Joi, 26/12/2024, 21:06 Oaspete | RSS


Începători
Meniul site-ului
Categorii
Culinărie [97]
Tehnică [36]
Medicină netradiţională [22]
Preocupare de sine [140]
Masaj [10]
Rutină [107]
Alte [81]
Voting
Care tracker este mai organizat?
javascript:; javascript:;
Raspunsuri: 199
Statistică


În total online: 7
Oaspeţi: 7
Utilizatori: 0
Ultimii utilizatori
  • ColinLok
  • Francisml
  • Richiecit
  • Facebook fan

    Lecţii


    Principală | Profilul meu » Lecţii » Home-Made » Culinărie

    Cum să foloseşti zahărul în bucătărie? [română/text]



    Iti indulceste cafeaua, dar iti nuanteaza si gustul unui sos. Zaharul este una dintre substantele ce nu pot lipsi in bucatarie, insa trebuie sa stii ca il poti folosi nu doar in ceai cafea sau prajituri, ci si adaugat in alte mancaruri. Iata asadar cateva sfaturi despre cum poti utiliza zaharul in bucatarie.

    Zaharul si componentele sale

     
    momgoinggreen.wordpress.com

    Zaharul este obtinut prin prelucrarea unei plante "de zahar” – trestie sau sfecla, care contin zaharoza. Granulele de zahar contin nu doar zaharuri, ci si mici cantitati de calciu, fier, potasiu, vitaminele B1, B2, B3, B6, B9, zinc, cantitatile de substante bune pentru organism fiind in cantitati mai mari in zaharul mai putin prelucrat, care este recunoscut drept unul mai sanatos pentru organism. Pe langa aceste substante, zaharul are o cantitate mare de carbohidrati, care uneori ii poate dauna omului.

    De altfel, tipurile de zahar existente depind mai ales de gradul de prelucrare: zaharul brun este mai putin prelucrat cu substante chimice, in timp ce zaharul alb si cel fin au suferit mai mult actiunea substantelor chimice care ajuta la transformarea plantei de zahar in zaharul din bucatarie.
     

    Cum sa pastrezi zaharul

     
    Depoziteaza zaharul in recipiente de plastic sau sticla, cu capac, care sa nu permita intrarea aerului sau prafului. Tine recipientele intr-un loc uscat, intunecat si ferit de caldura, astfel incat umezeala sau caldura sa nu-l topeasca.

    Inainte de a turna zaharul in recipient asigura-te ca acesta este uscat si curat. Iar in cazul in care alegi sa il pastrezi intr-o punga de plastic sau de hartie, tine punga bine sigilata intr-un spatiu in care umezeala nu poate patrunde.


    Cum sa inlocuiesti zaharul

     
    Zaharul poate fi inlocuit cu alte substante dulci precum mierea sau zaharina. Insa daca esti consumator de zahar, trebuie sa stii ca poti inlocui un anumit tip de zahar cu alt tip de zahar. De exemplu zaharul brun poate fi inlocuit cu zahar brun, dar si viceversa iar zaharul de trestie poate fi substituit cu zahar obtinut din sfecla de zahar.

    Ai grija insa la urmarile acestor substitutii. De exemplu daca vei inlocui zaharul brun cu zahar alb (sau invers) textura si volumul de crestere al prajiturilor pe care le pregatesti vor fi diferite. Iar daca inlocuiesti zaharul cu miere, ai grija sa reduci nivelul focului de la cuptor sau de la ochiul aragazului, pentru ca mierea se arde mai repede decat zaharul.

    Atunci cand inlocuiesti zaharul ca ingredient in diferite bucate pe care le pregatesti in bucatarie, mai ales atunci cand coci ar trebui sa stii ca o cana de zahar poate fi inlocuit cu lapte praf, sirop de artar, sirop de porumb, orez, melasa sau malt de orz. Ar trebui sa stii insa ca acest tip de substitutie nu se poate face pentru tot zaharul pe care trebuie sa il adaug in reteta si doar pentru o cantitate de un sfert din cantitatea totala pe care trebuie sa o adaugi la gatit.
     

    Cum sa gatesti cu zahar

     

    10thirty.wordpress.com

    1
    In ce poti folosi zaharul

     
    Zaharul poate fi adaugat in foarte multe dintre mancarurile pe care le pregatesti in bucatarie: supe, salate, feluri principale, sosuri, deserturi sau bauturi.

    O ciocolata calda este mai buna daca este dulce si aromata iar salata de salata verde capata un plus de aroma si scapa de tenta usor amaruie daca o freci cu un varf de zahar. Poti face acelasi lucru si cu varza din salata, atunci cand i-ai pus prea mult otet sau sare.

    Dulceata din granulele de zahar te ajuta sa incepi ziua bine atunci cand il adaugi in cafea iar sosurile dulci nu au acelasi gust fara zahar.

    Poti adauga zaharul si in glazuri, pe care le poti adauga peste fripturi, fructe sau prajituri, precum si in anumite supe, atunci cand reteta o cere.
     

    2 Caramelizeaza zaharul pentru desert sau ceai

     
    Daca vrei poti carameliza zaharul: pune zaharul intr-o cratita curata si bine uscata iar cratita aseaz-o pe foc, la flacara mica. Vei vedea ca zaharul incepe sa se topeasca si sa devina o zeama maronie. Daca vrei, poti amesteca in el cu o lingura, insa cel mai bine ar fi sa invarti cratita cu mana, astfel incat zaharul sa se topeasca uniform. In functie de ce vrei sa pregatesti cu zaharul caramelizat, poti sa torni deasupra lui fie ceai (pentru a obtine un remediu foarte bun pentru tuse), fie apa sau alte ingrediente: fructe, suc de fructe etc.

    Daca vrei sa obtii un sos caramel, pune cratita cu zahar si apa la foc iute si las-o sa fiarba pana se transforma intr-o crema, de consistenta pe care ti-o doresti tu, pe care o poti adauga in prajituri sau sosuri. 





    Anunţă-ţi prietenul:

    Categoria: Culinărie | Publicat de: ilonadm (17/03/2010)
    Vizualizări: 311 | Rating: 0.0/0
    Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii.
    [ Înregistrare | Logare ]
    Anunţuri Google
    Parteneri
    Publicitate