Soia, beneficii şi riscuri pentru organism [română/text]
In ziua de azi, vanzarea produselor din soia a crescut simtitor
de mult, datorita asocierii multiplelor beneficii ale acestui tip de
cereale cu pastrarea sanatatii organismului. Ca drept urmare, in
supermarketuri au fost dedicate rafturi speciale produselor din soia,
care concureaza cu produsele lactate.
Despre soia se cunoaste faptul ca este unul dintre produsele benefice
intretinerii sanatatii care asigura o stare de bine nu doar inimii, cat
si prostatei sau sistemului imunitar. Soia este numele dat tuturor
produselor fabricate din planta soia, o cereala descoperita acum multa
vreme in Asia.
Soia este considerata o sursa vegetala de proteine dintre cele mai
pretioase pentru organism, deoarece nu contine colesterol si poseda un
nivel ridicat de acizi grasi nesaturati, in special acizii grasi omega
3. Soia este un pachet complet de proteine, care contine aminoacizi
esentiali extrem de importanti pentru organism.
Iata care sunt beneficiile acesteia in mentinerea unui organism
sanatos:
Beneficii pentru organism
Scade colesterolul. Soia are un continut mic de
grasimi saturate, insa unul mare de grasimi nesaturate, benefice pentru
organism. Astfel, aceste cereale reprezinta o alegere inspirata daca
vrei sa scapi de colesterol, deoarece s-a dovedit ca un consum regulat
de soia poate scadea riscul de blocaj arterial.
In ceea ce priveste compozitia, alimentele pe baza de soia sunt bogate
in fibre si acizi grasi polinesaturati. Acestia contribuie la
regularizarea bilantului lipidic, favorizand scaderea nivelului de
colesterol.
Diminueaza riscul cardiovascular. S-a observat in urma
mai multor cercetari amanuntite ca fitoestrogenii (isoflavonele) din
soia par sa aiba o actiune favorabila asupra vaselor de sange,
intarindu-le, pastrandu-le tonicitatea, diminuand astfel riscul
cardio-vascular. Acest efect benefic nu se poate produce decat in urma
unui consum constant de produse din soia. Ameliorarea bilantului lipidic
contribuie in mod egal la diminuarea riscului cardiovascular.
Previne osteoporoza. Fitoestrogenii (isoflavonele) din
soia au o actiune protectoare in ceea ce priveste structura osoasa,
limitand resorbtia calciului din oase. S-a dovedit ca absorbtia unui
numar mare de proteine animale poate provoca o pierdere a calciului din
oase, ceea ce nu se poate spune si in cazul proteinelor din soia.
Soia poate contribui la prevenirea acestei maladii intr-un mod foarte
natural. Potrivit unui studiu american, femeile care au consumat regulat
mari cantitati de soia, au prezentat o ameliorare semnificativa a
structurii osoase.
Protejeaza impotriva cancerului. Exista multiple
recomandari cu privire la compusii din soia considerati eficienti
impotriva cancerului. In ultima perioada, cancerul a devenit una dintre
cele mai frecvente cauze de deces din intreaga lume. Specialistii cred
ca o parte dintre afectiunile canceroase provin din urma unei alimentatii nesanatoase.
Despre soia se cunoaste faptul ca este unul dintre produsele benefice
intretinerii sanatatii care asigura o stare de bine nu doar inimii, cat
si prostatei sau sistemului imunitar. Soia este numele dat tuturor
produselor fabricate din planta soia, o cereala descoperita acum multa
vreme in Asia.
Soia este considerata o sursa vegetala de proteine dintre cele mai
pretioase pentru organism, deoarece nu contine colesterol si poseda un
nivel ridicat de acizi grasi nesaturati, in special acizii grasi omega
3. Soia este un pachet complet de proteine, care contine aminoacizi
esentiali extrem de importanti pentru organism.
Iata care sunt beneficiile acesteia in mentinerea unui organism
sanatos:
Beneficii pentru organism
Scade colesterolul. Soia are un continut mic de
grasimi saturate, insa unul mare de grasimi nesaturate, benefice pentru
organism. Astfel, aceste cereale reprezinta o alegere inspirata daca
vrei sa scapi de colesterol, deoarece s-a dovedit ca un consum regulat
de soia poate scadea riscul de blocaj arterial.
In ceea ce priveste compozitia, alimentele pe baza de soia sunt bogate
in fibre si acizi grasi polinesaturati. Acestia contribuie la
regularizarea bilantului lipidic, favorizand scaderea nivelului de
colesterol.
Diminueaza riscul cardiovascular. S-a observat in urma
mai multor cercetari amanuntite ca fitoestrogenii (isoflavonele) din
soia par sa aiba o actiune favorabila asupra vaselor de sange,
intarindu-le, pastrandu-le tonicitatea, diminuand astfel riscul
cardio-vascular. Acest efect benefic nu se poate produce decat in urma
unui consum constant de produse din soia. Ameliorarea bilantului lipidic
contribuie in mod egal la diminuarea riscului cardiovascular.
Previne osteoporoza. Fitoestrogenii (isoflavonele) din
soia au o actiune protectoare in ceea ce priveste structura osoasa,
limitand resorbtia calciului din oase. S-a dovedit ca absorbtia unui
numar mare de proteine animale poate provoca o pierdere a calciului din
oase, ceea ce nu se poate spune si in cazul proteinelor din soia.
Soia poate contribui la prevenirea acestei maladii intr-un mod foarte
natural. Potrivit unui studiu american, femeile care au consumat regulat
mari cantitati de soia, au prezentat o ameliorare semnificativa a
structurii osoase.
Protejeaza impotriva cancerului. Exista multiple
recomandari cu privire la compusii din soia considerati eficienti
impotriva cancerului. In ultima perioada, cancerul a devenit una dintre
cele mai frecvente cauze de deces din intreaga lume. Specialistii cred
ca o parte dintre afectiunile canceroase provin din urma unei alimentatii nesanatoase.