică este alcătuită din chimicale periculoase.
Autorităţile naţionale şi internaţionale permit
folosirea în industria alimentară a aproximativ 300 de aditivi,
recunoscuţi pe plan global sub numele de E-uri, care fac mâncarea să
arate mai bine, să aibă un gust mai plăcut şi să reziste timp îndelungat
pe rafturile magazinelor, toate astea la un preţ atractiv.
Ce-i drept, o parte din E-uri provin din surse naturale şi nu
reprezintă un risc pentru sănătate. Dar majoritatea coloranţilor,
îndulcitorilor, aromelor artificiale sau „identic naturale",
conservanţilor, acizilor, agenţilor de maturare, de înălbire şi
emulsificatorilor sunt produse sintetice, de laborator, folosite mai
ales în produsele industrializate.
Desigur, regulile impuse de autorităţi prevăd ca niciun aliment să
nu conţină cantităţi periculoase dintr-un anumit aditiv. Cu toate
acestea, adunând cantitatea unui anumit E din mai multe alimente
consumate de-a lungul unei zile, ajungem uneori să depăşim cu mult
nivelul „sigur" de aditivi şi, prin urmare, ne punem în pericol
sănătatea.