Vineri, 15/11/2024, 05:11 Oaspete | RSS


Începători
Meniul site-ului
Categorii
Culinărie [97]
Tehnică [36]
Medicină netradiţională [22]
Preocupare de sine [140]
Masaj [10]
Rutină [107]
Alte [81]
Voting
Care tracker este mai organizat?
javascript:; javascript:;
Raspunsuri: 198
Statistică


În total online: 1
Oaspeţi: 1
Utilizatori: 0
Ultimii utilizatori
  • ColinLok
  • Francisml
  • Richiecit
  • Facebook fan

    Lecţii


    Principală | Profilul meu » Lecţii » Home-Made » Culinărie

    Cum să foloseşti sarea în bucătărie? [română/text]



    "Ca sarea in bucate", spune o vorba populara, care subliniaza rolul pe care sarea il are in prepararea mancarurilor. Aceasta substanta este unul dintre cele mai importante ingrediente ale unui preparat pe care il gatesti, fiind cea care da unul dintre cele patru gusturi esentiale, cel sarat. Fara acesta, mancarea nu este la fel de gustoasa si savuroasa. Daca vrei sa stii mai multe lucruri despre sare si utilizarile sale in bucatarie, citeste informatiile urmatoare.

    Variante de sare si importanta pentru organismul uman

    In viata de zi cu zi sarea este prezenta in diferite medii: in apa marii, in aer, in minele de sare. Are mai multe forme: nerafinata, rafinata si cea cu iod si se prezinta sub mai multe culori: alba, roz pal si gri deschis.

    Cristalele de sare contin doua substante foarte importante pentru organismul uman: clorura si ionii de sodiu, care au rol in echilibrarea nivelului fluidelor in corp.

    Sarea este insa si motiv de controversa: unii spun ca organismul uman are nevoie de patru grame de sare pe zi, in timp ce altii sunt de parere ca in organism ar trebui sa fie introdusa o cantitate mica de sare pentru ca intre aceasta si anumite boli precum cele de inima sau osteoporoza exista o legatura stransa. In schimb, cel mai recomandat tip de sare este cea iodata si cat mai putin rafinata. 

    Cum se depoziteaza sarea

    Cristalele de sare se pastreaza cel mai bine intr-un loc uscat si racoros, ferit de lumina si expunere la sursele de caldura. Cel mai indicat ar fi sa pui sarea intr-un recipient din sticla, plastic sau portelan, acoperit cu un capac etans, astfel incat continutul sa nu absoarba aromele din jur.

    Sursa foto: tradeindia.com
    De asemenea, este indicat sa fie pastrata acoperita pentru a nu se inmuia, ca urmare a umiditatii din jur. Datorita faptului ca se prezinta sub forma de cristale, acestea sunt influentate de conditiile din jur, astfel ca pot trece destul de repede de la starea semi-lichida, cauzata de umiditate, la cea de bulgare, din cauza caldurii.

    Cu ce poti substitui sarea

    Daca nu ai acasa sare, insa ai intr-o sticla saramura, atunci ar trebui sa stii ca o poti folosi la fel de bine ca si cum ai folosi sare. Saramura care poate fi ambalata de la izvoarele de saramura din anumite zone ale tarii are un continut de sare ridicat. Uneori, pentru a nu avea un gust prea sarat, saramura se amesteca cu apa, astfel incat salinitatea sa ii scada.

    In rest, sarea nu poate fi inlocuita decat cu o cantitate mai mica de sare. De aceea, medicii recomanda nu inlocuirea sarii din mancare, ci scaderea cantitatii de sare consumate. 

    Cum poti folosi sarea in bucatarie

    In bucatarie sarea este utilizata sub forma grunjoasa, sub forma de praf sau cu diferite arome (de usturoi, de ceapa etc). Atunci cand asezi masa, printre recipientele de pe masa trebuie sa se afle si o solnita pentru ca mesenii care mananca mai sarat sa isi poata adauga singuri. Solinita trebuie sa fie parte dintr-un grup de recipiente, numit generic oliviera care contin sare, piper, ulei si otet.

    Daca pregatesti mancaruri chinezesti sau inspirate din bucataria asiatica, poti adauga peste mancare diferite sosuri, care sunt deja sarate: cel de soia, cel de stridii sau de peste. Astfel poti inlocui sarea, care in bucataria asiatica nu este considerata un condiment.

    Sursa foto: Mommyskitchen.net
    Pune sare peste citrice, pepeni, rosii sau vin pentru a le imbunatati savoarea. De asemenea, daca vei adauga sare peste dulciuri, prajituri sau bomboane vei obtine o echilibrare a aromelor.

