Cum să foloseşti sarea în bucătărie? [română/text]
"Ca sarea in bucate", spune o vorba populara, care subliniaza
rolul pe care sarea il are in prepararea mancarurilor. Aceasta
substanta este unul dintre cele mai importante ingrediente ale unui
preparat pe care il gatesti, fiind cea care da unul dintre cele patru
gusturi esentiale, cel sarat. Fara acesta, mancarea nu este la fel de
gustoasa si savuroasa. Daca vrei sa stii mai multe lucruri despre sare
si utilizarile sale in bucatarie, citeste informatiile urmatoare.
Variante de sare si importanta pentru organismul uman
In viata de zi cu zi sarea este prezenta in diferite medii: in apa
marii, in aer, in minele de sare. Are mai multe forme: nerafinata,
rafinata si cea cu iod si se prezinta sub mai multe culori: alba, roz
pal si gri deschis.
Cristalele de sare contin doua substante foarte importante pentru
organismul uman: clorura si ionii de sodiu, care au rol in echilibrarea
nivelului fluidelor in corp.
Sarea este insa si motiv de
controversa: unii spun ca organismul uman are nevoie de patru grame de
sare pe zi, in timp ce altii sunt de parere ca in organism ar trebui sa
fie introdusa o cantitate mica de sare pentru ca intre aceasta si
anumite boli precum cele de inima sau osteoporoza exista o legatura
stransa. In schimb, cel mai recomandat tip de sare este cea iodata si
cat mai putin rafinata.
Cum se depoziteaza sarea
Cristalele de sare se pastreaza cel mai bine intr-un loc uscat si
racoros, ferit de lumina si expunere la sursele de caldura. Cel mai
indicat ar fi sa pui sarea intr-un recipient din sticla, plastic sau
portelan, acoperit cu un capac etans, astfel incat continutul sa nu
absoarba aromele din jur.
De
asemenea, este indicat sa fie pastrata acoperita pentru a nu se inmuia,
ca urmare a umiditatii din jur. Datorita faptului ca se prezinta sub
forma de cristale, acestea sunt influentate de conditiile din jur,
astfel ca pot trece destul de repede de la starea semi-lichida, cauzata
de umiditate, la cea de bulgare, din cauza caldurii.
Cu ce poti substitui sarea
Daca nu ai acasa sare, insa ai intr-o sticla saramura, atunci ar
trebui sa stii ca o poti folosi la fel de bine ca si cum ai folosi
sare. Saramura care poate fi ambalata de la izvoarele de saramura din
anumite zone ale tarii are un continut de sare ridicat. Uneori, pentru
a nu avea un gust prea sarat, saramura se amesteca cu apa, astfel incat
salinitatea sa ii scada.
In rest, sarea nu poate fi inlocuita decat cu o cantitate mai mica de
sare. De aceea, medicii recomanda nu inlocuirea sarii din mancare, ci
scaderea cantitatii de sare consumate.
Cum poti folosi sarea in bucatarie
In bucatarie sarea este utilizata sub forma grunjoasa, sub forma de
praf sau cu diferite arome (de usturoi, de ceapa etc). Atunci cand
asezi masa, printre recipientele de pe masa trebuie sa se afle si o
solnita pentru ca mesenii care mananca mai sarat sa isi poata adauga
singuri. Solinita trebuie sa fie parte dintr-un grup de recipiente,
numit generic oliviera care contin sare, piper, ulei si otet.
Daca pregatesti mancaruri chinezesti sau inspirate din bucataria
asiatica, poti adauga peste mancare diferite sosuri, care sunt deja
sarate: cel de soia, cel de stridii sau de peste. Astfel poti inlocui
sarea, care in bucataria asiatica nu este considerata un condiment.
Pune
sare peste citrice, pepeni, rosii sau vin pentru a le imbunatati
savoarea. De asemenea, daca vei adauga sare peste dulciuri, prajituri
sau bomboane vei obtine o echilibrare a aromelor.
1 Foloseste sarea pentru a conserva alimente
Daca vrei ca branza, legumele sau carnea sa reziste mai mult, pune
pe ele sare sau lasa-le sa stea in saramura (solutie de apa cu sare).
