Joi, 26/12/2024, 22:17 Oaspete | RSS


Începători
Meniul site-ului
Categorii
Culinărie [97]
Tehnică [36]
Medicină netradiţională [22]
Preocupare de sine [140]
Masaj [10]
Rutină [107]
Alte [81]
Voting
Care tracker este mai organizat?
javascript:; javascript:;
Raspunsuri: 199
Statistică


În total online: 1
Oaspeţi: 1
Utilizatori: 0
Ultimii utilizatori
  • ColinLok
  • Francisml
  • Richiecit
  • Facebook fan

    Lecţii


    Principală | Profilul meu » Lecţii » Home-Made » Rutină

    Cum să previi accidentele în bucătărie? [română/text]



    Auzim deseori ca cea mai mare parte a accidentelor se intampla chiar in gospodarie. Chiar daca pana acum nu am avut ghinionul de a ne rani in propria casa, este bine sa respectam cateva reguli de protectie. Bucataria este cel mai periculos spatiu din acest punct de vedere, asa ca este foarte important sa ai in vedere urmatoarele aspecte.

    1 Protejeaza cutitele si vasele casante

    Cutitele sunt ustensilele care implica cel mai mare numar de accidente dintr-o bucatarie. Pana cand deprinzi mai multa experienta intr-ale gatitului, nu insista asupra cutitelor foarte mari si foarte bine ascutite. Foloseste-te de electrocasnicele mici de bucatarie pentru a marunti majoritatea produselor.

    Depoziteaza cutitele intr-un suport sigur, din lemn sau plastic, astfel incat lama acestora sa nu poata fi atinsa.

    Vasele casante, din sticla sau ceramica, atrag o alta parte a accidentelor. De aceea este foarte important sa le manevrezi cu grija si sa le depozitezi intotdeauna in locuri ferite, unde nu pot fi daramate sau sparte. Arunca orice vas ciobit sau crapat, pentru a evita spargerea acestuia in contact cu alimentele fierbinti sau ranirea unui membru al familiei. Aduna cu atentie toate cioburile si aspira de doua ori suprafetele afectate de cioburi.

    Pentru un plus de siguranta, foloseste masina de spalat vase.

    2 Supravegheaza sursele de foc

    Indeparteaza obiectele inflamabile de orice sursa de foc. Nu pozitiona prosoapele de bucatarie, revistele sau ziarele in apropierea aragazului sau a cuptorului. De asemenea, daca aragazul se afla langa fereastra, strange bine perdelele in timpul gatitului si evita curentii de aer deoarece acestia pot stinge flacara.

    Foloseste intotdeauna manusi de protectie si suporturi termorezistente pentru vasele de bucatarie fierbinti.

    Atunci cand gatesti, evita hainele largi, cu maneca lunga. Parul va fi strans in coada sau impletit, pentru a nu intra in contact cu o sursa de foc.

    Supravegheaza intotdeauna bucataria in timpul gatitului. Evita sa lasi vasele pe aragaz si sa desfasori alte activitati casnice. Accesul copiilor mici in bucatarie, in timpul gatitului, este bine sa fie cat mai limitat si foarte bine supravegheat.

    Plitele electrice moderne sunt dotate cu senzori si indicatori de caldura reziduala ce te anunta ca suprafata de gatit este inca fierbinte. De asemenea, plitele pe gaz sunt prevazute cu o supapa de siguranta ce nu permite eliminarea gazului dupa ce flacara s-a stins.
    Pastreaza la indemana un stingator!

    3 Curata pardoseala cu atentie

    Curata petele de grasime sau lichidele varsate pe podea de indata ce acestea s-au format. In caz contrar exista riscul de alunecare.

    Daca pardoseala din bucatarie acoperita cu gresie, este bine sa o cureti cu apa calda si o solutie speciala pentru curatarea gresiei. De asemenea, poti folosi clor. Evita sa speli gresia cu apa si detergent de rufe deoarece detergentul produce un strat foarte aderent.

    Daca in perioada de iarna vrei sa asterni covorase pe jos, ai grija ca acestea sa contina un strat de cauciuc antiaderent, pentru a evita alunecarea.

    4 Atentie la aparatele electrocasnice

    Foloseste electrocasnicele in stricta conformitate cu indicatiile producatorului din manualul de instructiuni. Evita plasarea aparatelor in apropierea surselor de apa si caldura pentru a preveni defectarea acestora.

    Foloseste o priza securizata (cu capac) in bucatarie pentru a evita accidentele produse de imprastierea lichidelor. Nu suprasolicita prizele si nu alimenta un consumator mare la o priza fara impamantare, pentru a evita un incendiu de natura electrica.

    5 Foloseste rational spatiile de depozitare


    In cazul in care ai copii mici, securizeaza bucataria pentru siguranta acestora. Monteaza incuietori de siguranta pentru dulapuri, sertare, frigider si cuptor.

    Corpurile suspendate de bucatarie sustin, de obicei, greutati mari: cani, farfurii, borcane cu alimente etc. Asigura-te ca acestea sunt montate doar de catre personal specializat. Nu le supraincarca pentru a evita ca acestea sa cada in caz de cutremur.

    Atunci cand vrei sa accesezi un obiect aflat la inaltime, este bine sa ai in vedere urmatoarele reguli:

    • nu te urca pe un scaun cu roti sau pe un corp de mobilier pliant;
    • nu te catara pe blatul de bucatarie sau pe suporturi improvizate din cutii;
    • nu sari pentru a ajunge la obiectul respectiv;
    • foloseste o scara speciala pentru interior sau urca-te pe un scaun securizat, cu picioare antiaderente din cauciuc.





    Anunţă-ţi prietenul:

    Categoria: Rutină | Publicat de: ilonadm (08/02/2010)
    Vizualizări: 321 | Rating: 0.0/0
    Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii.
    [ Înregistrare | Logare ]
    Anunţuri Google
    Parteneri
    Publicitate