Vineri, 15/11/2024, 05:08 Oaspete | RSS


Începători
Meniul site-ului
Categorii
Culinărie [97]
Tehnică [36]
Medicină netradiţională [22]
Preocupare de sine [140]
Masaj [10]
Rutină [107]
Alte [81]
Voting
Care tracker este mai organizat?
javascript:; javascript:;
Raspunsuri: 198
Statistică


În total online: 1
Oaspeţi: 1
Utilizatori: 0
Ultimii utilizatori
  • ColinLok
  • Francisml
  • Richiecit
  • Facebook fan

    Lecţii


    Principală | Profilul meu » Lecţii » Home-Made » Culinărie

    Cum să foloseşti portocalele în bucătărie? [română/text]



    Stiai ca poti gati feliile de portocala la gratar? Ai mancat vreodata sote de portocale? Ai cumparat un kilogram de portocale si nu stii ce sa gatesti? Citeste randurile care urmeaza si vei putea gasi cateva idei despre cum sa folosesti portocalele in bucatarie.

    Tipuri de portocale si importanta medicala


    Portocala este considerata a fi un hibrid intre pomelo si mandarina, care creste mai ales in zonele cu climat cald, subtropical. Mai este cunoscuta si sub numele de "marul chinezesc” si are mai multe variante: rosie, Navel, persana, valenciana. De asemenea, unii numesc variantele de portocala in functie de tara din care provin: grecesti, albaneze, spaniole, braziliene etc..

    Fructul de portocala este unul foarte bogat in substante potrivite pentru oranismul uman: vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, C, D, K), fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, calciu. In plus, are si o aciditate ridicata, cu un pH de aproximativ 2,5 – 3.

    Datorita acestora, se considera ca portocalele au un bun rol pentru sanatate: sucul de portocale este un bun anti-oxidant, are rol de crestere a imunitatii, este anti-viral, anti-alergenic, anti-inflamator si anti –carcinogenic. In plus, este o buna sursa de fibre, ajuta in prevenirea bolilor de rinichi si de stomac, dar au rol si in imbunatatirea sanatatii orale.

    Sursa foto: Ourhomeremedies.com

    Florile, fructele si cojile de portocala sunt folosite nu doar pentru ceaiuri, ci si pentru siropuri si sucuri naturale delicioase, fiind preferate si in bucatarie.
     

    Cum sa alegi portocalele
     

    Atunci cand alegi portocalele trebuie sa le cauti pe cele tari si cu o coaja stralucitoare, intai de toate. Ar trebui sa stii ca daca acestea au coaja foarte colorata, nu inseamna neaparat ca miezul este cel mai dulce, pentru ca se poate ca in coaja fructului sa fi fost injectat un colorant alimentar artificial.

    Ocoleste portocalele cu puncte moi sau urme de zeama ori zone moi. In momentul in care le alegi, incearca-le astfel incat sa se simta ca sunt grele, semn ca sucul si pulpa din interior se afla in stare buna. Ar trebui sa stii de asemenea ca portocalele mai mici sunt mai suculente decat cele mari.
     

    Cum sa pastrezi portocalele
     

    1 Cum sa depozitezi fructul
     

    Pastreaza-le la temperatura camerei, dar si in frigider. Incearca pe cat posibil sa nu le lasi intr-o punga de plastic, pentru ca plasticul creste gradul de inmuiere a portocalei. Lasa-le la aer sau intr-o punga de hartie pentru a lasa coaja sa respire.
     

    2 Poti pastra si numai coaja de portocala
     

    In plus, poti rade coaja de portocala, pe care o poti pastra intr-un vas bine inchis cu capac etans, pe care sa il tii la racoare, intr-un spatiu uscat, ferit de lumina. De asemenea, coaja de portocala poate fi adaugata intr-o sticla cu rom, astfel incat sa fie cuprinsa de nivelul lichidului, obtinand astfel o sursa buna de aroma pentru prajituri.
     

    Cum sa folosesti portocalele in bucatarie
     

    1 Consuma portocalele ca atare, pe post de gustari
     

    Curata-le de coaja si de pielea groasa, spala-le si taie-le in sferturi sau in bucati si mai mici. Poti sa le pui deasupra putin praf de scortisoara sau de sare, pentru a le accentua aroma. Daca vrei, curata-le si pielita subtire care acopera pulpa pentru a te bucura numai de gustul acesteia.
     

