Pe langa faptul ca privarea de somn se afla in stransa legatura cu obezitatea si o serie intreaga de boli, toate studiile par sa se intalneasca in aceste puncte, scotand in evidenta beneficiile somului asupra memoriei.
Totusi, cum se obtin aceste efecte ramane in continuare un mister, pe care cercetarile nu au reusit sa-l lamureasca, declara Dr. Robert Stickgold, profesor de psihiatrie la Harvard.
Iar, contrar aparentelor, un creier adormit nu e un creier "prost", sustine si Jessica Payne, profesor de psihlogie la Universitatea Notre Dame din Indiana, care a cercetat efectele somnului asupra memoriei.
"Creierul ia decizii sofisticate in timp ce dormim, referitor la importanta amintirilor, alegandu-le pe cele care trebuie pastrate", explica ea, neputand explica insa de ce somnul este crucial pentru amintiri.
Potrivit acesteia, somnul reprezinta o modalitate a creierului de a lucra "offline", pentru procesarea informatiilor, relateaza HealthDay. Nu degeaba informatiile sunt ierarhizate dupa importanta in timpul somului, putand fi extras esentialul, iar problema privita din alt unghi. Gasirea unor legaturi inovative, aparent inexistente, tine tot de odihna suficienta.
Din pacate, tot cercetatorii recunosc ca nu multi sesiseaza importanta ...