Miercuri, 25/12/2024, 21:06 Oaspete | RSS


Începători
Meniul site-ului
Categorii
Culinărie [97]
Tehnică [36]
Medicină netradiţională [22]
Preocupare de sine [140]
Masaj [10]
Rutină [107]
Alte [81]
Voting
Care tracker este mai organizat?
javascript:; javascript:;
Raspunsuri: 199
Statistică


În total online: 6
Oaspeţi: 6
Utilizatori: 0
Ultimii utilizatori
  • ColinLok
  • Francisml
  • Richiecit
  • Facebook fan

    Lecţii


    Principală | Profilul meu » Lecţii » Home-Made » Rutină

    Cum să înveţi singur să găteşti? [română/text]



    Sa gatesti este de multe ori o provocare si de cele mai multe ori o arta. Nu toata lumea are talent de bucatar, insa sa gatesti cateva feluri de baza nu este imposibil. Gatitul, la fel ca multe alte deprinderi se dobandeste invatand si mai ales exersand. Daca ideea unor cursuri de gatit nu ti se par atractiva si ai vrea sa incerci gatitul in atmosfera propriei bucatarii, atunci iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa faci primii pasi pentru a invata sa gatesti.

    Lucruri de care ai nevoie:
    • obiectele necesare in bucatarie: oale, tavi, obiecte pentru masurat cantitati
    • o carte de bucate sau retete luate de pe internet
    • ingredientele prevazute de reteta

    Pasi de urmat:

    Alegerea retetei

    Pentru inceput ar trebui sa alegi o reteta care te atrage si pe care ti-ai dori sa o vezi in farfuria ta, gatita de tine. Alege aceasta reteta din cartea de bucate sau din multitudinea de site-uri care iti ofera retete. Propunerea noastra este Culinar.Acasa.ro, loc unde vei gasi feluri de mancare diverse si gustoase.

    Ai putea incerca si sa te uiti la televizor la emisiunile pe teme culinare si sa-ti notezi etapele pe care le parcurg invitatii din platoul de televiziune. Fii atent si la modul in care taie sau amesteca ingredientele, imaginea acestor procese te va ajuta si pe tine sa inveti.

    Igiena este necesara

    Insa nu uita ca, inainte de a te apuca de gatit, sa aplici cateva reguli de igiena si curatenie: spala-te pe maini, pune-ti un sort de bucatarie, strange-ti parul (eventual pune-ti o boneta sau batic pe cap, nu ai vrea sa gasesti in mancare fire de par), scoate-ti bijuteriile si fa tot ce trebuie ca sa te simti bine si relaxat in bucatarie. Eventual poti da si drumul la muzica sau la televizor, insa ai grija ca aceste lucruri sa iti distraga atentia de la gatit.

    Primele retete pe care le gatesti ar trebui sa fie simple, cu maxim 8 ingrediente. Primele mancaruri gatite ar trebui sa fie unele simple, precum salatele, fiind de evitat preparatele complicate pe care daca le gresesti, ar putea sa te demoralizeze.

    Ingredientele si achizionarea lor

    Achizitioneaza ingredientele in cantitate putin mai mare, astfel incat daca ai gresit prima data reteta, sa o poti repeta. Nu uita ca repetitia este mama invataturii. Asa cum nu ar trebui sa uiti faptul ca in acest proces ai nevoie si de rabdare.

    Pentru primele incercari nu ar fi tocmai rau nici sa aduci langa tine in bucatarie pe cineva priceput, un prieten apropiat sau cineva din familie, dar care sa fie o persoana care nu te intimideaza. O astfel de persoana ar trebui sa te ajute si atunci cand cumperi ingredientele, astfel incat sa inveti cum sa le alegi cel mai bine. Insa daca esti o persoana timida, atunci ar fi mai bine sa incerci sa te descurci singur.

    Citeste bine reteta

    Inainte de a te apuca de gatit citeste bine reteta ca sa te obisnuiesti cu ea iar pe parcursul procesului de gatit ar fi indicat sa tii langa tine reteta pe care o prepari. Masoara ingredientele exact asa cum sunt trecute in reteta si urmeaza intocmai etapele precizate de aceasta. Pentru a-ti fi mai usor in timpul gatitului, aseaza cat mai aproape de tine, in acelasi loc, ingredientele deja masurate.

    Daca in reteta se precizeaza ca este nevoie de ceapa, usturoi sau alte legume/fructe care sa fie taiate/maruntite, fa aceste etape inainte de a te apuca de gatit.

    Pe tot timpul gatitului ar trebui sa ai langa tine un ceas de bucatarie pe care sa urmaresti timpii prevazuti de reteta. Nu pleca de langa mancare si nu amesteca prea mult in ea, decat daca reteta cere acest lucru. Si mai ales nu repeta si tu greselile pe care altii le fac in bucatarie.

    Dupa ce ai terminat de gatit reteta, savureaza ce ai reusit sa gatesti si observa ce lucruri ai putea imbunatati data viitoare cand gatesti.

    Ai putea incepe sa incerci si sa te joci si in ce priveste asezarea mancarurilor pe farfurie. Nu uita ca aspectul este esential atunci cand mananci si ca, cu cat o mancare arata mai bine, cu atat iti vei dori mai mult sa o mananci.

    La final, spala toate instrumentele pe care le-ai folosit la gatit si fa curatenie in bucatarie astfel incat data viitoare cand vei gati sa ai toate instrumentele curate.






    Anunţă-ţi prietenul:

    Categoria: Rutină | Publicat de: ilonadm (20/03/2010)
    Vizualizări: 452 | Rating: 0.0/0
    Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii.
    [ Înregistrare | Logare ]
    Anunţuri Google
    Parteneri
    Publicitate