    2 Obtine mai mult suc
     

    Pentru a obtine mai mult suc dintr-o portocala, pastreaz-o la temperatura camerei inainte de a o stoarce. Atunci cand stau la temperatura mai calda, celulele din care sunt alcatuite fructele nu se contracta, ci lasa sucul in forma sa naturala.

    Daca storci portocalele cu mana, incearca sa strangi toate segmentele fructului. Daca folosesti in storcator, ai grija sa nu treci prin el si pielea de portocala. Daca vrei si mai multa pulpa, ia-o din coaja cu ajutorul unei linguri.
     

    3 Foloseste coaja
     

    De la portocale poti folosi si coaja, rasa sau in bucati intregi. Inainte de a o folosi, spala portocala bine, astfel incat sa nu ramana urme de mizerie pe ea. Rade fructul cu grija, pe razatoarea mica, astfel incat sa nu ajungi pana la coaja groasa de culoare alba de sub stratul portocaliu.

    Pastreaza coaja intr-un vas bine inchis cu capac etans, pe care il vei pune intr-un spatiu uscat, racoros si ferit de lumina.

    De asemenea, adauga coaja de portocala intr-o sticla cu rom sau lichior, pentru a obtine esenta de roma cu aroma de portocala si coaja de portocala cu aroma de rom, buna de folosit la  prajituri. Pentru a obtine acest amestec savuros de esente pentru prajituri pune intr-un borcan sau intr-o sticla coaja rasa de portocala si cuprinde-o cu lichior sau rom. Pune dop sau capac borcanului sau sticlei si tine-o la racoare si intuneric.

    Adauga coaja de portocale si atunci cand prepari bauturi calde, precum vin fiert sau ceai. Vei obtine un lichid cu o savoare deosebita si un aport important de vitamine.
     

    4 Portocala in diverse mancaruri si impreuna cu diferite tipuri de carne
     

    Pune cateva picaturi de suc de portocale peste sote-ul de ceapa si ghimbir, dar si atunci cand faci un sos pe care il vei servi cu somon sau ton.

    Sursa foto: Applepiepatispate.com

    Foloseste bucati de portocala in salate. Amesteca portocala cu chimen si sfecla pentru a obtine o salata delicioasa si racoritoare. Nu uita nici de salatele de fructe delicioase, din care portocala nu poate lipsi, alaturandu-se fructelor de kiwi, mere, banane etc.

    Adauga portocale in sosul sau zeama in care coci sau marinezi carnea de rata, peste, vita sau porc. Foloseste-o pentru a garnisi mancarurile pe baza de pui, curcan sau fructe de mare.

    Utilizeaza postocala in budinci, sufleuri, inghetate, serbet sau creme de fructe. Iar daca vrei sa incerci un gust deosebite incearca sa le prajesti sau coci. Daca vrei sa le plajesti la gratar, taie-le pe latime sau in felii de 2 centimetri, pe care le vei aseza apoi pe gratarul fierbinte, lasandu-le sa se prajeasca pana devin maronii, adica intre 5 si 10 minute. Le poti praji si sote, taiate in felii de 1,5 centimetri. In cazul in care vrei sa le coci, curata-le de coaja si membrana alba, apoi taie-le pe latime. Pune-le la cuptor si lasa-le sa se coaca intre 15 si 25 de minute.
     

    5 Portocale cu alte legume
     

    Utilizeaza portocala si pentru a asezona cartofi. Pune cartofi noi si bostanei fierti in suc de portocale, adauga-le bucati de portocala si nuci si vei obtine un amestec de legume foarte gustos.

    6 Portocalele in gemuri si compoturi
     

    Din portocale poti obtine si un gem delicios. Si nu uita ca poti amesteca mai multe citrice pentru a obtine gem.

    Poti obtine si compoturi delicioase, fierband pulpa de portocala pana cand s-a inmuiat putin.
     

    7 Feliile de portocala pot ajuta estetica mancarurilor
     

    Portocalele pot fi folosite si pentru a imbunatati aspectul vizual al mancarurilor si bauturilor. Poti taia portocalele in feliute subtiri, pe latime, sub forma de semiluna sau le poti invarti sub forma de spirala.
     

    8 Combina portocala cu diferite condimente
     

    Nu uita ca poti asezona portocala cu diverse condimente sau plante aromatice: scortisoara, menta, lichioruri, oteturi cu arome usoare, ciocolata si migdale.




    Anunţă-ţi prietenul:

    Categoria: Culinărie | Publicat de: ilonadm (17/03/2010)
    Vizualizări: 319 | Rating: 0.0/0
    Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii.
    [ Înregistrare | Logare ]
    Anunţuri Google
    Parteneri
    Publicitate