Joi, 26/12/2024, 08:57 Oaspete | RSS


Începători
Meniul site-ului
Categorii
Culinărie [97]
Tehnică [36]
Medicină netradiţională [22]
Preocupare de sine [140]
Masaj [10]
Rutină [107]
Alte [81]
Voting
Care tracker este mai organizat?
javascript:; javascript:;
Raspunsuri: 199
Statistică


În total online: 2
Oaspeţi: 2
Utilizatori: 0
Ultimii utilizatori
  • ColinLok
  • Francisml
  • Richiecit
  • Facebook fan

    Lecţii


    Principală | Profilul meu » Lecţii » Home-Made » Rutină

    Cum protejezi covoarele de murdărie? [română/text]



    Covoarele completeaza si pun in valoare spatiul unei camere. Daca nu le protejezi de pete si murdarie insa, covoarele pot distrage atentia de la frumusetea de ansamblu a incaperii prin aspectul lor tern si uzat. Iata ce poti face pentru a proteja covoarele impotriva murdariei.

    1 Aplica o substanta protectoare

    O metoda buna de prevenire a murdaririi covoarelor este aplicarea unei solutii protectoare speciale pentru covoare. Aceste produse se gasesc sub forma unor sprayuri sau solutii ce curata covoarele si tapiseriile, dar previn si depunerea murdariei. Poti gasi astfel de produse sub marca Sano, Biocarpet sau Vanish.

    Deoarece covoarele sunt fabricate din materiale diferite, aplicarea substantei protectoare poate fi dificila. Asigura-te ca achizitionezi solutii specifice materialului din care este fabricat covorul, respectiv pentru lana, material sintetic sau orice altceva.


    2 Descalta-te


    Incearca sa nu intri incaltat in camerele in care ai covor. Lasa pantofii la usa, mai ales daca afara este vreme nefavorabila. Cand ai musafiri, cere-le politicos sa se descalte.

    Creaza o zona atractiva si organizata in holul de la intrare pentru a pastra pantofii familiei si ai vizitatorilor. Astfel, iti vei proteja covoarele de murdaria de pe pantofi in urma plimbarilor frecvente interior/exterior.

    Daca nu iti surade aceasta idee, asigura-te ca ai un covoras de calitate pentru stergerea picioarelor la usa de la intrare.


    3 Foloseste folii antiderapante


    Foliile antiderapante se asaza sub covor pentru a impiedica deplasarea acestuia. Acestea sunt insa utile si pentru protejarea impotriva acumularii de praf intre pardoseala si covor.

    Foliile antiderapante ajuta la reducerea nivelului de zgomot, contribuie la izolarea termica a camerei si ofera un confort general pentru picioare. In acelasi timp, fiind impermeabile, foliile antiderapante pot favoriza aparitia mucegaiului. Prin urmare, daca versi ceva pe covor sau parchet, verifica daca folia antiderapanta este umeda pentru a o lasa sa se usuce.

    Foliile antiderapante pot fi realizate dintr-o varietate de materiale, de la cauciuc pana la uretan.


    4 Schimba pozitia covorului


    Un alt mod de a preveni deteriorarea covoarelor este schimbarea pozitiei lor in mod regulat. Acest lucru ajuta nu numai la minimizarea subtierii si aplatizarii in zonele de trafic, dar reduce si decolorarea covoarelor.


    5 Curata covoarele regulat


    Aspirarea ajuta la prevenirea uzurii de zi cu zi a covoarelor, iar curatarea regulata contribuie la improspatarea lor.
    Este recomandat sa aspiri covoarele de doua ori pe saptamana. Acest obicei te va ajuta sa eviti depunerea mizeriei atat sub covor, cat si profund in tesatura. Daca ai animale de companie, incearca sa aspiri de trei ori pe saptamana, mai ales in cazurile in care acestora le place sa stea pe covor.

    Evita sa bati covoarele deoarece poti astfel determina ruperea firelor, ceea ce duce la deteriorarea tesaturii.
    Dupa ce le-ai aspirat de praf, curata covoarele cu sampon special diluat in apa. Spuma rezultata se aplica cu un burete uscat pe covor. Astfel, vei preveni riscul udarii covorului care poate duce la aparitia petelor de-a lungul timpului. Atentie totusi, daca nu clatesti bine cu o carpa umeda dupa aceea, nu vei face decat sa atragi si mai mult murdaria. O alta solutie este sa aspiri inca o data covorul pentru a elimina murdaria ridicata la suprafata, dar si particulele de solutie.

    Atunci cand vrei sa iti cureti covorul cu spuma, mai intai perie-l pentru a ridica firele tesaturii si pentru a putea sa il cureti si in profunzime, dupa care aspira-l. Macar o data pe an curata covoarele la un centru specializat.


    6 Indeparteaza petele imediat


    E important sa indepartezi petele de indata ce apar. Atunci cand versi ceva pe covor, foloseste un prosop curat si uscat si tamponeaza zona patata dinspre exterior inspre interior. Fa acest lucru prin miscari repetate, intorcand prosopul de fiecare data pe partea curata pana ai absorbit cea mai mare parte din umiditate.

    Daca ai varsat lapte, spre exemplu, clateste bine zona cu putina apa si detergent pentru a preveni depunerea rezidurilor. Alte tipuri de pete, precum cele din bauturi pe baza de zahar sau substante uleioase necesita curatare atenta cu detergenti si apoi clatire.

    Daca ai pisica si aceasta inca nu s-a invatat sa foloseasca litiera, citeste aici cum poti scapa de petele urinei de pisica.






    Anunţă-ţi prietenul:

    Categoria: Rutină | Publicat de: ilonadm (18/03/2010)
    Vizualizări: 438 | Rating: 0.0/0
    Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii.
    [ Înregistrare | Logare ]
    Anunţuri Google
    Parteneri
    Publicitate