Sa gatesti este de multe ori o provocare si de cele mai multe
ori o arta. Nu toata lumea are talent de bucatar, insa sa gatesti cateva
feluri de baza nu este imposibil. Gatitul, la fel ca multe alte
deprinderi se dobandeste invatand si mai ales exersand. Daca ideea unor
cursuri de gatit nu ti se par atractiva si ai vrea sa incerci gatitul in
atmosfera propriei bucatarii, atunci iata cateva sfaturi care te vor
ajuta sa faci primii pasi pentru a invata sa gatesti.
Lucruri de care ai nevoie:
obiectele necesare in bucatarie: oale, tavi, obiecte pentru
masurat cantitati
o carte de bucate sau retete luate de pe internet
ingredientele prevazute de reteta
Pasi de urmat:
Alegerea retetei
Pentru inceput ar trebui sa alegi o reteta care te atrage si pe care
ti-ai dori sa o vezi in farfuria ta, gatita de tine. Alege aceasta
reteta din cartea de bucate sau din multitudinea de site-uri care iti
ofera retete. Propunerea noastra este Culinar.Acasa.ro, loc unde vei
gasi feluri de mancare diverse si gustoase.
Ai putea incerca si sa te uiti la televizor la emisiunile pe teme
culinare si sa-ti notezi etapele pe care le parcurg invitatii din
platoul de televiziune. Fii atent si la modul in care taie sau amesteca
ingredientele, imaginea acestor procese te va ajuta si pe tine sa
inveti.
Igiena este necesara
Insa nu uita ca, inainte de a te apuca de gatit, sa aplici cateva reguli
de igiena si curatenie: spala-te pe maini, pune-ti un sort de
bucatarie, strange-ti parul (eventual pune-ti o boneta sau batic pe cap,
nu ai vrea sa gasesti in mancare fire de par), scoate-ti bijuteriile si
fa tot ce trebuie ca sa te simti bine si relaxat in bucatarie. Eventual
poti da si drumul la muzica sau la televizor, insa ai grija ca aceste
lucruri sa iti distraga atentia de la gatit.
Primele retete pe care le gatesti ar trebui sa fie simple, cu maxim 8
ingrediente. Primele mancaruri gatite ar trebui sa fie unele simple,
precum salatele, fiind de evitat preparatele complicate pe care daca le
gresesti, ar putea sa te demoralizeze.
Ingredientele si achizionarea lor
Achizitioneaza ingredientele in cantitate putin mai mare, astfel incat
daca ai gresit prima data reteta, sa o poti repeta. Nu uita ca repetitia
este mama invataturii. Asa cum nu ar trebui sa uiti faptul ca in acest
proces ai nevoie si de rabdare.
Pentru primele incercari nu ar fi tocmai rau nici sa aduci langa tine in
bucatarie pe cineva priceput, un prieten apropiat sau cineva din
familie, dar care sa fie o persoana care nu te intimideaza. O astfel de
persoana ar trebui sa te ajute si atunci cand cumperi ingredientele,
astfel incat sa inveti cum sa le alegi cel mai bine. Insa daca esti o
persoana timida, atunci ar fi mai bine sa incerci sa te descurci singur.
Citeste bine reteta
Inainte de a te apuca de gatit citeste bine reteta ca sa te obisnuiesti
cu ea iar pe parcursul procesului de gatit ar fi indicat sa tii langa
tine reteta pe care o prepari. Masoara ingredientele exact asa cum sunt
trecute in reteta si urmeaza intocmai etapele precizate de aceasta.
Pentru a-ti fi mai usor in timpul gatitului, aseaza cat mai aproape de
tine, in acelasi loc, ingredientele deja masurate.
Daca in reteta se precizeaza ca este nevoie de ceapa, usturoi sau alte
legume/fructe care sa fie taiate/maruntite, fa aceste etape inainte de a
te apuca de gatit.
Pe tot timpul gatitului ar trebui sa ai langa tine un ceas de bucatarie
pe care sa urmaresti timpii prevazuti de reteta. Nu pleca de langa
mancare si nu amesteca prea mult in ea, decat daca reteta cere acest
lucru. Si mai ales nu repeta si tu greselile pe care altii le fac in bucatarie.
Dupa ce ai terminat de gatit reteta, savureaza ce ai
reusit sa gatesti si observa ce lucruri ai putea imbunatati data
viitoare cand gatesti.
Ai putea incepe sa incerci si sa te joci si in ce priveste asezarea
mancarurilor pe farfurie. Nu uita ca aspectul este esential atunci cand
mananci si ca, cu cat o mancare arata mai bine, cu atat iti vei dori mai
mult sa o mananci.
La final, spala toate instrumentele pe care le-ai folosit la gatit si fa
curatenie in bucatarie astfel incat data viitoare cand vei gati sa ai
toate instrumentele curate.