De Pasti, crestinii ortodocsi pregatesc cozonaci, oua, bucate
traditionale, pe care le aseaza pe masa in cele trei zile de sarbatoare.
De la acest obicei nu fac rabat nici vecinii nostri rusi, care
pregatesc cozonac, care poarta numele de kulich si nu are crema, ci doar
o glazura, iar in interior, stafide.
Ingrediente pentru cozonacul rusesc
Aluat
2 pachete de drojdie
0,5 cani apa calda
1,5 cani lapte cald
6,5 cani de faina
4 oua
2 albusuri de ou batute
1 cana de unt, topit
0,5 cani stafide
0,5 lingurita vanilie
0,5 cani miere
0,5 lingurita sare
1 cana zahar
2 linguri de ulei
Glazura
1 cana de zahar
0,5 lingurita vanilie
4 linguri de frisca.
Cum se prepara cozonacul rusesc
Intr-un castron larg dizolva drojdia in apa calda. Adauga laptele cald
si 1,5 cani de faina si amesteca pana devine o crema fina.
Acopera bolul si lasa-l pana creste la un volum dublu, pentru
aproximativ 3 ore sau chiar mai mult. Dupa ce a crescut, bate aluatul in
jos. Adauga si restul de ingrediente, amestecand bine. Incorporeaza si
restul de faina, pe rand. Framanta aluatul bine pana cand devine moale
si elastic.
Incalzeste cuptorul la nivelul 5. Unge cu grasime, margarina sau ulei
doua tavi inalte de cozonac. In interiorul tavii pune si hartie de copt.
Aseaza aluatul in tavi astfel incat sa fie pline in proportie de 2
treimi. Acopera tavile si lasa-le la temperatura camerei pana cresc pana
la un volum dublu, pentru cel putin o ora.
Da tavile la cuptor si lasa-le sa se coaca pana coaja are o culoare
maro inchis.
Scoate tavile de la cuptor si lasa-le sa se raceasca pentru 10 minute,
apoi rastoarna cozonacii pe o plansa.
Combina ingredientele necesare pentru glazura si bate-le pana devin
moi.
Atunci cand cozonacii s-au racit, stropeste-i cu glazura.
Cum se serveste cozonacul rusesc
Se consuma rece, simplu, sau in combinatie cu un pahar de vin.
Daca vrei, poti sa il combini si cu un pahar de lapte.