Cum să foloseşti portocalele în bucătărie? [română/text]
Stiai ca poti gati feliile de portocala la gratar? Ai mancat
vreodata sote de portocale? Ai cumparat un kilogram de portocale si nu
stii ce sa gatesti? Citeste randurile care urmeaza si vei putea gasi
cateva idei despre cum sa folosesti portocalele in bucatarie.
Tipuri de portocale si importanta medicala
Portocala este considerata a fi un hibrid intre pomelo si mandarina,
care creste mai ales in zonele cu climat cald, subtropical. Mai este
cunoscuta si sub numele de "marul chinezesc” si are mai multe variante:
rosie, Navel, persana, valenciana. De asemenea, unii numesc variantele
de portocala in functie de tara din care provin: grecesti, albaneze,
spaniole, braziliene etc..
Fructul de portocala este unul foarte bogat in substante potrivite
pentru oranismul uman: vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, C, D, K), fier,
magneziu, fosfor, potasiu, zinc, calciu. In plus, are si o aciditate
ridicata, cu un pH de aproximativ 2,5 – 3.
Datorita acestora, se considera ca portocalele au un bun rol pentru
sanatate: sucul de portocale este un bun anti-oxidant, are rol de
crestere a imunitatii, este anti-viral, anti-alergenic, anti-inflamator
si anti –carcinogenic. In plus, este o buna sursa de fibre, ajuta in
prevenirea bolilor de rinichi si de stomac, dar au rol si in
imbunatatirea sanatatii orale.
Florile,
fructele si cojile de portocala sunt folosite nu doar pentru ceaiuri, ci
si pentru siropuri si sucuri naturale delicioase, fiind preferate si in
bucatarie.
Cum sa alegi portocalele
Atunci cand alegi portocalele trebuie sa le cauti pe cele tari si cu o
coaja stralucitoare, intai de toate. Ar trebui sa stii ca daca acestea
au coaja foarte colorata, nu inseamna neaparat ca miezul este cel mai
dulce, pentru ca se poate ca in coaja fructului sa fi fost injectat un
colorant alimentar artificial.
Ocoleste portocalele cu puncte moi sau urme de zeama ori zone moi. In
momentul in care le alegi, incearca-le astfel incat sa se simta ca sunt
grele, semn ca sucul si pulpa din interior se afla in stare buna. Ar
trebui sa stii de asemenea ca portocalele mai mici sunt mai suculente
decat cele mari.
Cum sa pastrezi portocalele
1 Cum sa depozitezi fructul
Pastreaza-le la temperatura camerei, dar si in frigider. Incearca pe
cat posibil sa nu le lasi intr-o punga de plastic, pentru ca plasticul
creste gradul de inmuiere a portocalei. Lasa-le la aer sau intr-o punga
de hartie pentru a lasa coaja sa respire.
2 Poti pastra si numai coaja de
portocala
In plus, poti rade coaja de portocala, pe care o poti pastra intr-un
vas bine inchis cu capac etans, pe care sa il tii la racoare, intr-un
spatiu uscat, ferit de lumina. De asemenea, coaja de portocala poate fi
adaugata intr-o sticla cu rom, astfel incat sa fie cuprinsa de nivelul
lichidului, obtinand astfel o sursa buna de aroma pentru prajituri.
Cum sa
folosesti portocalele in bucatarie
1 Consuma portocalele ca atare, pe
post de gustari
Curata-le de coaja si de pielea groasa, spala-le si taie-le in sferturi
sau in bucati si mai mici. Poti sa le pui deasupra putin praf de
scortisoara sau de sare, pentru a le accentua aroma. Daca vrei,
curata-le si pielita subtire care acopera pulpa pentru a te bucura numai
de gustul acesteia.
2 Obtine mai mult suc
Pentru a obtine mai mult suc dintr-o portocala, pastreaz-o la
temperatura camerei inainte de a o stoarce. Atunci cand stau la
temperatura mai calda, celulele din care sunt alcatuite fructele nu se
contracta, ci lasa sucul in forma sa naturala.
