Joi, 26/12/2024, 19:59 Oaspete | RSS


Începători
Meniul site-ului
Categorii
Culinărie [97]
Tehnică [36]
Medicină netradiţională [22]
Preocupare de sine [140]
Masaj [10]
Rutină [107]
Alte [81]
Voting
Care tracker este mai organizat?
javascript:; javascript:;
Raspunsuri: 199
Statistică


În total online: 2
Oaspeţi: 2
Utilizatori: 0
Ultimii utilizatori
  • ColinLok
  • Francisml
  • Richiecit
  • Facebook fan

    Lecţii


    Principală | Profilul meu » Lecţii » Home-Made » Preocupare de sine

    Creşterea tensiunii arteriale sau hipertensiunea [română/text]



    Pentru a explica pe intelesul oricui modul in care tensiunea arteriala actioneaza in corp, adesea se face o corelare intre pneurile de la bicicleta si vasele de sange. Aerul exercita o presiune fata de peretele intern al unui pneu de bicicleta si il mentine umflat. In functie de volumul de aer din pneu, acesta este gata sa se roteasca, in schimb daca pneul este moale, ramane inert.

    Cum se instaleaza hipertensiunea?

     

    Tensiunea arteriala este forta pe care sangele o exercita asupra peretilor interni ai vaselor sangvine, la fel ca aerul din pneul de bicicleta. Pentru a masura presiunea arteriala a unei persoane, medicii folosesc un aparat numit tensiometru. Tensiunea arteriala se exprima prin doua cifre: una corespunde valorii maximale si alta valorii minimale.

    Aceste doua cifre reprezinta presiunea exercitata in interiorul vaselor de sange in momentul in care inima se contracta (presiunea sistolica – cifra cea mai mare) si in care inima se relaxeaza (presiunea diastolica – cifra cea mai mica). Tensiunea arteriala se exprima in milimetri de mercur (mmHg). Aceasta variaza pe durata unei zile, in functie de activitatile unei persoane.

    In conditiile in care sangele exercita o presiune prea mare asupra peretilor interni ai vaselor de sange (artere si vene), se instaleaza hipertensiunea. Se considera ca o persoana are presiune arteriala ridicata in momentul in care se inregistreaza de mai multe ori o presiune sistolica egala sau mai mare de 140 mmHg sau o presiune diastolica egala sau mai mare de 90 mmHg. Cifrele unei presiuni arteriale optime se situeaza sub 120 mmHg pentru presiunea sistolica si sub 80 mmHg pentru presiunea diastolica.

     

    Cauzele cresterii tensiunii arteriale

     

    Modul de viata, mediul inconjurator si antecedentele familiale joaca un rol major (peste 90%) in cresterea tensiunii arteriale. In alte situatii, aproximativ 5%, cauza poate fi legata de o stare patologica si poarta denumirea de hipertensiune arteriala secundara.

    Dupa ce s-au luat in calcul antecedentele medicale si familiale, adesea este posibil sa se determine ce problema medicala a dus la aparitia tensiunii arteriale ridicate.

    Printre tulburarile medicale care pot creste tensiunea arteriala a unei persoane, se regasesc:

    • o criza cardiaca anterioara;
    • un accident vascular cerebral antecedent;
    • dereglari hormonale;
    • o afectiune a rinichilor.

     

    Cum sa diminuezi tensiunea arteriala

     

    Exista din fericire posibilitatea de a preveni si controla hipertensiunea, tinand cont in primul rand de alimentatie. Iata patru pasi prin care poti reduce in mod natural hipertensiunea arteriala:

    1 Consuma cat mai putina sare

    Potrivit specialistilor, s-a observat o legatura intre hipertensiune si clorura de sodiu (forma cea mai comuna de sare alimentara), in urma unei restrictii la sare facuta pacientilor bolnavi de insuficienta renala si hipertensiune arteriala. In aceste conditii, s-a observat o diminuare semnificativa a tensiunii arteriale si o ameliorare a functiei renale.

    Pentru a scadea tensiunea, expertii recomanda limitarea consumului de sodiu la 2,4 gr pe zi (in jur de o lingurita de sare de masa). Insa, atat americanii cat si europenii consuma in general intre una si trei lingurite de sare pe zi, ceea ce inseamna aproximativ 7 g de sodiu.

    2 Evita alimentele cu grasimi

    O alimentatie saraca in grasimi saturate poate reduce nivelul de colesterol, chiar daca efectul sau asupra tensiunii arteriale nu a fost inca stabilit. Insa, nu toate grasimile sunt rele pentru organism. In special acizii grasi omega-3 sunt foarte sanatosi pentru inima. Acestia se gasesc in pestii grasi cum sunt macroul si somonul, in anumite uleiuri precum cel de canola sau in anumite fructe si cereale.

    3 Creste aportul in potasiu

    Un nivel de potasiu scazut in organism poate creste riscul de a suferi de tensiune arteriala si implicit de accident vascular cerebral. S-a demonstrat ca un consum ridicat de alimente bogate in potasiu poate permite reducerea dozei de medicamente anti-tensiune arteriala (in cazul a mii de bolnavi s-a redus un medicament din intregul tratament impotriva hipertensiunii).

    4 Consuma mai multe alimente cu calciu

    Exista teorii stiintifice potrivit carora lipsa calciului din alimentatie predispune la conservarea sodiumului in corp, ceea ce ar duce la cresterea tensiunii arteriale. Din acest motiv, este indicat ca persoanele care sufera de hipertensiune sa aiba un nivel ridicat de calciu in organism.






    Anunţă-ţi prietenul:

    Categoria: Preocupare de sine | Publicat de: ilonadm (18/03/2010)
    Vizualizări: 347 | Rating: 0.0/0
    Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii.
    [ Înregistrare | Logare ]
    Anunţuri Google
    Parteneri
    Publicitate