Poti pastra astfel fasole verde sau uscata, varza, castraveti, sfecla,
ciuperci sau muraturi, pe care le vei tine in saramura, in butoaie de
lemn sau de plastic, dar si in borcane mai mici sau mai mari. Perioada
in care legumele, branza sau carnea se conserva astfel trebuie sa fie
de cel putin cateva saptamani, ele rezistand pentru mai multe luni,
inclusiv pe timp de iarna. Desi se vor inmuia sensibil, alimentele isi
vor pastra forma si se vor pastra bine.
Pentru a se conserva mai bine legumele ar fi indicat sa le tai in
bucati si sa acoperi recipientul in care se vor afla cu saramura cu un
capac. In cazul verzei, ar trebui sa pui deasupra cateva pietre care sa
tina capatanile de varza in interiorul apei sarate.
In cazul in care vei dori sa le consumi si te va deranja gustul prea
sarat, le poti pune la desarat in apa rece, cu o zi inainte de a le
manca. Iar daca vrei sa le gatesti poti sa o faci fie sa le adaugi in
stare conservata, fie dupa ce le-ai desarat. Daca le adaugi in mancare
in forma conservata, va trebui sa verifici mereu gustul mancarii si sa
nu adaugi delikat, decat la final, in functie de gust.
Iar daca vrei sa pastrezi carnea, pune pe ea un strat de sare care,
dupa expunerea la aer se va usca. Carnea ar trebui sa stea de
preferinta intr-o camera in care sa intre curenti de aer. Iar daca vei
alege saramura pentru a conserva carnea, nu uita faptul ca perioada de
pastrare a acesteia va trebui sa fie mai mica.
2 Sfaturi pentru cand gatesti cu sare
Cand adaugi sare in apa cu care gatesti, retine faptul ca sarea
adaugata va creste temperatura la care apa fierbe si va cobora nivelul
de temperatura la care aceasta ingheata.
Atunci cand gatesti cu sare ar trebui sa stii ca aceasta subliniaza aromele din alimente, cum ar fi cele de amar si aciditate.
Daca vrei sa imbunatatesti aroma si savoarea painii, adauga sare in
aluat. Aceasta va ajuta si la actiunea drojdiei, astfel ca textura
painii va fi mai aspra.
3 Trucuri pentru a folosi sarea in diferite activitati din bucatarie
Pune sare in apa in care fierbi oua pentru a le curata mai usor de
coaja. In plus, sarea adaugata peste albusul de ou, inainte de a-l
bate, ii va creste acestuia volumul.
Daca ai scapat prea multa sare in mancare, adauga in ea un cartof si
las-o sa fiarba cu el. Cartoful va trage din sare, astfel ca dupa ce
l-ai lasat sa fiarba in mancare, scoate-l si arunca-l.
Inainte de a pune carnea de peste la prajit, pune putina sare in tigaie
pentru ca aceasta sa nu se lipeasca. Pentru a impiedica mancarea sa se
lipeasca de cratita sau gratar pune sare peste ele si da-le la cuptor
cald, lasa-le putin si apoi indeparteaza sarea de pe ele.
Daca ai lasat cafeaua sa se prajeasca sau sa se fiarba prea mult, pune un strop de sare pentru a-i indeparta din gustul amar.
Pune un varf de sare in lapte
atunci cand acesta fierbe, astfel incat sa ramana proaspat mai mult timp.
Daca vrei ca piureul de cartofi sa fie mai fin, adauga sarea dupa ce ai
scurs cartofii. In plus, pune sare peste salata chiar inainte de
servire, pentru ca aceasta sa nu se inmoaie.
Pune sare pe marginea paharelor in care servesti Margarita astfel incat sa simti aroma deosebita a acestei bauturi.
Daca speli laptuca, salata si spanacul cu apa sarata le va pastra proaspete.
Poti vedea daca un ou este stricat daca il scufunzi intr-o cana cu apa
sarata. Un ou care nu este stricat nu se va ridica la suprafata.
Daca vrei sa pastrezi culoarea merelor, perelor si cartofilor, tine-le
in apa usor sarata. Tine arahidele sau alunele aflate inca in coaja in
apa sarata pentru a le decoji usor.