Cum să foloseşti leuşteanul în bucătărie? [română/text]
Leusteanul este o planta aromatica folosita mult in bucatarie,
in special in bucatele pregatite in sud-estul Europei. Se inrudeste cu
telina, atat la modul in care arata, cat si la gust si aroma. De la
aceasta planta se pot folosi toate componentele: frunzele, radacinile,
semintele si fructele, care odata adaugate in mancare ii vor da
acesteia un gust deosebit.
Leusteanul si efectele sale medicale
Despre leustean
se spune ca este una magica, pentru ca ajuta la pastrarea sanatatii
plantelor din jur. Insa efectele benefice ale acestei plante pot fi
folosite si de catre oameni: ceaiul de leustean are efect antiseptic,
putand fi aplicat pe rani, dar poate fi si baut pentru a stimula
digestia. De asemenea este indicat pentru durerile de stomac si
rinichi, dureri de cap, reumatism, guta sau in problemele legate de
circulatia sangvina.
Cum se pastreaza leusteanul
Desi
aceasta planta este cea mai buna in forma proaspata, ea poate fi
pastrata si pentru perioada din an in care nu poate fi cules verde.
Exista mai multe metode prin care poti pastra leusteanul: fie inghetat,
fie uscat.
1 Ingheata leusteanul
Dupa ce ai spalat frunzele de leustean, ia-le si pune-le rapid
intr-o oala cu apa clocotita. Nu tine frunzele acolo ci doar introdu-le
cu o miscare scurta. Pune-le apoi imediat intr-un bol cu apa foarte
rece, in care poti adauga si cateva cuburi de gheata. Lasa-le in apa
rece pentru cateva minute, scurge-le si pune-le in pungi din plastic
speciale pentru inghetat (se gasesc de cumparat in supermarket-uri) si
lasa-le sa inghete in congelator, pana la momentul cand le vei folosi.
2 Usuca leusteanul
Tulpinile de leustean, cu tot cu frunze, pot fi uscate intr-un
spatiu aerisit, fara umezeala sau caldura excesiva. Ulterior, planta
uscata poate fi pusa in pungi de hartie sau intr-un vas bine inchis si
tinute intr-un loc intunecat, ferit de umezeala si caldura.
Cum sa gatesti cu leustean
1 In ce mancaruri merge adaugat leusteanul
Leusteanul poate fi adaugat in supe, tocanite, mixuri de legume sau
de legume si carne, in salate, in mancaruri pe baza de carne, cartofi
si rosii. Se potriveste foarte bine cu oua, creme de branza, morcovi,
mere, cartofi, pui, ciuperci, carne de porc, orez, rosii, porumb, carne
de miel si peste afumat.
Daca ai la dispozitie seminte de leustean, marunteste-le si
adauga-le in aluaturi de prajituri, biscuiti, paine sau pateuri cu
branza. Le poti folosi si in sosuri, dressing pentru salata, ori
alaturi de branzeturi. Frunzele le poti pune in forma uscata sau
proaspata in supe (mai ales in cea de pui si cartofi) si ciorbe. De
asemene, frunzele proaspete dau o aroma deosebita salatei de cartofi si
ciorbei de perisoare.
Daca vrei sa faci paste vegetariene, adauga-l intr-un sos verde, alaturi de niste frunze de spanac.
2 Ai grija la aroma puternica
Pentru ca are o aroma puternica, ar trebui adaugat intr-o cantitate mai mica decat patrunjelul sau telina.
Poti folosi radacina de leustean in ciorbe sau in amestecuri de legume,
insa nu in cantitati mari, astfel incat aromele sa se combine.
Poate fi folosit si ca inlocuitor al sarii. De asemenea, leusteanul este este recunoscut drept o planta cu efect afrodiziac.
3 Leustean si arome din cultura britanica
Daca vrei sa obtii un tonic cu aroma britanica, amesteca leustean
cu coniac (brandy) in raport de 2 la 1. Vei obtine o bautura pe care o
poti savura pe timp de iarna.
Daca vrei sa obtii o mancare cu aroma scotiana, adauga leustean in mancare cu fazan, pui, sunca sau jambon.
4 Adauga leusteanul in timp ce gatesti, nu la final
Adauga leusteanul in mancare cu 15-20 de minute inainte de a o lua
de pe foc, astfel incat sa aiba destul timp ca sa-si lase aroma.
5 Leusteanul poate fi combinat cu alte plante
Combina-l cu alte plante aromatice, precum si cu alte condimente precum oregano, patrunjel, busuioc etc. Insa nu uita faptul ca el poate inlocui mararul, patrunjelul, tarhonul sau busuiocul, mai ales in sosul pentru paste.