Joi, 26/12/2024, 19:44 Oaspete | RSS


Începători
Meniul site-ului
Categorii
Culinărie [97]
Tehnică [36]
Medicină netradiţională [22]
Preocupare de sine [140]
Masaj [10]
Rutină [107]
Alte [81]
Voting
Care tracker este mai organizat?
javascript:; javascript:;
Raspunsuri: 199
Statistică


În total online: 5
Oaspeţi: 5
Utilizatori: 0
Ultimii utilizatori
  • ColinLok
  • Francisml
  • Richiecit
  • Facebook fan

    Lecţii


    Principală | Profilul meu » Lecţii » Home-Made » Preocupare de sine

    Cum să alcătuieşti un regim vegetarian? [română/text]



    Te-ai hotarat ca vrei sa incerci sa nu consumi carne pentru o vreme ori medicul ti-a recomandat sa intri la regim? Ai prieteni vegetarieni si nu stii ce sa pregatesti atunci cand ii inviti la masa? Noi te ajutam cu cateva sfaturi despre cum poti alcatui un regim vegetarian.

    Mancarea de tip vegetarian este una foarte gustoasa si hranitoare. O spun nu numai medicii, ci si cei care au trecut la acest regim. Chiar daca la inceput mancarea din registrul vegetarian poate parea mai putin atragatoare decat cea care contine carne, vei descoperi in timp ca regimul fara carne este la fel de gustos si ofertant precum cel cu proteine animale.

    Regimul vegetarian si efectul asupra organismului

    Exista mai multe tipuri de regimuri vegetariene: cele care elimina complet produsele de origine animala si cele care mai pastreaza produse de origine animala, precum oua, lapte si branza. Tipul pe care il vei adopta depinde doar de alegerea ta.

    Lucrurile de care ai nevoie pentru a obtine cele mai gustoase mancaruri vegetariene sunt creativitatea, cateva sfaturi de la cei care au adoptat deja acest regim si rabdare. Foloseste sursa inepuizabila de legume, fructe si seminte pe care le gasesti nu doar in natura, ci si in magazine, amestecandu-le in mancaruri usor de preparat.

    Nu da inapoi de la a incerca noi feluri de mancare sau variante ale mancarurilor tale preferate, inlocuind carnea din retete si jucandu-te cu gusturile legumelor si fructelor.

    Nu te teme ca nu vei mai avea calciu, fier sau zinc, daca vei trece pe un regim vegetarian. Ele vor veni din legume, fructe si seminte. De exemplu calciul ti-l vei obtine din broccoli, varza, migdale , lapte de soia, iaurt sau tofu. Fierul va ajunge in organismul tau daca vei consuma napi, cereale, fasole verde, linte si fructe uscate, precum prune, stafide sau caise. Vitamina C ti-o vei procura impreuna cu fierul din rosii, portocale, capsuni sau spanac, in timp ce zincul va fi absorbit in organism daca vei manca oua, legume, nuci si fructe de mare.
     

    Meniul vegetarian si substitutiile pe care trebuie sa le faci


    1
    Cum sa inlocuiesti carnea
     

    Nu uita ca trebuie sa inlocuiesti substantele nutritive din carne cu altele, de origine vegetala. O astfel de substitutie poate fi facuta cu pastai sau boabe de fasole sau mazare care vor oferi organismului substante apropiate celor din carne. De asemenea, ar trebui sa ai in vedere si tofu, ciupercile dar si soia pentru a obtine mancaruri gustoase dar si hranitoare, asemanatoare celor cu carne.

    De exemplu intr-o tocanita pe care o faceai pana acum cu carne, inlocuieste carnea cu soia. Rezultatul va fi si el unul foarte gustos.

    In sarmalute sau ardei umpluti, inlocuieste carnea cu soia, ciuperci, spanac, cartofi, ardei sau alte legume, care impreuna cu orezul vor alcatui o umplutura delicioasa.
     

