La origini, musacaua este o mancare greceasca, in care se
adauga carne de oaie, in amestec cu vinete. Insa in timp reteta a
capatat si alte elemente: carnea de oaie a fost inlocuita cu carne de
vita si uneori de amestec de carne de vita si porc, care a intrat in
combinatie cu cartofi, ca o alternativa a vinetelor.
Ingrediente:
- 1 vanata mare
- 2 cepe mari, tocate
- Sare si piper
- Ulei
- O jumatate de kilogram de carne tocata
- 2 cani de rosii tocate, proaspete sau din conserva.
Cum se face musacaua:
Decojeste vanata si taie-o in feliute subtiri de 1-2 centimetri.
Presara sare pe fiecare felie. Lasa feliile sa stea cu sare pentru o ora.
Scurge apa si prajeste feliile in ulei fierbinte.
Prajeste ceapa in ulei pana devine transparenta.
Adauga carnea, adauga sare si piper dupa gust.
Prajeste-le impreuna pana devin usor maronii.
Intr-un vas termorezistent, aseaza carnea si feliile de vanata pe
straturi: un strat de vinete, unul de carne, pana cand termini
compozitia.
Toarna deasupra rosiile tocate si cateva linguri de ulei.
Da vasul la cuptor si lasa-l la foc mic, timp de o ora.
Cum se serveste musacaua:
- Se serveste fierbinte.
- Optional, la servire se poate pune deasupra o lingura de smantana.