Pentru a face fata frigului naprasnic de afara dar si pentru a va
binedispune, nu ezitati sa apelati la vinul fiert.
Cu totii stim ca un pahar de vin are efecte benefice asupra
organismului si ca o ceasca de vin fiert la culcare constituie un mijloc
de lupta impotriva racelii. Astfel, va prezentam cateva retete de vin
fiert pentru a diversifica metodele de prepare in cazul in care vreti sa
luati "antidotul guturaiului” in mai multe zile. Vin fiert cu mar Ingrediente: vin rosu, un
mar, un pliculet de ceai de fructe aromat, piper boabe, scortisoara. Mod de preparare:
se spala marul si se taie cubulete. Se pune vinul la fiert si se adauga
toate cele de mai sus, mai putin pliculetul de ceai.
Dupa ce a fiert fara sa dea in clocot se opreste si se introduce ceaiul
se acopera cu un capac si se lasa pentru doua minute, iar la sfarsit se
pune putin zahar. Cantitatile se stabilesc in functie de numarul de
persoane si cat de mare este…setea.
Vin fiert cu scortisoara si cuisoare
Ingrediente: 150 g zahar, 5 g
scorţişoară, 5 g cuişoare, 1 l vin roşu.
Mod de preparare: intr-o
cratita curata, in care nu se gateste, se pun zaharul, scortisoara si
cuisoarele, peste acestea se toarna vinul si se amesteca. Se pune
cratiţa pe foc, acoperita cu un capac si se tine numai pana cand da in
clocot pentru ca bautura sa nu-si piarda din aroma. Se strecoara si se
serveste in cani.
Vin fiert cu cardamom
Ingrediente:doua linguri
zahar brun, o portocala, un bat de scortisoara, doua cuisoare, cinci
seminte de cardamom sfaramate (mirodenie din familia ghimbirului), 750
ml apa (sau mai putina, daca vreti un amestec mai tare), 750 ml-1 litru
vin rosu. Mod de preparare:se curata
coaja de portocala si se pune alaturi de celelalte ingrediente, mai
putin vinul, intr-o cratita emailata sau de inox. Se incalzeste timp de
10 minute. Se adauga vinul si se mai tine pe foc cateva minute ca sa se
amestece aromele. Se strecoara si se serveste cald. Vin fiert cu fructe exotice
Ingrediente:2 l de vin
rosu, 100-200 gr zahar (dupa gust si depinde cat de dulce e vinul), doua
lingurite praf scortisoara, 200-250 ml apa fiarta, doua portocale
taiate in felii subtiri, o jumatate de lamaie taiata in felii subtiri,
cateva bucati de ananas (si din conserva).
Mod de preparare:se
amesteca toate ingredientele, mai putin vinul. Se dau in clocot, se
reduce focul si se lasa timp de 10 minute. Dupa aceea se adauga vinul si
se mai lasa inca 10 minute la foc foarte mic.