Sarbatorile Pascale aduc cu ele bucuria Invierii Domnului
Cristos dar si linistea sufleteasca si placerea de a ne strange toata
familia in jurul mesei. O specialitate specifica acestei sarbatori, pe
langa cozonac, friptura de miel si ouale rosii, este si pasca. Acest
desert special reprezinta simbolul lespezii mormantului lui Iisus. Acest
desert cu branza dulce de vaca se prepara in mod traditional in Sambata
Mare. Momentul prepararii este unul magic, pasca reprezentand unul
dintre cele mai semnificative bucate ale Sarbatorii Pascale.
De cele mai multe ori, pasca este coapta intr-o tava rotunda si
reprezinta scutecele in care a fost infasat Iisus. In unele zone ale
Romaniei, pasca este dreptunghiulara, precum mormantul lui Iisus. Pasca
se prepara doar o singura data pe an, de Invierea Domnului si este un
preparat magic, care capata puteri nebanuite. In timpul prepararii,
gospodina face semnul crucii, pentru putere si har, iar in unele zone,
deasupra pastii se adauga o cruce din aluat.
Ingrediente coca de pasca
500 grame faina
2 oua
100 grame ulei
150 grame zahar
200 grame lapte
25 grame drojdie
1/2 lingurita sare
mirodenii: lamaie, esenta de vanilie si rom.
Se cerne faina, se pune intr-un castron in care se face la mijloc un
locsor in care se pune drojdia. In prealabil, drojdia se dizolva in
putin lapte si o lingurita de zahar. Se framanta si apoi se lasa la
crescut. Intre timp ,se dizolva zaharul in restul de lapte, se freaca
albusurile cu putin zahar vanilat, iar galbenusurile, cu putina sare.
Dupa ce aluatul dospit a crescut, se framanta coca.
Se toarna laptele in care se dizolva zaharul peste aluatul dospit si
faina, se framanta, se adauga galbenusurile, se framanta, se adauga
albusurile si iar se framanta. Se adauga treptat uleiul, pana se
incorporeaza complet, iar apoi se framanta pana coca devine elastica. In
timp ce framantam se adauga si esenta de rom. Se lasa apoi la crescut.
Umplutura pentru pasca cu smantana
1 kilogram branza dulce
200 grame smantana
300 grame zahar
8-10 oua
300 grame stafide
mirodenii: esenta de vanilie, coaja de la o lamaie.
Se amesteca branza cu smantana, se adauga zaharul si se amesteca pana
se dizolva. Se adauga ouale unul cate unul si se amesteca. Se adauga
stafidele, esenta de vanilie si coaja de lamaie rasa.
Se unge tava cu unt. Se intinde coca cu un sucitor si se aseaza in
tava, dupa care se toarna compozitia. Compozitia se decoreaza cu fasii
de coca, asezate cum dorim. Pasca se lasa apoi la copt, timp de 45 de
minute, pana se rumeneste. Cand e gata, se scoate din cuptor si se lasa
sa se raceasca, inainte de a o scoate din tava.
Cum se serveste pasca cu smantana
Pasca cu smantana este un preparat special care se consuma doar o data
pe an, cu ocazia Sarbatorilor Pascale. Pasca se consuma ca desert, la
masa de Paste, cu un pahar de vin rosu. Se mai poate consuma si
dimineata, la cafea.