Alaturi de cozonac, ouale rosii si drobul de mile, pasca cu
branza este un preparat care nu trebuie sa lipseasca de pe masa
romanilor in preajma sarbatorilor pascale. Spre deosebire de alte
preparate, pasca necesita ceva mai multa atentie, un plus de migala si
multa rabdare.
Ingrediente pentru pasca cu branza si stafide
Aluat:
500 g faina
150 g zahar
250 ml lapte
30 g drojdie
3 oua
5 g sare marunta (o jumatate de lingurita)
100 ml ulei
esente diferite (rom, vanilie, lamaie)
2 pliculete de zahar vanilat
50 g razatura coaja de lamaie si portocala
Umplutura:
500 g branza dulce de vaci
150 g stafide
200 g zahar
5 oua (trei galbenusuri si doua intregi)
75-100 g faina
esente diferite (rom, vanilie, lamaie)
Cum se prepara pasca cu branza si stafide
Se framanta aluatul din urmatoarele ingrediente: zaharul, ouale,
laptele, esentele, drojdia dizolvata cu lapte si putin zahar. Apoi se
adauga faina si se framanta bine. Dupa aceea se toarna treptat si
uleiul, pana se dezlipeste de pe mana.
Coca obtinuta se lasa 10 minute la crescut in vasul in care a fost
framantata.
Coca se imparte in 3 bucati egale. Fiecare bucata (pasca) se adauga in
forme rotunde confectionate din foite de staniol.
Pe fundul fiecarei forme se aseaza cate un strat de coca de cca. 200 g
si gros de un centimetru. Marginea formei se tapeteaza cu o impletitura
din doua fasii de coca. In mijloc se aseaza umplutura. Peste umplutura
se pune un fel de gratar din fasii de coca. Se lasa din nou la crescut
pana ce compozitia depaseste putin forma. Se introduce la cuptor si se
lasa la foc potrivit (165-170 grade Celsius).
Pasca se tine la cuptor aproximativ 45 de minute. Se scoate de la
cuptor si se unge cu miere sau sirop (apa+zahar). Se lasa sa se raceasca
30 de minute.
Cum se servestepasca cu
branza si stafide
Se serveste calda sau rece, dupa preferinta fiecaruia.