De ce ingrediente ai nevoie pentru mîncarea chinezească? [română/text]
Te-ai decis sa gatesti mancare chinezeasca, dar nu stii ce
ingrediente ti-ar fi necesare pentru a obtine gustul la fel de bun ca
la restaurant? Ai vrea sa iti incerci noul wok
insa ti-e teama ca ai putea da gres din cauza ca nu ai pus ce trebuie?
Noi iti oferim cateva sfaturi despre ingredientele pe care trebuie sa
le ai in casa inainte de a te apuca de pregatit.
Mancarea chinezeasca este una foarte gustoasa si sanatoasa, insa nu
uita ca in afara de ingrediente mai ai nevoie si de vase potrivite, de
timp si de rabdare.
Daca te-ai decis ca vrei sa incerci sa gatesti bucate chinezesti,
atunci ar trebui sa te opresti mai intai intr-un magazin cu ingrediente
chinezesti, pe care in Bucuresti le poti gasi mai ales in Dragonul Rosu
si in super-marketurile chinezesti. Iti poti achizitiona aceste
ingrediente in cantitati care pot fi si putin mai mari, astfel incat sa
nu trebuiasca sa mergi des la cumparaturi.
De ce ingrediente ai nevoie pentru mancarurile chinezesti
Ingredientele folosite pentru a gati chinezeste se pot imparti in doua categorii:
1 Ingrediente care pot fi gasite in magazinele obisnuite:
Usturoi, care este folosit adesea in retetele chinezesti insotind carnea, dar si legumele.
Orez, utilizat nu doar pentru felurile principale, ci si pentru
deserturi. Pentru mancarurile principale se foloseste orezul cu bob
lung, in timp ce pentru deserturi se cauta orezul cu bob scurt.
Zahar, pe care ar trebui sa-l cumperi in varianta bruna, pentru a fi
cat mai aproape de varianta chineza de zahar obtinut din melasa de
trestie de zahar. Poti incerca insa sa-l cumperi si din magazinele
chinezesti de ingrediente.
Sos de soia – este de gasit in doua variante, deschis sau inchis la
culoare. Acest sos este foarte utilizat in bucataria chinezeasca,
datorita aromei sale deosebite.
Legume
precum telina, dovlecei, morcovi sau varza sunt usor de procurat din
orice piata sau supermarket. Prin prajire in ulei specific chinezesc si
insotite de condimente, acestea se pot constitui in garnituri sau
feluri de mancare delicioase.
Lapte de cocos, care poate fi obtinut din nucile de cocos ce se afla la vanzare in majoritatea super-market-urilor.
Carne, care trebuie sa fie neaparat proaspata, nu congelata. Se foloseste carne de pasare, de vita, de porc, de vanat.
2 Ingrediente care trebuie cumparate din magazinele chinezesti:
Ciuperci negre uscate chinezesti, pe care le poti folosi in supe sau in mancaruri prajite.
Amidon de porumb, care merge adaugat in marinate si in alte retete, chiar si inlocuind un alt tip de amidon.
Ceapa de primavara, folosita pentru prajelile din wok dar si pentru garnituri.
Radacina de ghimbir, care da o aroma deosebita mancarurilor, mai ales daca este adaugata in stare proaspata.
Sos de stridii, care este preparat deja, din stridii fierte cu
condimente. Acest sos este folosit in mancarurile cu carne si legume si
este un ingredient principal in mancarurile specifice bucatariei
cantoneze.
Otet din orez - un otet obtinut din orez alb, care are o savoare mai
putin puternica decat a otetului obisnuit, astfel ca poate fi adaugat
in multe mancaruri.
Ulei de susan – este folosit drept condiment in supe si prajeli. De
asemenea, pentru prajeli ar trebui sa mai cumperi un ulei, precum cel
de alune, folosit de chinezi pentru astfel de mancaruri.
Pasta
de chili este facuta din ardei iuti (asa numitii chili), sare, usturoi,
ghimbir si ulei. Aceasta pasta poate fi adaugata in marinate, prajeli,
dar si in sosuri.
Castane de apa, care sunt indicate pentru utilizare mai ales in forma proaspata.
Muguri de bambus, care sunt folositi atat in retetele de feluri principale, ci si in cele de bauturi si deserturi.
Condimente, precum pudra "cinci condimente”, care incorporeaza cele
cinci arome de baza – dulce, acrisor, amar, sarat si savuros (care este
dat de obicei de condimente precum piper, anason, usturoi pisat ori
ghimbir).
Ce trebuie sa mai stii atunci cand vrei sa gatesti mancare chinezeasca:
Inainte de a te apuca de gatit consulta mai multe retete si
fa-ti o lista cu ingredientele de care ai nevoie iar atunci cand mergi
la magazinul cu produse chinezesti, cere-le de la specialistii de acolo.
In cazul in care nu gasesti un ingredient, nu uita faptul ca poate fi
inlocuit. Pentru a face aceasta substituire, cel mai indicat ar fi sa
intrebi vanzatorii de acolo ce ai putea cumpara in locul ingredientului
pe care nu il gasesti, insa ar trebui sa stii ca poti face o parte
dintre ingrediente si acasa. De exemplu pudra "cinci condimente” poate
fi obtinuta amestecand scortisoara, boabe de piper, anason, chimen
dulce si cuisoare, in loc de coriandru poti pune patrunjel, laptele de
cocos poate fi facut din lapte simplu amestecat cu esenta de cocos iar
in loc de ciuperci negre poti pune si ciuperci obisnuite, care insa nu
vor avea acelasi gust.
Inainte de a pune carnea sau legumele la prajit adauga in uleiul incins
un catel de usturoi sau putin ghimbir, pentru a-i oferi o savoare
speciala.
Daca in reteta trebuie sa prajesti si carne, dar si legume, atunci
prajeste mai intai carnea, da-o deoparte si pune la prajit legumele,
adaugand carnea cand acestea sunt aproape gata. Prajeste carnea la foc
mare sau mediu spre mare, in asa fel incat sa ii conservi proprietatile
si scoate-o din wok atunci cand se inchide la culoare.
In cazul in care nu stii in ce ordine trebuie prajite legumele, atunci
este mai bine sa le prajesti pe fiecare pe rand. Inainte de a le praji,
spala-le si usuca-le bine, astfel incat atunci cand le pui la prajit sa
nu mai aiba apa ramasa. Dupa ce le-ai adaugat in wok, misca vasul in
asa fel incat sa se prajeasca bine pe toate partile.