Vitaminele - prea multe sau prea puţine? [română/text]
Desi se considera ca putem consuma oricate fructe, legume, alimente sau suplimente bogate in vitamine, deoarece acestea nu pot fi
decat benefice pentru organismul nostru, specialistii ne atrag atentia
ca excesul de vitamine poate fi daunator. Cauza ar fi urmatoarea: unele
vitamine accelereaza dezvoltarea tumorilor preexistente in organism,
iar in cantitati mari, pot duce chiar la atac de cord.
Din acest
motiv, institutiile medicale au stabilit o doza zilnica recomandata
(DZR) pentru fiecare din vitaminele si mineralele din alimente sau din
suplimente.
Vitamina A (retinolul) este un antioxidant puternic,
ce contribuie la formarea pigmentilor retinei, celulelor pielii si
mucoaselor. Mentine sanatatea pielii, stimuleaza imunitatea generala a
organismului si imbunatateste acuitatea vizuala.
Poate fi
intalnita in ficat, branza, oua, peste gras (macrou), lapte, iaurt. In
fructe si legumele rosii (morcovi, rosii, loboda, sfecla rosie, varza
rosie) se afla sub forma de betacaroten, pe care organismul il
transforma in vitamina A.
DZR este de 0,6 mg pentru femei si 0,7 mg pentru barbati, iar doza maxima admisa este de 1,5 mg pe zi.
In
cantitati mari, vitamina A este toxica, provocand oboseala,
nervozitate, dureri osoase si de cap, ameteli. La femeile insarcinate,
cantitatile mari din aceasta vitamina pot duce la nasteri premature sau
de copii cu handicap. Doze mai mari de 1,5 mg pe zi, timp de mai multi
ani, pot cauza fracturi osoase si afectiuni hepatice.
Vitamina B6 intervine in formarea globulelor rosii si este un
antioxidant foarte puternic, la fel ca toate vitaminele. Contribuie la
buna functionare a creierului si la coordonarea nervoasa, la echilibrul
emotional, favorizeaza formarea anticorpilor si creste rezistenta la
infectii.
Ficatul
de vaca sau vitel (100 g) acopera jumatate din necesarul zilnic de
vitamina B6. Aceasta se mai gaseste si in: creier, carne de porc, pui,
cereale integrale (orez brun), oua, masline, mere, pere, prune, afine,
castane, capsuni, gutui, grepfrut, lamai, cartofi, boabe de soia,
banane, nuci, alune, varza, telina, spanac, patrunjel, fasole boabe,
sardele.
DZR este de 1,2 mg pentru femei si 1,4 mg pentru barbati. Doza maxima admisa este de 100 mg.
Dozele
foarte mari de vitamina B6 (mai mult de 200 mg) pot duce la parestezii
la nivelul membrelor, afectiune denumita neuropatie periferica. In
unele cazuri, efectele sunt ireversibile. Vitamina C este un
antioxidant puternic, indispensabil pastrarii sanatatii tuturor
celulelor. Contribuie la absorbtia fierului in organism si creste
rezistenta la infectii.
Se gaseste in toate fructele si legumele
proaspete, care sunt surse excelente de vitamina C. Cele mai bogate
sunt fructele de kiwi, catina, dar si ardeii grasi, broccoli, varza de
bruxelles, citricele si frunzele de patrunjel.
DZR este de 40 mg, iar doza maxima admisa este 1000 mg pe zi.
Cantitatile
mari de vitamina C pot provoca dureri de stomac, flatulenta, diaree,
dar aceste simptome dispar la putin timp dupa ce este stopata
administrarea ei. Vitamina C este hidrosolubila si nu poate fi
depozitata in organism. Asadar, eventualele efecte determinate de
supradozarea ei sunt eliminate foarte rapid odata cu eliminarea
acesteia din organism.
Betacarotenul protejeaza organismul de
efectele daunatoare ale radicalilor liberi si pielea de radiatiile UV.
Incetineste procesul de imbatranire, ajutand la prevenirea bolilor
asociate inaintarii in varsta.
