Gemul de portocale este o modalitate simpla de a-ti satisface
pofta de ceva dulce in orice perioada a anului. Pentru ca portocalele
care se afla la baza retetei pot fi gasite in magazine in orice
perioada a anului, acest gem poate fi o solutie originala si mai ales
exotica de a-i surprinde pe cei dragi si in timpul iernii, atunci cand
pe piata nu prea se gasesc altfel de fructe.
Ingrediente pentru prepararea gemului de portocale:
8 portocale, fara samburi
4 lamai
4 cani de zahar
2 pliculete de gelatina
4 cani de suc de portocale
4 lingurite vanilie
2 lingurite de scortisoara (pot fi inlocuite cu un betisor de scortisoara)
De asemenea, vei mai avea nevoie de 12 borcanele, un vas pentru a pune gemul la bagne marine si linguri de lemn.
Cum se prepara gemul de portocale:
Curata coaja portocalelor si pielea din interior, insa cu
grija, astfel incat miezul sa nu aiba de suferit. Coaja poate fi taiata
in bucatele mici si pastrata pentru a fi adaugata ulterior.
Taie portocalele in bucati.
Repeta operatiunile de mai sus si cu lamaile.
In functie de cum vrei sa arate fructele in gem, poti folosi robotul de
bucatarie pentru a le marunti. Daca vrei insa ca rezultatul final sa
aiba fructele ca intr-o dulceata, poti sari peste aceasta etapa.
Peste fructele taiate marunt si asezate in bol adauga gelatina si lasa-le sa stea putin.
Intr-un vas mare de cuptor sau intr-o oala mare, in care nu faci de
obicei mancare adauga 4 cani de suc de portocale. Pune-l la foc pana
incepe sa fiarba si acopera-l pentru 20 de minute.
Dupa cele 20 de minute adauga amestecul de fructe, peste care ai pus
deja gelatina. Lasa-le sa fiarba acoperite pentru inca 10 minute.
Adauga 4 cani de zahar si da focul mai tare pana ajunge la punctul de
fierbere, apoi da focul mai mic. Lasa amestecul sa fiarba timp de
cateva minute, amestecand continuu. Adauga vanilia si scortisoara la
putin timp dupa zahar si amesteca.
Dupa ce au fiert, da vasul jos si pune-l peste vasul in care fierbe
deja apa din bagne marine. Acopera-l cu un capac si lasa-l acolo alte
10 minute ca sa fiarba usor.
Dupa aceea, da vasul jos si lasa-l sa se raceasca, acoperit cu un prosop curat pe care l-ai udat in prealabil.
Dupa ce s-a racit bine, vezi daca gemul are consistenta dorita. In
cazul in care consistenta lui nu este cea pe care o vrei, mai pune-l
inca o data la fiert la bagne marine. Si da-l din nou la racit.
Dupa ce s-a racit, poate fi pus in borcane.
Mod de servire a gemului de portocale:
Gemul de portocale poate fi servit ca atare, uns pe paine sau pur si simplu, alaturi de un pahar cu apa.
De asemenea, poate fi folosit atunci cand pregatesti un sos pentru a
unge carnea de porc sau de pui, dar si in umpluturi precum cea pentru
clatite sau prajituri.