Zaharul este obtinut prin
prelucrarea unei plante "de zahar” – trestie sau sfecla, care contin
zaharoza. Granulele de zahar contin nu doar zaharuri, ci si mici
cantitati de calciu, fier, potasiu, vitaminele B1, B2, B3, B6, B9, zinc,
cantitatile de substante bune pentru organism fiind in cantitati mai
mari in zaharul mai putin prelucrat, care este recunoscut drept unul mai
sanatos pentru organism. Pe langa aceste substante, zaharul are o
cantitate mare de carbohidrati, care uneori ii poate dauna omului.
De altfel, tipurile de zahar existente depind mai ales
de gradul de prelucrare: zaharul brun este mai putin prelucrat cu
substante chimice, in timp ce zaharul alb si cel fin au suferit mai mult
actiunea substantelor chimice care ajuta la transformarea plantei de
zahar in zaharul din bucatarie.
Cum sa pastrezi zaharul
Depoziteaza zaharul in recipiente de plastic sau sticla, cu capac, care
sa nu permita intrarea aerului sau prafului. Tine recipientele intr-un
loc uscat, intunecat si ferit de caldura, astfel incat umezeala sau
caldura sa nu-l topeasca.
Inainte de a turna zaharul in recipient asigura-te ca acesta este uscat
si curat. Iar in cazul in care alegi sa il pastrezi intr-o punga de
plastic sau de hartie, tine punga bine sigilata intr-un spatiu in care
umezeala nu poate patrunde.
Cum sa inlocuiesti zaharul
Zaharul poate fi inlocuit cu alte substante dulci precum mierea sau
zaharina. Insa daca esti consumator de zahar, trebuie sa stii ca poti
inlocui un anumit tip de zahar cu alt tip de zahar. De exemplu zaharul
brun poate fi inlocuit cu zahar brun, dar si viceversa iar zaharul de
trestie poate fi substituit cu zahar obtinut din sfecla de zahar.
Ai grija insa la urmarile acestor substitutii. De exemplu daca vei
inlocui zaharul brun cu zahar alb (sau invers) textura si volumul de
crestere al prajiturilor pe care le pregatesti vor fi diferite. Iar daca
inlocuiesti zaharul cu miere, ai grija sa reduci nivelul focului de la
cuptor sau de la ochiul aragazului, pentru ca mierea se arde mai repede
decat zaharul.
Atunci cand inlocuiesti zaharul ca ingredient in diferite bucate pe
care le pregatesti in bucatarie, mai ales atunci cand coci ar trebui sa
stii ca o cana de zahar poate fi inlocuit cu lapte praf, sirop de artar,
sirop de porumb, orez, melasa sau malt de orz. Ar trebui sa stii insa
ca acest tip de substitutie nu se poate face pentru tot zaharul pe care
trebuie sa il adaug in reteta si doar pentru o cantitate de un sfert din
cantitatea totala pe care trebuie sa o adaugi la gatit.
Cum sa gatesti cu zahar
1 In ce poti folosi
zaharul
Zaharul poate fi adaugat in foarte multe dintre mancarurile pe care le
pregatesti in bucatarie: supe, salate, feluri principale, sosuri,
deserturi sau bauturi.
O ciocolata calda este mai buna daca este dulce si aromata iar salata
de salata verde capata un plus de aroma si scapa de tenta usor amaruie
daca o freci cu un varf de zahar. Poti face acelasi lucru si cu varza
din salata, atunci cand i-ai pus prea mult otet sau sare.
Dulceata din granulele de zahar te ajuta sa incepi ziua bine atunci
cand il adaugi in cafea iar sosurile dulci nu au acelasi gust fara
zahar.
Poti adauga zaharul si in glazuri, pe care le poti adauga peste
fripturi, fructe sau prajituri, precum si in anumite supe, atunci cand
reteta o cere.
2 Caramelizeaza zaharul pentru desert
sau ceai
Daca vrei poti carameliza zaharul: pune zaharul intr-o cratita curata
si bine uscata iar cratita aseaz-o pe foc, la flacara mica. Vei vedea ca
zaharul incepe sa se topeasca si sa devina o zeama maronie. Daca vrei,
poti amesteca in el cu o lingura, insa cel mai bine ar fi sa invarti
cratita cu mana, astfel incat zaharul sa se topeasca uniform. In functie
de ce vrei sa pregatesti cu zaharul caramelizat, poti sa torni deasupra
lui fie ceai (pentru a obtine un remediu foarte bun pentru tuse), fie
apa sau alte ingrediente: fructe, suc de fructe etc.
Daca vrei sa obtii un sos caramel, pune cratita cu zahar si apa la foc
iute si las-o sa fiarba pana se transforma intr-o crema, de consistenta
pe care ti-o doresti tu, pe care o poti adauga in prajituri sau sosuri.