    2 Margarina si untul, inlocuite cu produse asemanatoare pe baza de soia
     

    Daca ai decis sa elimini din regimul tau si margarina sau untul, ar trebui sa stii ca le poti inlocui tot cu margarina sau unt, doar ca obtinute din soia.

    Acelasi lucru il poti face si in cazul laptelui, pe care il poti elimina, in favoarea laptelui de soia.
     

    3 Gustarile pe baza de carne inlocuite cu legume si fructe
     

    Gustarile pot fi inlocuite cu fructe, dar si cu alune, migdale, nuci sau seminte de floarea soarelui. Acestea pot fi consumate ca atare, dar si amestecate in orice mancare de tip vegetarian, pentru a obtine un plus de gust. In locul unui sandwich cu salam sau snitel de carne, prepara-ti un sandwich vegetal.

    Amesteca piureuri sau paste obtinute din diferite legume sau fructe cu diverse fructe sau seminte. Un sandwich cu unt de arahide si cateva felii de mar sau banane ar putea fi o gustare delicioasa si foarte hranitoare. Insa nu trebuie sa te opresi la atat: poti adauga si telina, morcovi, ciuperci, nuci, fructe uscate, miez de nuca de cocos, seminte de floarea soarelui si orice alte legume sau fructe. 
     

    4 Adauga seminte si cereale la legume si fructe
     

    Bazeaza-ti meniul pe legume si fructe, la care insa poti adauga seminte, cereale si sucul sau laptele diferitelor fructe sau legume, precum cele de cocos, soia etc.. Asezoneaza-le si ulei de masline, cel de porumb, dar si cel de floarea soarelui.
     

    5 Pastele sunt o sursa de proteine
     

    Pastreaza pastele in meniul tau vegetarian, pentru ca sunt o sursa importanta de proteine pentru organismul tau. Serveste-le cu sosuri pe baza de granule de soia sau facute doar din legume, pentru a le da un plus de gust.
     

    6 Produsele vegetariene din bucatariile altor popoare sunt si ele o alternativa
     

    Nu ocoli produse vegetale din bucatariile altor tari: tofu, hummus, couscous, legumele gatite la gratar in sosuri chinezesti etc. Incearca sosurile avand la baza ciuperci sau amestecuri de legume sau fructe.
     

    7 Poti face carnaciori si pateuri vegetale
     

    Poti cumpara carnaciori vegetali, snitele vegetale sau pate vegetal din magazine, insa poti prepara astfel de produse si acasa. Foloseste soia, spanac, ceapa, porumb, orez, dar si alte legume pe care le poti fierbe si amesteca pentru a obtine diferite pateuri, creme sau umpluturi care vor sta la baza carnaciorilor vegetali.
     

    8 Salatele se afla printre mancarurile de baza pentru vegetarieni
     

    Incearca salatele in care poti combina legume precum laptuca, spanac, salata verde, rosii, castraveti, anghinare, ardei, morcovi, pastai etc, dar si fructe, seminte, ciuperci, masline, paste, orez etc. astfel incat sa obtii gusturi deosebite. Adauga-le dressing-uri obtinute din mustar, ulei, otet, dar si diferite sosuri.

    9 Supele si ciorbele de legume sunt gustoase si hranitoare
     

    Nu uita de supele de legume care te vor hidrata si iti vor aduce un important aport de vitamine si minerale. Incearca sa gatesti cu dovlecei, broccoli, rosii, cartofi etc. atat ciorbe, cat si supe, sau supe-creme. 
     

    10 Legume si fructe la gratar
     

    Adauga pe gratar legume precum vinete, ardei, cartofi sau morcovi pentru a obtine un pranz gustos si plin de vitamine. Tot din legume de aceasta data marinate sau fierte poti obtine snitele consistente pe care sa le prajesti pe gratar.





    Anunţă-ţi prietenul:

    Categoria: Preocupare de sine | Publicat de: ilonadm (05/02/2010)
    Vizualizări: 320 | Rating: 0.0/0
    Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii.
    [ Înregistrare | Logare ]
    Anunţuri Google
    Parteneri
    Publicitate