Joi, 26/12/2024, 09:07 Oaspete | RSS


Începători
Meniul site-ului
Categorii
Culinărie [97]
Tehnică [36]
Medicină netradiţională [22]
Preocupare de sine [140]
Masaj [10]
Rutină [107]
Alte [81]
Voting
Care tracker este mai organizat?
javascript:; javascript:;
Raspunsuri: 199
Statistică


În total online: 2
Oaspeţi: 2
Utilizatori: 0
Ultimii utilizatori
  • ColinLok
  • Francisml
  • Richiecit
  • Facebook fan

    Lecţii


    Principală | Profilul meu » Lecţii » Home-Made » Rutină

    Prea multă igienă dăunează sănătăţii? [română/text]



    Sa pastrezi sau nu pisica dupa ce apare bebelusul, sa lasi sau nu copilul sa se joace in curte la bunici si sa manance fructe din copaci, sa verifici intotdeauna daca si-a spalat mainile dupa ce a folosit toaleta... cu siguranta sunt doar cateva situatii care iti trec prin minte in momentul in care vine vorba de igiena copilului. Exista pareri care sustin cu tarie un stil de viata mai riguros, insa sunt persoane care ar considera aceste masuri ca fiind prea drastice.

    Potrivit unui studiu recent efectuat asupra unui grup de copii americani si filipinezi, mediul inconjurator excesiv de curat din copilarie poate creste riscul de inflamatii la varsta adulta. Apare insa o intrebare pe care fiecare si-o va adresa: „Ar trebui atunci sa ne lasam copiii sa se murdareasca pentru a-i proteja mai tarziu de maladii cardiovasculare?”

    Excesul de igiena, supus dezbaterilor medicale

     

    Aceasta este sugestia care reiese dintr-un studiu realizat in Filipine, publicat recent in revista medicala Proceedings of the Royal Society B. Din cercetarile specialistilor rezulta ideea ca mediile de viata ultraigienice in care traiesc anumiti copii pot creste riscul aparitiei unor boli inflamatorii la maturitate.

    Nu este prima data cand excesul de igiena este supus dezbaterilor medicale. De cativa ani, aceasta tendinta a vietii moderne a fost incriminata – alaturi de alti factori precum poluarea si diversificarea alimentara precoce – ca fiind una dintre cauzele aparitiei multiplelor alergii. Cresterea gradului de igiena, dar si recurgerea la un numar mare de vaccinuri si antibiotice, poate impiedica sistemul imunitar sa actioneze in momentul aparitiei unor infectii in perioada copilariei.

     

    Copiii de la oras, mai predispusi la alergii

     

    Studiile efectuate in acest sens au confirmat ca in general copiii care traiesc in mediul rural sufera de mai putine alergii de cat cei care traiesc in orase.

    Toata aceasta situatie incepe din viata intra-uterina. Potrivit unei cercetari efectuate in Noua Zeelanda, copiii ai caror mame au petrecut o mare parte din sarcina in contact cu animale de la ferma au prezentat un risc diminuat cu pana la 50% de a dezvolta astm sau eczeme, in comparatie cu cele care au locuit in oras.

    Cercetatorii americani au studiat un grup de copii nascuti in Filipine in perioada anilor 1980, dintre care mai mult de 1500 au fost urmariti regulat de la nastere pana la varsta de 22 de ani. Conditiile lor de viata si igiena (in special cohabitarea cu animale si tipul de toalete utilizate) erau consemnate, la fel si episoadele infectioase de care sufereau precum diaree sau infectii respiratorii.

    La maturitate, participantii au fost testati cu ajutorul proteinei C reactive, pentru a observa eventuale boli inflamatorii. Proteina C reactiva masoara nivelurile generale ale inflamatiei in organism. Un nivel ridicat de PCR este cauzat de infectii sau boli cronice.

    Cercetatorii au remarcat ca nivelul de proteina C reactiva din sange era invers proportional numarului de infectii pe care le contractasera in copilarie. Fiecare episod de diaree din al doilea an de viata era asociat cu o scadere de 11% a riscului unui nivel ridicat de proteina C reactiva la varsta adulta. Expunerea la dejectii de animale intre 6 si 12 luni era corelata cu reducerea cu 13% a acestui risc.

    Specialistii au conchis ca parintii din ziua de azi au tendinta de a-si proteja de agenti patogeni bebelusii si copiii mai mari, excesiv de mult, fara sa realizeze insa ca functiile imunitare ale acestora trebuie dezvoltate.






    Anunţă-ţi prietenul:

    Categoria: Rutină | Publicat de: ilonadm (14/03/2010)
    Vizualizări: 369 | Rating: 0.0/0
    Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii.
    [ Înregistrare | Logare ]
    Anunţuri Google
    Parteneri
    Publicitate