Betacarotenul apartine unei
familii de compusi numiti carotenoide, care se gasesc in fructele si
legumele de culoare galbena, portocalie si rosie: morcovi, pepene
galben, caise, mango, piersici, ardei rosii, dar si in spanac, salata
verde sau broccoli. Cantitatea de betacaroten e direct proportionala cu
intensitatea culorii.
Nu exista nici o indicatie oficiala in legatura cu DZR, iar doza maxima admisa este de 7 mg.
Administrarea
in exces de suplimente cu betacaroten a fost legata de un risc crescut
al imbolnavirilor de cancer pulmonar si boli cardiovasculare in cazul
fumatorilor si al persoanelor dependente de alcool, dar este posibil ca
si nefumatorii sau cei care nu consuma alcool sa fie supusi unui risc
similar.
Calciul se afla in corpul unui adult in cantitate de aprox. 1,5 kg.
Acesta are multiple roluri, cele mai importante fiind: mineralizarea
tesutului osos (oasele si dantura), mentinerea ritmului cardiac,
coagularea sangelui, reglarea echilibrului acido-bazic.
Calciul
se gaseste din abundenta in lapte si produse lactate (iaurt, branza),
fasole, alune, nuci, arahide, masline, galbenus de ou. In cantitati mai
mici se afla in carne, legume (patrunjel, mazare, morcovi, gulii,
telina, salata verde, ridichi, praz, dar nu in spanac), boabele de soia
si toate produsele din soia. De asemenea, calciul mai este intalnit in
fructe, paine si peste.
DZR este de 800 mg, iar doza maxima admisa este de 2,5 g.
Prea
mult calciu in sange duce la o stare de disconfort care poate merge
pana la letargie, confuzie si chiar coma. Acest lucru se poate intampla
in cazul pacientilor care iau suplimente mari de calciu in paralel cu
substante alcaline (tablete antiacide - impotriva simptomelor de
gastrita si ulcer.) Vitamina D este esentiala pentru absorbtia
calciului si a fosforului in organism, ca si pentru cresterea si
mentinerea sanatatii oaselor, cartilajelor si dintilor.
Aceasta
vitamina se gaseste in primul rand in pestele oceanic, ficat si oua.
Mai gasim vitamina D si in unele tipuri de cereale integrale sau lapte
praf. In orice caz, cea mai mare parte din necesarul zilnic de vitamina
D il absorbim prin piele, odata cu lumina solara. De aceea, este bine
ca in perioadele reci si mohorate ale anului sa mancam mai mult cod,
hering ori sardele bogate in vitamina D.
DZR de vitamina D este
5 micrograme; intrucat este o vitamina liposolubila, nu avem nevoie de
ea in fiecare zi. Excesul de vitamina D este stocat in celulele grase,
iar in cantitati mari devine daunatoare. Doza maxima admisa este de 50
mg.
Prea multa vitamina D poate duce uneori la absorbtia excesiva de
calciu, care se depune in tesutul moale, inclusive pe artere, unde
produce obturari pana la blocaje ale circuitului sangvin. De asemenea,
excesul de vitamina D poate duce la slabirea sistemului osos si la
afectarea rinichilor. Fierul este un mineral esential pentru formarea celulelor rosii din sange (hematiilor) si transportul oxigenului in tesuturi.
Fierul
se gaseste in galbenusul de ou, ciuperci, carne rosie (vita), dar si in
legumele cu frunze verzi (spanacul etc.). Cantitati insemnate de fier -
insa mai greu de asimilat - se gasesc in radacina de patrunjel, urzici,
fructe uscate (caise, smochine), cereale integrale (orez brun), cartofi
fierti in coaja, migdale, alune, nuci.
DZR este de 14,8 mg pentru femei si 8,7 mg pentru barbati, iar doza maxima admisa este de 17 mg.
Supradozarea
cu fier poate avea efecte grave si ireversibile: tulburari hepatice
pana la ciroza (o forma de diabet), tahicardie, artrita (prin depunerea
fierului in articulatii), sterilitate si impotenta. Supradozarea cu
fier se manifesta si prin constipatie, voma, dureri abdominale si poate
fi fatala la copii.