    1 Foloseste sarea pentru a conserva alimente

    Daca vrei ca branza, legumele sau carnea sa reziste mai mult, pune pe ele sare sau lasa-le sa stea in saramura (solutie de apa cu sare).

    Poti pastra astfel fasole verde sau uscata, varza, castraveti, sfecla, ciuperci sau muraturi, pe care le vei tine in saramura, in butoaie de lemn sau de plastic, dar si in borcane mai mici sau mai mari. Perioada in care legumele, branza sau carnea se conserva astfel trebuie sa fie de cel putin cateva saptamani, ele rezistand pentru mai multe luni, inclusiv pe timp de iarna. Desi se vor inmuia sensibil, alimentele isi vor pastra forma si se vor pastra bine.

    Pentru a se conserva mai bine legumele ar fi indicat sa le tai in bucati si sa acoperi recipientul in care se vor afla cu saramura cu un capac. In cazul verzei, ar trebui sa pui deasupra cateva pietre care sa tina capatanile de varza in interiorul apei sarate.

    In cazul in care vei dori sa le consumi si te va deranja gustul prea sarat, le poti pune la desarat in apa rece, cu o zi inainte de a le manca. Iar daca vrei sa le gatesti poti sa o faci fie sa le adaugi in stare conservata, fie dupa ce le-ai desarat. Daca le adaugi in mancare in forma conservata, va trebui sa verifici mereu gustul mancarii si sa nu adaugi delikat, decat la final, in functie de gust.

    Iar daca vrei sa pastrezi carnea, pune pe ea un strat de sare care, dupa expunerea la aer se va usca. Carnea ar trebui sa stea de preferinta intr-o camera in care sa intre curenti de aer. Iar daca vei alege saramura pentru a conserva carnea, nu uita faptul ca perioada de pastrare a acesteia va trebui sa fie mai mica.

    2 Sfaturi pentru cand gatesti cu sare

    Cand adaugi sare in apa cu care gatesti, retine faptul ca sarea adaugata va creste temperatura la care apa fierbe si va cobora nivelul de temperatura la care aceasta ingheata.

    Atunci cand gatesti cu sare ar trebui sa stii ca aceasta subliniaza aromele din alimente, cum ar fi cele de amar si aciditate.

    Daca vrei sa imbunatatesti aroma si savoarea painii, adauga sare in aluat. Aceasta va ajuta si la actiunea drojdiei, astfel ca textura painii va fi mai aspra.

    3 Trucuri pentru a folosi sarea in diferite activitati din bucatarie

    Pune sare in apa in care fierbi oua pentru a le curata mai usor de coaja. In plus, sarea adaugata peste albusul de ou, inainte de a-l bate, ii va creste acestuia volumul.

    Daca ai scapat prea multa sare in mancare, adauga in ea un cartof si las-o sa fiarba cu el. Cartoful va trage din sare, astfel ca dupa ce l-ai lasat sa fiarba in mancare, scoate-l si arunca-l.

    Inainte de a pune carnea de peste la prajit, pune putina sare in tigaie pentru ca aceasta sa nu se lipeasca. Pentru a impiedica mancarea sa se lipeasca de cratita sau gratar pune sare peste ele si da-le la cuptor cald, lasa-le putin si apoi indeparteaza sarea de pe ele.

    Daca ai lasat cafeaua sa se prajeasca sau sa se fiarba prea mult, pune un strop de sare pentru a-i indeparta din gustul amar.

    Pune un varf de sare in lapte

    Sursa foto: timeinc.net
    atunci cand acesta fierbe, astfel incat sa ramana proaspat mai mult timp.

    Daca vrei ca piureul de cartofi sa fie mai fin, adauga sarea dupa ce ai scurs cartofii. In plus, pune sare peste salata chiar inainte de servire, pentru ca aceasta sa nu se inmoaie.

    Pune sare pe marginea paharelor in care servesti Margarita astfel incat sa simti aroma deosebita a acestei bauturi.

    Daca speli laptuca, salata si spanacul cu apa sarata le va pastra proaspete.

    Poti vedea daca un ou este stricat daca il scufunzi intr-o cana cu apa sarata. Un ou care nu este stricat nu se va ridica la suprafata.

    Daca vrei sa pastrezi culoarea merelor, perelor si cartofilor, tine-le in apa usor sarata. Tine arahidele sau alunele aflate inca in coaja in apa sarata pentru a le decoji usor.
     




    Anunţă-ţi prietenul:

    Categoria: Culinărie | Publicat de: ilonadm (04/03/2010)
    Vizualizări: 329 | Rating: 0.0/0
    Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii.
    [ Înregistrare | Logare ]
    Anunţuri Google
    Parteneri
    Publicitate