Vineri, 15/11/2024, 04:56 Oaspete | RSS


Începători
Meniul site-ului
Categorii
Culinărie [97]
Tehnică [36]
Medicină netradiţională [22]
Preocupare de sine [140]
Masaj [10]
Rutină [107]
Alte [81]
Voting
Care tracker este mai organizat?
javascript:; javascript:;
Raspunsuri: 198
Statistică


În total online: 5
Oaspeţi: 5
Utilizatori: 0
Ultimii utilizatori
  • ColinLok
  • Francisml
  • Richiecit
  • Facebook fan

    Lecţii


    Principală | Profilul meu » Lecţii » Home-Made » Culinărie

    Vitaminele - prea multe sau prea puţine? [română/text]
    Desi se considera ca putem consuma oricate fructe, legume, alimente sau suplimente bogate in vitamine, deoarece acestea nu pot fi decat benefice pentru organismul nostru, specialistii ne atrag atentia ca excesul de vitamine poate fi daunator. Cauza ar fi urmatoarea: unele vitamine accelereaza dezvoltarea tumorilor preexistente in organism, iar in cantitati mari, pot duce chiar la atac de cord.

    Din acest motiv, institutiile medicale au stabilit o doza zilnica recomandata (DZR) pentru fiecare din vitaminele si mineralele din alimente sau din suplimente.



    Vitamina A
    (retinolul) este un antioxidant puternic, ce contribuie la formarea pigmentilor retinei, celulelor pielii si mucoaselor. Mentine sanatatea pielii, stimuleaza imunitatea generala a organismului si imbunatateste acuitatea vizuala.

    Poate fi intalnita in ficat, branza, oua, peste gras (macrou), lapte, iaurt. In fructe si legumele rosii (morcovi, rosii, loboda, sfecla rosie, varza rosie) se afla sub forma de betacaroten, pe care organismul il transforma in vitamina A.

    DZR este de 0,6 mg pentru femei si 0,7 mg pentru barbati, iar doza maxima admisa este de 1,5 mg pe zi.

    In cantitati mari, vitamina A este toxica, provocand oboseala, nervozitate, dureri osoase si de cap, ameteli. La femeile insarcinate, cantitatile mari din aceasta vitamina pot duce la nasteri premature sau de copii cu handicap. Doze mai mari de 1,5 mg pe zi, timp de mai multi ani, pot cauza fracturi osoase si afectiuni hepatice.

    Vitamina B6 intervine in formarea globulelor rosii si este un antioxidant foarte puternic, la fel ca toate vitaminele. Contribuie la buna functionare a creierului si la coordonarea nervoasa, la echilibrul emotional, favorizeaza formarea anticorpilor si creste rezistenta la infectii.

    Ficatul de vaca sau vitel (100 g) acopera jumatate din necesarul zilnic de vitamina B6. Aceasta se mai gaseste si in: creier, carne de porc, pui, cereale integrale (orez brun), oua, masline, mere, pere, prune, afine, castane, capsuni, gutui, grepfrut, lamai, cartofi, boabe de soia, banane, nuci, alune, varza, telina, spanac, patrunjel, fasole boabe, sardele.

    DZR este de 1,2 mg pentru femei si 1,4 mg pentru barbati. Doza maxima admisa este de 100 mg.

    Dozele foarte mari de vitamina B6 (mai mult de 200 mg) pot duce la parestezii la nivelul membrelor, afectiune denumita neuropatie periferica. In unele cazuri, efectele sunt ireversibile.

    Vitamina C
    este un antioxidant puternic, indispensabil pastrarii sanatatii tuturor celulelor. Contribuie la absorbtia fierului in organism si creste rezistenta la infectii.

    Se gaseste in toate fructele si legumele proaspete, care sunt surse excelente de vitamina C. Cele mai bogate sunt fructele de kiwi, catina, dar si ardeii grasi, broccoli, varza de bruxelles, citricele si frunzele de patrunjel.

    DZR este de 40 mg, iar doza maxima admisa este 1000 mg pe zi.

    Cantitatile mari de vitamina C pot provoca dureri de stomac, flatulenta, diaree, dar aceste simptome dispar la putin timp dupa ce este stopata administrarea ei. Vitamina C este hidrosolubila si nu poate fi depozitata in organism. Asadar, eventualele efecte determinate de supradozarea ei sunt eliminate foarte rapid odata cu eliminarea acesteia din organism.

    Betacarotenul protejeaza organismul de efectele daunatoare ale radicalilor liberi si pielea de radiatiile UV. Incetineste procesul de imbatranire, ajutand la prevenirea bolilor asociate inaintarii in varsta.

