Pericolele din sucurile de fructe şi legume [română/text]
Sucurile proaspete de fructe sau legume sunt excelente pentru
organismul nostru, sunt pline de vitamine, ne intaresc sistemul imunitar
si ne feresc de o serie de boli si afectiuni. Totusi, consumate in
exces sau pe fondul unor probleme de sanatate deja existente, sucurile
naturale pot provoca diverse neplaceri.
Spre exemplu, sucurile naturale de
lamaie, portocala, mere, coacaze si afine sunt contraindicate
persoanelor care sufera de ulcer, gastrita sau probleme ale
pancreasului. Aceste sucuri contin multi compusi organici care cresc
aciditatea gastrica, provoaca arsuri ale stomacului dar si atacuri de
durere.
De asemenea, sucul de struguri este restrictionat persoanelor care
sufera de diabet zaharat pentru ca acesta contine o cantitate mare de
glucoza.
Iata proprietatile nutritionale ale celor mai sanatoase sucuri de
legume si fructe si situatiile in care trebuie sa te feresti de acestea:
Sucul de morcov
Sucul proaspat de morcov este considerat regele sucurilor de legume.
Acesta contine mult beta-caroten, vitamina B, potasiu, calciu si alte
substante minerale. Toate acestea fac sucul de morcov sa fie foarte
sanatos, mai ales pentru copii, pentru persoanele cu o imunitate scazuta
dar si pentru cei care sufera de probleme ale pielii.
Beta–carotenul este foarte bun pentru vedere, imbunatatind mai ales
vederea de noapte.
Este bine de stiu faptul ca nu este recomandat sa bei prea mult suc de
morcovi deoarece excesul de beta-caroten poate da pielii tale o nuanta
portocalie. Un pahar de suc pe zi este mai mult decat suficient.
Atentie! Sucul de morcov este contraindicat in caz de ulcer peptic sau
diaree acuta.
Sucul rosii
Sucul de tomate reduce riscul de cancer si este foarte benefic femeilor
insarcinate, dar si celor care alapteaza. Acesta este sarac in calorii,
astfel poate fi baut chiar si de persoanele care au probleme cu
kilogramele in plus.
Sucul de rosii se bea cu aproximativ 30 de minute inainte de masa
deoarece pregateste stomacul si intestinele pentru o mai buna digestie
alimentara.
Anumite persoane au obiceiul de a adauga sare in sucul de rosi, dar din
pacate acest lucru reduce din calitatile terapeutice ale sucului.
Pentru un plus de aroma, este indicat sa se adauge frunze proaspete de
patrunjel (tocate marunt) .
Sucul de rosii este contraindicat in caz de gastrita, ulcer,
pancreatita si colecistita acuta.
Sucul de mere
Marul este bogat in vitaminele C si P, dar are si o cantitate mare de
potasiu, calciu, saruri de fier, cupru, mangan si zinc. Sucul de mere
este foarte benefic persoanelor care sufera ateroscleroza, probleme ale
ficatului, boli de rinichi sau ale vezicii urinare.
Pectina din sucul de mere normalizeaza activitatea intestinelor, iar
continutul ridicat de compusi organici si zahar contribuie la refacerea
rapida dupa depunerea unor activitati fizice solicitante.
Se poate bea suc de mere zilnic, in cantitati de cel mult 1 litru, fara
niciun fel de problema.
Totusi, acesta este contraindicat persoanelor care sufera de gastrita,
ulcer peptic si pancreatita acuta.
Sucul de struguri
Sucul de struguri contine cantitati semnificative de zahar si potasiu
si se recomanda in stari de epuizare nervoasa si insuficienta
circulatorie periferica. Totodata, acesta poate reduce riscul de boli de
inima, poate scade nivelul colesterolului si al presiunii arteriale.
Sucul de struguri are efecte diuretice si laxative si nu este
recomandat persoanelor care sufera de diabet, obezitate, ulcer peptic si
stari inflamatorii ale plamanilor.
Sucurile de citrice
Bogate in vitamina C si potasiu, sucurile de citrice intaresc sistemul
imunitar, stimuleaza vitalitatea si energia, indeparteaza oboseala si
curata sangele de toxine. Sucul de citrice este foarte util in
prevenirea aterosclerozei, a hipertensiunii arteriale si a cancerului.
Totusi, persoanele care sufera de ulcer gastric, gastrita cronica sau
pancreatita nu au voie sa consume sucuri de citrice.
Sucul de rodie
Sucul de rodie
se asimileaza foarte rapid de catre organism, stimuleaza pofta de
mancare si regleaza activitatea stomacului. Acesta are efecte diuretice,
antiinflamatoare si si antiseptice.
Este recomandat ca sucul de rodie
sa fie diluat cu apa deoarece contine foarte multi acizi care pot
produce iritatii ale mucoasei gastrice si care pot provoca distrugerea
smaltului dintilor.
Sucul proaspat de rodie este contraindicat in gastrita cu aciditate
mare, ulcer peptic si pancreatita.