Joi, 26/12/2024, 07:50 Oaspete | RSS


Începători
Meniul site-ului
Categorii
Culinărie [97]
Tehnică [36]
Medicină netradiţională [22]
Preocupare de sine [140]
Masaj [10]
Rutină [107]
Alte [81]
Voting
Care tracker este mai organizat?
javascript:; javascript:;
Raspunsuri: 199
Statistică


În total online: 12
Oaspeţi: 12
Utilizatori: 0
Ultimii utilizatori
  • ColinLok
  • Francisml
  • Richiecit
  • Facebook fan

    Lecţii


    Principală | Profilul meu » Lecţii » Home-Made » Culinărie

    Pasca cu smîntînă [română/text]



    Sarbatorile Pascale aduc cu ele bucuria Invierii Domnului Cristos dar si linistea sufleteasca si placerea de a ne strange toata familia in jurul mesei. O specialitate specifica acestei sarbatori, pe langa cozonac, friptura de miel si ouale rosii, este si pasca. Acest desert special reprezinta simbolul lespezii mormantului lui Iisus. Acest desert cu branza dulce de vaca se prepara in mod traditional in Sambata Mare. Momentul prepararii este unul magic, pasca reprezentand unul dintre cele mai semnificative bucate ale Sarbatorii Pascale.

    De cele mai multe ori, pasca este coapta intr-o tava rotunda si reprezinta scutecele in care a fost infasat Iisus. In unele zone ale Romaniei, pasca este dreptunghiulara, precum mormantul lui Iisus. Pasca se prepara doar o singura data pe an, de Invierea Domnului si este un preparat magic, care capata puteri nebanuite. In timpul prepararii, gospodina face semnul crucii, pentru putere si har, iar in unele zone, deasupra pastii se adauga o cruce din aluat.

     

    Ingrediente coca de pasca

     

    • 500 grame faina
    • 2 oua
    • 100 grame ulei
    • 150 grame zahar
    • 200 grame lapte
    • 25 grame drojdie
    • 1/2 lingurita sare
    • mirodenii: lamaie, esenta de vanilie si rom.
    Se cerne faina, se pune intr-un castron in care se face la mijloc un locsor in care se pune drojdia. In prealabil, drojdia se dizolva in putin lapte si o lingurita de zahar. Se framanta si apoi se lasa la crescut. Intre timp ,se dizolva zaharul in restul de lapte, se freaca albusurile cu putin zahar vanilat, iar galbenusurile, cu putina sare. Dupa ce aluatul dospit a crescut, se framanta coca.

    Se toarna laptele in care se dizolva zaharul peste aluatul dospit si faina, se framanta, se adauga galbenusurile, se framanta, se adauga albusurile si iar se framanta. Se adauga treptat uleiul, pana se incorporeaza complet, iar apoi se framanta pana coca devine elastica. In timp ce framantam se adauga si esenta de rom. Se lasa apoi la crescut.


    Umplutura pentru pasca cu smantana

     

    • 1 kilogram branza dulce
    • 200 grame smantana
    • 300 grame zahar
    • 8-10 oua
    • 300 grame stafide
    • mirodenii: esenta de vanilie, coaja de la o lamaie.


    Se amesteca branza cu smantana, se adauga zaharul si se amesteca pana se dizolva. Se adauga ouale unul cate unul si se amesteca. Se adauga stafidele, esenta de vanilie si coaja de lamaie rasa.

    Se unge tava cu unt. Se intinde coca cu un sucitor si se aseaza in tava, dupa care se toarna compozitia. Compozitia se decoreaza cu fasii de coca, asezate cum dorim. Pasca se lasa apoi la copt, timp de 45 de minute, pana se rumeneste. Cand e gata, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca, inainte de a o scoate din tava.

     

    Cum se serveste pasca cu smantana
     

    Pasca cu smantana este un preparat special care se consuma doar o data pe an, cu ocazia Sarbatorilor Pascale. Pasca se consuma ca desert, la masa de Paste, cu un pahar de vin rosu. Se mai poate consuma si dimineata, la cafea.








    Anunţă-ţi prietenul:

    Categoria: Culinărie | Publicat de: ilonadm (28/03/2010)
    Vizualizări: 391 | Rating: 0.0/0
    Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii.
    [ Înregistrare | Logare ]
    Anunţuri Google
    Parteneri
    Publicitate