    Betacarotenul apartine unei familii de compusi numiti carotenoide, care se gasesc in fructele si legumele de culoare galbena, portocalie si rosie: morcovi, pepene galben, caise, mango, piersici, ardei rosii, dar si in spanac, salata verde sau broccoli. Cantitatea de betacaroten e direct proportionala cu intensitatea culorii.

    Nu exista nici o indicatie oficiala in legatura cu DZR, iar doza maxima admisa este de 7 mg.

    Administrarea in exces de suplimente cu betacaroten a fost legata de un risc crescut al imbolnavirilor de cancer pulmonar si boli cardiovasculare in cazul fumatorilor si al persoanelor dependente de alcool, dar este posibil ca si nefumatorii sau cei care nu consuma alcool sa fie supusi unui risc similar.

    Calciul se afla in corpul unui adult in cantitate de aprox. 1,5 kg. Acesta are multiple roluri, cele mai importante fiind: mineralizarea tesutului osos (oasele si dantura), mentinerea ritmului cardiac, coagularea sangelui, reglarea echilibrului acido-bazic.

    Calciul se gaseste din abundenta in lapte si produse lactate (iaurt, branza), fasole, alune, nuci, arahide, masline, galbenus de ou. In cantitati mai mici se afla in carne, legume (patrunjel, mazare, morcovi, gulii, telina, salata verde, ridichi, praz, dar nu in spanac), boabele de soia si toate produsele din soia. De asemenea, calciul mai este intalnit in fructe, paine si peste.

    DZR este de 800 mg, iar doza maxima admisa este de 2,5 g.

    Prea mult calciu in sange duce la o stare de disconfort care poate merge pana la letargie, confuzie si chiar coma. Acest lucru se poate intampla in cazul pacientilor care iau suplimente mari de calciu in paralel cu substante alcaline (tablete antiacide - impotriva simptomelor de gastrita si ulcer.)

    Vitamina D
    este esentiala pentru absorbtia calciului si a fosforului in organism, ca si pentru cresterea si mentinerea sanatatii oaselor, cartilajelor si dintilor.

    Aceasta vitamina se gaseste in primul rand in pestele oceanic, ficat si oua. Mai gasim vitamina D si in unele tipuri de cereale integrale sau lapte praf. In orice caz, cea mai mare parte din necesarul zilnic de vitamina D il absorbim prin piele, odata cu lumina solara. De aceea, este bine ca in perioadele reci si mohorate ale anului sa mancam mai mult cod, hering ori sardele bogate in vitamina D.

    DZR de vitamina D este 5 micrograme; intrucat este o vitamina liposolubila, nu avem nevoie de ea in fiecare zi. Excesul de vitamina D este stocat in celulele grase, iar in cantitati mari devine daunatoare. Doza maxima admisa este de 50 mg.

    Prea multa vitamina D poate duce uneori la absorbtia excesiva de calciu, care se depune in tesutul moale, inclusive pe artere, unde produce obturari pana la blocaje ale circuitului sangvin. De asemenea, excesul de vitamina D poate duce la slabirea sistemului osos si la afectarea rinichilor.

    Fierul
    este un mineral esential pentru formarea celulelor rosii din sange (hematiilor) si transportul oxigenului in tesuturi.

    Fierul se gaseste in galbenusul de ou, ciuperci, carne rosie (vita), dar si in legumele cu frunze verzi (spanacul etc.). Cantitati insemnate de fier - insa mai greu de asimilat - se gasesc in radacina de patrunjel, urzici, fructe uscate (caise, smochine), cereale integrale (orez brun), cartofi fierti in coaja, migdale, alune, nuci.

    DZR este de 14,8 mg pentru femei si 8,7 mg pentru barbati, iar doza maxima admisa este de 17 mg.

    Supradozarea cu fier poate avea efecte grave si ireversibile: tulburari hepatice pana la ciroza (o forma de diabet), tahicardie, artrita (prin depunerea fierului in articulatii), sterilitate si impotenta. Supradozarea cu fier se manifesta si prin constipatie, voma, dureri abdominale si poate fi fatala la copii.




    Anunţă-ţi prietenul:

    Categoria: Culinărie | Publicat de: magnetic_music (15/03/2010) | Autor: magnetic_music
    Vizualizări: 318 | Tag-uri: DZR, vitaminele | Rating: 0.0/0
    Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii.
    [ Înregistrare | Logare ]
    Anunţuri Google
    Parteneri
    Publicitate