Vineri, 15/11/2024, 15:01 Oaspete | RSS


Începători
Meniul site-ului
Categorii
3D Max [8]
After Effects [0]
AutoCad [1]
CorelDraw [0]
Dreamweaver [0]
Edius [0]
FL Studio [9]
Flash [1]
Illustrator [0]
InDesign [0]
Photoshop [22]
Premiere [0]
SketchUp [1]
VirtualDub [0]
Windows Tricks [31]
Alte [74]
Voting
Care tracker este mai organizat?
javascript:; javascript:;
Raspunsuri: 198
Statistică


În total online: 11
Oaspeţi: 11
Utilizatori: 0
Ultimii utilizatori
  • ColinLok
  • Francisml
  • Richiecit
  • Facebook fan

    Lecţii


    Principală | Profilul meu » Lecţii » Software » Alte

    Adolescentul şi anturajul său. [română/text]
    G. Stanlez Hall, prima persoană care a studiat adolescenţa în mod ştiinţific, a denumit-o ca fiind o perioadă de "furtuni şi stres”. El o descrie ca fiind caracterizată şi de mari transformări în plan fizic, mental, moral şi emoţional, perioadă în care ambele sexe se confruntă cu "puseul de creştere”.

    Mulţi psihologi consideră adolescenţa ca fiind perioada de viaţă dominată de cea mai puternică criză din întreaga dezvoltare a fiinţei umane.

    Ca psiholog practician, aş putea spune că întreaga existenţă a omului este caracterizată de diverse crize ce ţin de etapele de viaţă, de personalitatea noastră în neostoita ei devenire şi/ sunt create de diversele provocări ale vieţii. Cu certitudine, există şi adolescenţi care nu trăiesc adolescenţa ca pe o criză, ci ca pe o etapă de vărstă mult visată în care îşi împlinesc visele legate de vocaţie cu cele de autonomie, prietenie şi dragoste învăţând şi jucând diverse roluri.

    Climatul familial sanogen, modul de relaţionare cu părinţii, înţelegerea şi atenţia acordată adolescenţilor de către părinţi, canalizarea energiei spre descoperirea şi punerea în valoare a aptitudinilor, joacă un rol decisiv pentru dezvoltarea armonioasă a personalităţii acestora. La fel de importante sunt contextele de viaţă şi cultura, cu impact deosebit asupra modelării comportamentului adolescentului.

    În calitate de părinte mi se pare esenţial să subliniez faptul că adolescentul îşi caută o identitate în această etapă şi că este foarte important să ne simtă aproape de el, să se simtă iubit, înţeles şi să fie sigur de suportul nostru în momentele sale dificile.

    Dar adolescenţa nu poate fi înţeleasă secvenţial, ruptă de etapele anterioare de viaţă, ci în continuitatea acestora, după cum şi posadolescenţa şi tinereţea, nu pot fi văzute altfel decăt în prelungirea adolescenţei. De aceea, dragă părinte, modul de relaţionare şi comunicare cu copilul tău trebuie văzut în mod longitudinal. Relaţia parinte - copil începe încă din prima zi de viaţă şi se construieşte cu migală pe tot parcursul existenţei noastre.

    Un rol important îl are comunicarea deschisă, sinceră şi stabilirea unui contact vizual corespunzător cu copilul tău. Din păcate, tot mai mulţi părinţi alocă foarte puţin timp pentru prezenţa în familie, petrecerea timpului cu copiii săi şi prin urmare, comunicarea lasă foarte mult de dorit. Scuza lansată de părinţi este adesea "criza de timp” din cauza serviciului, a implicării în afaceri, a descompletării familiilor prin plecarea în străinătate a unuia sau chiar a ambilor părinţi pentru un căştig financiar mai bun.





    Anunţă-ţi prietenul:

    Categoria: Alte | Publicat de: teothebest_crazygirl (12/08/2010) | Autor: Teodora TEO
    Vizualizări: 436 | Comentarii: 1 | Rating: 5.0/1
    Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii.
    [ Înregistrare | Logare ]
    Anunţuri Google
    Parteneri
    Publicitate