Joi, 26/12/2024, 07:58 Oaspete | RSS


Începători
Meniul site-ului
Categorii
Culinărie [97]
Tehnică [36]
Medicină netradiţională [22]
Preocupare de sine [140]
Masaj [10]
Rutină [107]
Alte [81]
Voting
Care tracker este mai organizat?
javascript:; javascript:;
Raspunsuri: 199
Statistică


În total online: 6
Oaspeţi: 6
Utilizatori: 0
Ultimii utilizatori
  • ColinLok
  • Francisml
  • Richiecit
  • Facebook fan

    Lecţii


    Principală | Profilul meu » Lecţii » Home-Made » Culinărie

    De ce ingrediente ai nevoie pentru mîncarea chinezească? [română/text]




    Te-ai decis sa gatesti mancare chinezeasca, dar nu stii ce ingrediente ti-ar fi necesare pentru a obtine gustul la fel de bun ca la restaurant? Ai vrea sa iti incerci noul wok insa ti-e teama ca ai putea da gres din cauza ca nu ai pus ce trebuie? Noi iti oferim cateva sfaturi despre ingredientele pe care trebuie sa le ai in casa inainte de a te apuca de pregatit.

    Mancarea chinezeasca este una foarte gustoasa si sanatoasa, insa nu uita ca in afara de ingrediente mai ai nevoie si de vase potrivite, de timp si de rabdare.

    Daca te-ai decis ca vrei sa incerci sa gatesti bucate chinezesti, atunci ar trebui sa te opresti mai intai intr-un magazin cu ingrediente chinezesti, pe care in Bucuresti le poti gasi mai ales in Dragonul Rosu si in super-marketurile chinezesti. Iti poti achizitiona aceste ingrediente in cantitati care pot fi si putin mai mari, astfel incat sa nu trebuiasca sa mergi des la cumparaturi.

    De ce ingrediente ai nevoie pentru mancarurile chinezesti

    Ingredientele folosite pentru a gati chinezeste se pot imparti in doua categorii:

    1 Ingrediente care pot fi gasite in magazinele obisnuite:

    • Usturoi, care este folosit adesea in retetele chinezesti insotind carnea, dar si legumele.
       
    • Orez, utilizat nu doar pentru felurile principale, ci si pentru deserturi. Pentru mancarurile principale se foloseste orezul cu bob lung, in timp ce pentru deserturi se cauta orezul cu bob scurt.
       
    • Zahar, pe care ar trebui sa-l cumperi in varianta bruna, pentru a fi cat mai aproape de varianta chineza de zahar obtinut din melasa de trestie de zahar. Poti incerca insa sa-l cumperi si din magazinele chinezesti de ingrediente.
       
    • Sos de soia – este de gasit in doua variante, deschis sau inchis la culoare. Acest sos este foarte utilizat in bucataria chinezeasca, datorita aromei sale deosebite.
       
    • Legume precum telina, dovlecei, morcovi sau varza sunt usor de procurat din orice piata sau supermarket. Prin prajire in ulei specific chinezesc si insotite de condimente, acestea se pot constitui in garnituri sau feluri de mancare delicioase.
       
    • Lapte de cocos, care poate fi obtinut din nucile de cocos ce se afla la vanzare in majoritatea super-market-urilor.
       
    • Carne, care trebuie sa fie neaparat proaspata, nu congelata. Se foloseste carne de pasare, de vita, de porc, de vanat.
       

    2 Ingrediente care trebuie cumparate din magazinele chinezesti:

    • Ciuperci negre uscate chinezesti, pe care le poti folosi in supe sau in mancaruri prajite.
       
    • Amidon de porumb, care merge adaugat in marinate si in alte retete, chiar si inlocuind un alt tip de amidon.
       
    • Ceapa de primavara, folosita pentru prajelile din wok dar si pentru garnituri.
       
    • Radacina de ghimbir, care da o aroma deosebita mancarurilor, mai ales daca este adaugata in stare proaspata.
       
    • Sos de stridii, care este preparat deja, din stridii fierte cu condimente. Acest sos este folosit in mancarurile cu carne si legume si este un ingredient principal in mancarurile specifice bucatariei cantoneze.
       
    • Otet din orez - un otet obtinut din orez alb, care are o savoare mai putin puternica decat a otetului obisnuit, astfel ca poate fi adaugat in multe mancaruri.
       
    • Ulei de susan – este folosit drept condiment in supe si prajeli. De asemenea, pentru prajeli ar trebui sa mai cumperi un ulei, precum cel de alune, folosit de chinezi pentru astfel de mancaruri.
       
    • Pasta de chili este facuta din ardei iuti (asa numitii chili), sare, usturoi, ghimbir si ulei. Aceasta pasta poate fi adaugata in marinate, prajeli, dar si in sosuri.
       
    • Castane de apa, care sunt indicate pentru utilizare mai ales in forma proaspata.
       
    • Muguri de bambus, care sunt folositi atat in retetele de feluri principale, ci si in cele de bauturi si deserturi.
       
    • Condimente, precum pudra "cinci condimente”, care incorporeaza cele cinci arome de baza – dulce, acrisor, amar, sarat si savuros (care este dat de obicei de condimente precum piper, anason, usturoi pisat ori ghimbir).

     

    Ce trebuie sa mai stii atunci cand vrei sa gatesti mancare chinezeasca:

    • Inainte de a te apuca de gatit consulta mai multe retete si fa-ti o lista cu ingredientele de care ai nevoie iar atunci cand mergi la magazinul cu produse chinezesti, cere-le de la specialistii de acolo.
       
    • In cazul in care nu gasesti un ingredient, nu uita faptul ca poate fi inlocuit. Pentru a face aceasta substituire, cel mai indicat ar fi sa intrebi vanzatorii de acolo ce ai putea cumpara in locul ingredientului pe care nu il gasesti, insa ar trebui sa stii ca poti face o parte dintre ingrediente si acasa. De exemplu pudra "cinci condimente” poate fi obtinuta amestecand scortisoara, boabe de piper, anason, chimen dulce si cuisoare, in loc de coriandru poti pune patrunjel, laptele de cocos poate fi facut din lapte simplu amestecat cu esenta de cocos iar in loc de ciuperci negre poti pune si ciuperci obisnuite, care insa nu vor avea acelasi gust.
       
    • Inainte de a pune carnea sau legumele la prajit adauga in uleiul incins un catel de usturoi sau putin ghimbir, pentru a-i oferi o savoare speciala.
       
    • Daca in reteta trebuie sa prajesti si carne, dar si legume, atunci prajeste mai intai carnea, da-o deoparte si pune la prajit legumele, adaugand carnea cand acestea sunt aproape gata. Prajeste carnea la foc mare sau mediu spre mare, in asa fel incat sa ii conservi proprietatile si scoate-o din wok atunci cand se inchide la culoare.
       
    • In cazul in care nu stii in ce ordine trebuie prajite legumele, atunci este mai bine sa le prajesti pe fiecare pe rand. Inainte de a le praji, spala-le si usuca-le bine, astfel incat atunci cand le pui la prajit sa nu mai aiba apa ramasa. Dupa ce le-ai adaugat in wok, misca vasul in asa fel incat sa se prajeasca bine pe toate partile.





    Anunţă-ţi prietenul:

    Categoria: Culinărie | Publicat de: ilonadm (04/02/2010)
    Vizualizări: 386 | Rating: 0.0/0
    Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii.
    [ Înregistrare | Logare ]
    Anunţuri Google
    Parteneri
    Publicitate