Joi, 26/12/2024, 09:14 Oaspete | RSS


Începători
Meniul site-ului
Categorii
Culinărie [97]
Tehnică [36]
Medicină netradiţională [22]
Preocupare de sine [140]
Masaj [10]
Rutină [107]
Alte [81]
Voting
Care tracker este mai organizat?
javascript:; javascript:;
Raspunsuri: 199
Statistică


În total online: 1
Oaspeţi: 1
Utilizatori: 0
Ultimii utilizatori
  • ColinLok
  • Francisml
  • Richiecit
  • Facebook fan

    Lecţii


    Principală | Profilul meu » Lecţii » Home-Made » Rutină

    Cum îţi alegi pernele pentru pat? [română/text]



    E important ca pernele tale sa fie confortabile, avand in vedere ca petreci aproape o treime din zi in pat, dormind. Asadar, alegerea acestora este in mare masura o chestiune de preferinta personala. Cu siguranta vrei o perna care poate fi infoiata si turtita cat de mult iti place, care are grosimea si fermitatea pe care tu o gasesti confortabila. Dar stii pentru ce dimensiune si ce material de umplere sa optezi?

    1 Alege marimea potrivita
     

    Dimensiunea pernelor de pat trebuie stabilita in general in functie de marimea patului si de pozitia in care dormi. Pernele clasice pentru pat au forma unui patrat sau a unui dreptunghi. In Europa, exista doua marimi standard: Oxford, cu dimensiunile 50x70 cm si Continental, cu dimensiunile 70x70 cm.

       Pernele pentru corp sunt aproape egale in lungime cu trupul unui adult, si ofera sprijin pentru cap si gat in partea de superioara, si pentru genunchi si picioare in partea inferioara. Acest tip de perna poate fi foarte util pentru persoanele care dorm pe-o parte sau pentru femeile insarcinate. De regula, dimensiunea lor este de 40x140 cm.
     

    2 Opteaza pentru umplutura cea mai confortabila
     

    Dupa marime, cel mai important lucru este tipul de umplutura. Pernele umplute cu material natural, cum ar fi cele din pene si puf, ofera mai mult confort, tin mai mult la uzura si sunt maleabile. Cu toate acestea, ele nu sunt potrivite pentru persoanele alergicela puf si praf.

    Pernele cu pene ofera mai mult suport si rezistenta, dar sunt mai putin moi si pufoase decat cele din puf. Desi destul de costisitoare, pernele umplute cu puf de buna calitate pot rezista pana la 10 ani.

    Pernele sintetice si din poliester sunt in general solide, dar pot fi aranjate prin scuturare pentru a fi mai pufoase. Aceste perne sunt de multe ori modelate pentru a oferi suport anumitor parti ale corpului. Pernele sintetice sunt in general mai putin costisitoare decat cele din puf, dar se uzeaza mai repede. Trebuie inlocuite la fiecare doi pana la patru ani, sau ori de cate ori isi pierd forma si se turtesc.


    Umpluturi de perna
     

    Din puf

    Umplute cu pene foarte mici de rata sau gasca, pernele din puf sunt moi si mai odihnitoare. Puful de gasca alba este considerat umplutura de cea mai buna calitate pentru pernele de pat. Ele sunt costisitoare si necesita scuturare frecventa, dar se adapteaza usor la pozitiile de dormit.


    Amestesc din puf si pene

    Acest amestesc este moale, dar nu la fel de pufos ca cel din puf. El combina moliciunea pufului cu suportul ferm al penelor. Este o alternativa accesibila la pret a pernelor din puf.
     

    Din pene

    Penele din gasca sunt de cea mai buna calitate, dupa care urmeaza penele de rata. Scutura-le si aeriseste-le ocazional cu un uscator setat la temperatura maxima pentru a indeparta praful acarian.


    Din fibre sintetice

    Pernele din fibre sintetice sunt cea mai buna alegere pentru persoanele alergice la puf. Umplutura sintetica de calitate este durabila si deloc costisitoare. Puful din poliester imita calitatea si rezistenta penelor naturale.
     

    Din latex

    Aceste perne economice sunt rezistente la praf si mucegai, dar sunt mai putin confortabile decat cele din puf sau cele sintetice.


    Din hrisca

    Pernele din hrisca sunt in general mai mici decat pernele standard, se modeleaza usor si nu favorizeaza acarienii, facandu-le astfel o alegere buna pentru cei care sufera de alergii. Hrisca este o cereala ale carei coji in forma de trigon permit o buna aerisire si elasticitate. Se considera ca acestea au efectul de a incetini a procesului de imbatranire, invioreaza psihic si limpezesc ochii. Unele persoane le gasesc enervante si zgomotoase pentru somn. Asadar, inainte sa iti cumperi una, intreaba daca o poti returna sau ia in considerare achitionarea uneia de dimensiuni mai mici pentru a o testa.
     

    Din cauciuc spongios

    Aceasta perna este considerata hipoalergenica si poate fi modelata pentru un suport specific al corpului in timpul somnului. Cauciucul spongios se uzeaza repede si trebuie inlocuit in fiecare an sau la maxim doi ani. Daca preferi moliciunea pernelor de puf, fermitatea celor din spuma ti se va parea, foarte probabil, inconfortabila.
     

    3 Alege perna in functie de pozitia ta de dormit
     

    Exista perne speciale in functie de pozitia preferata de somn a fiecaruia. Pernele joase sunt potrivite pentru cei care prefera sa doarma pe burta. Astfel, gatul va fi mai putin indoit, iar presiunea asupra muschilor va fi eliminata.
    Daca dormi pe-o parte, alege-ti o perna inalta. Aceasta iti mentine capul, gatul si coloana dreapta, astfel incat sa te poti relaxa.

    Pernele cu inaltime medie sunt recomande celor care prefera sa doarma pe spate, deoarece ofera suport pentru cap si gat si reduc presiunea asupra muschilor.

    Pernele ortopedice sunt recomandate deoarece urmaresc perfect conturului capului si al gatului. In plus, pot memora forma corpului, asigurand o aliniere corecta a gatului cu umarul in timpul somnului, foarte importanta pentru mentinerea coloanei intr-o pozitie naturala. Acest lucru duce la o reducere semnificativa a durerilor de spate sau gat. 






    Anunţă-ţi prietenul:

    Categoria: Rutină | Publicat de: ilonadm (12/03/2010)
    Vizualizări: 349 | Rating: 0.0/0
    Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii.
    [ Înregistrare | Logare ]
    Anunţuri Google
    Parteneri
    Publicitate