Daca storci portocalele cu mana, incearca sa strangi toate segmentele
fructului. Daca folosesti in storcator, ai grija sa nu treci prin el si
pielea de portocala. Daca vrei si mai multa pulpa, ia-o din coaja cu
ajutorul unei linguri.
3 Foloseste coaja
De la portocale poti folosi si coaja, rasa sau in bucati intregi.
Inainte de a o folosi, spala portocala bine, astfel incat sa nu ramana
urme de mizerie pe ea. Rade fructul cu grija, pe razatoarea mica, astfel
incat sa nu ajungi pana la coaja groasa de culoare alba de sub stratul
portocaliu.
Pastreaza coaja intr-un vas bine inchis cu capac etans, pe care il vei
pune intr-un spatiu uscat, racoros si ferit de lumina.
De asemenea, adauga coaja de portocala intr-o sticla cu rom sau
lichior, pentru a obtine esenta de roma cu aroma de portocala si coaja
de portocala cu aroma de rom, buna de folosit la prajituri. Pentru a
obtine acest amestec savuros de esente pentru prajituri pune intr-un
borcan sau intr-o sticla coaja rasa de portocala si cuprinde-o cu
lichior sau rom. Pune dop sau capac borcanului sau sticlei si tine-o la
racoare si intuneric.
Adauga coaja de portocale si atunci cand prepari bauturi calde, precum
vin fiert sau ceai. Vei obtine un lichid cu o savoare deosebita si un
aport important de vitamine.
4 Portocala in diverse mancaruri si
impreuna cu diferite tipuri de carne
Pune cateva picaturi de suc de portocale peste sote-ul de ceapa si
ghimbir, dar si atunci cand faci un sos pe care il vei servi cu somon
sau ton.
Foloseste
bucati de portocala in salate. Amesteca portocala cu chimen si sfecla
pentru a obtine o salata delicioasa si racoritoare. Nu uita nici de
salatele de fructe delicioase, din care portocala nu poate lipsi,
alaturandu-se fructelor de kiwi, mere, banane etc.
Adauga portocale in sosul sau zeama in care coci sau marinezi carnea de
rata, peste, vita sau porc. Foloseste-o pentru a garnisi mancarurile pe
baza de pui, curcan sau fructe de mare.
Utilizeaza postocala in budinci, sufleuri, inghetate, serbet sau creme
de fructe. Iar daca vrei sa incerci un gust deosebite incearca sa le
prajesti sau coci. Daca vrei sa le plajesti la gratar, taie-le pe latime
sau in felii de 2 centimetri, pe care le vei aseza apoi pe gratarul
fierbinte, lasandu-le sa se prajeasca pana devin maronii, adica intre 5
si 10 minute. Le poti praji si sote, taiate in felii de 1,5 centimetri.
In cazul in care vrei sa le coci, curata-le de coaja si membrana alba,
apoi taie-le pe latime. Pune-le la cuptor si lasa-le sa se coaca intre
15 si 25 de minute.
5 Portocale cu alte legume
Utilizeaza portocala si pentru a asezona cartofi. Pune cartofi noi si
bostanei fierti in suc de portocale, adauga-le bucati de portocala si
nuci si vei obtine un amestec de legume foarte gustos.
6 Portocalele in gemuri si compoturi
Din portocale poti obtine si un gem delicios. Si nu uita ca poti amesteca mai
multe citrice pentru a obtine gem.
Poti obtine si compoturi delicioase, fierband pulpa de portocala pana
cand s-a inmuiat putin.
7 Feliile de portocala pot ajuta
estetica mancarurilor
Portocalele pot fi folosite si pentru a imbunatati aspectul vizual al
mancarurilor si bauturilor. Poti taia portocalele in feliute subtiri, pe
latime, sub forma de semiluna sau le poti invarti sub forma de spirala.
8 Combina portocala cu diferite
condimente
Nu uita ca poti asezona portocala cu diverse condimente sau plante
aromatice: scortisoara, menta, lichioruri, oteturi cu arome usoare,
ciocolata si migdale.