Atunci cand te gandesti la vecinii bulgari, te intrebi oare cum
or fi cozonacii lor de Pasti? Ei bine, kozunacul bulgaresc este ca o
paine dulce care poate fi servita si la micul dejun sau pe post de
gustare. Iata reteta de kozunac bulgaresc.
Ingrediente pentru kozunacul bulgaresc:
1 cana de lapte, tinut la temperatura camerei
2 linguri de drojdie proaspata sau 2 pliculete de drojdie uscata
Un sfert de cana de apa calduta
1 lingurita zahar
O jumatate de cana de unt inmuiat
1,5 cani zahar alb
O jumatate de cana de ulei
Zeama de la o lamaie
1 lingurita de sare
7 - 7,5 cani faina alba
Pentru uns pe deasupra: 1 galbenus de ou cu o lingura de apa, plus
separat zahar cristalizat.
Cum se prepara kozunacul bulgaresc:
Inmoaie drojdia in apa caldura, cu o lingurita de zahar. Amesteca bine
ca sa se dizolve zaharul, apoi lasa-le sa stea 5 minute. Daca in acest
timp, amestecul isi dubleaza volumul, crescand, atunci inseamna ca
drojdia este buna de folosit. Daca nu obtii acest rezultat, incearca din
nou cu o bucatica noua de drojdie, care sa fie proaspata.
Intr-un bol separat combina zaharul, untul, uleiul, ouale, coaja de
lamaie si sarea, batand ca sa se amestece.
Adauga drojdia crescuta in aceasta combinatie si amesteca cu o lingura
de lemn, astfel incat sa se incorporeze bine. Insa atentie, nu amesteca
prea mult sau prea cu forta, pentru a nu forta efectul drojdiei.
Pune si o jumatate din cantitatea de faina, pentru a forma un fel de
aluat, care ar trebui sa aiba consistenta asemanatoare cu a celui de
clatite. Adauga apoi gradual si restul de faina pentru a forma un aluat
moale si umed. Framanta-l timp de 5-10 minute, fie intr-un lighean sau
pe o suprafata pe care ai presarat faina.
Aseaza aluatul intr-un vas mare, uns cu ulei sau margarina, acopera-l
cu o folie de plastic sau cu un prosop si lasa-l sa creasca timp de
jumatate de ora. Dupa aceea, descopera-l, framanta-l cu pumnii pentru
alte 5-10 minute si lasa-l la crescut inca o ora. Vasul cu aluat va
trebui tinut ca sa creasca intr-un loc cald si cu putina umiditate.
Dupa ce a crescut, imparte-l in trei parti egale iar fiecare bucata
intinde-o pe lungime. Impleteste cele trei parti si modeleaza-le astfel
incat sa incapa intr-o tava de copt, pe care le-ai tapetat cu hartie de
pergament sau hartie pentru copt. Daca vrei, poti imparti aluatul in
doua bucati, pe care sa le pui in doua tavi de copt. Unge aluatul cu ou
si pune deasupra zahar cristalizat.
Pune tavile intr-un loc calduros si lasa-le acoperite pana cand aluatul
a crescut dublu.
Da-le la cuptor si lasa-le sa se coaca la foc iute, pentru 40- 45 de
minute, pana cand scobitoarea introdusa in interior iese uscata si
curata.
Daca ti se pare ca partea de deasupra a cozonacilor se arde din cauza
focului, poti pune deasupra o hartie sau o folie de copt.
Scoate tavile dupa ce continutul s-a copt si lasa-le sa se raceasca.
Apoi scoate kozunacii pe un platou sau pe un fund.
Cum se serveste kozunacul bulgaresc:
Se serveste rece, taiat felii.
Poate fi pastrat si la frigider, pentru a-si mentine aroma pentru mai
mult timp.
Il poti folosi si pentru a pregati gustari sau deserturi, ungandu-l cu
diverse creme sau gemuri.