Cum să cumperi şi să depozitezi branza? [română/text]
Gustoasa
si aromata, branza poate fi folosita cu orice ocazie. Poate fi un mic
dejun hranitor sau un aperitiv elegant, alaturi de un pahar de vin. Dar
cat de indicat este sa-ti faci aprovizionarea cumparand cantitati mari
de branza? Descopera in continuare semnele care te ajuta sa alegi o
branza de calitate si modalitatile de a o depozita.
Cum sa cumperi branza
Daca cumperi branza din magazin, asigura-te ca este bine ambalata
si sigilata. Daca ambalajul este transparent, asigura-te ca branza
dinautru arata bine. Aceasta nu trebuie sa fie nici decolorata, nici
uscata. De asemenea, branza nu trebuie sa aiba o textura cleioasa si
nici sa elimine mirosuri de amoniac sau alte mirosuri suspecte. Este
bine sa verifici si data de valabilitate a produsului.
Daca cumperi branza de la producatori si o vei gusta in piata, trebuie
sa stii ca aceasta degustare poate dauna sanatatii. Produsul poate sa
nu indeplineasca standardele de igiena, asezat adesea intr-o vitrina de
sticla mai mult sau mai putin curata; tu poti fi murdar pe maini etc. O
alta varianta de a primi branza de la producatori este sa-ti gasesti un
producator care vine la tine in localitate in mod constant. Daca este
un om curat si produsele lui pe baza de lapte te multumesc, iti poti
face aprovizionarea de la el, direct.
Cum sa depozitezi branza
1.Ambalaj.
Branza poate fi depozitata in frigider. Una dintre cele mai bune
zone din frigider pentru depozitare este spatiul pentru legume si
verdeturi.
Pentru acest lucru, trebuie intai sa fie depozitata intr-un recipient
cum sunt caserolele (cu capac), pentru a o proteja de efectul aerului.
Daca sta la aer, se va mucegai. In loc de caserola, se mai poate folosi
punga de hartie sau hartia in sine. Hartia cerata sau folia de aluminiu
reprezinta alte optiuni. Astfel ambalata, branza se afla la adapost de
aer si poate in continuare sa respire, fara sa se usuce. Branza are
nevoie sa respire deoarece este un organism viu, format din bacterii si
enzime care au nevoie de aer, desi prea mult aer usuca branza.
Branza proaspata trebuie lasata in ambalajul ei original, in frigider si trebuie consumata de obicei rapid.
Pentru depozitarea pe o perioada lunga de timp, bine sa se evite
pungile de plastic, pentru depozitare, deoarece acestea nu lasa
produsul sa respire. Orice branza ambalata, odata desfacuta pentru a se
consuma o bucata din ea, trebuie impachetata la loc, dar de preferinta
intr-un ambalaj nou, deoarece hartia cerata sau foaia de aluminiu
initiala nu-si vor mai face treaba la fel de bine si a doua oara.
2.Branzeturi diferite.
In cazul in care trebuie sa depozitezi mai multe soiuri de branza,
acestea nu trebuie sa se atinga intre ele. In functie de tipul de
branza, se alege si metoda de depozitare. Branza tare, precum
parmezanul, trebuie invelita in plastic, pentru a nu-si pierde din
aroma. Branza Cheddar poate fi ambalata in plastic sau hartie cerata.
Pentru gorgonzola sau celebra Brie trebuie folosita hartie cerata sau o
caserola. Feta poate fi si ea pusa intr-o cutie de plastic.
3.Inghetare.
Branza matura, care nu mai are atata suc in ea, poate fi pusa la
congelator pentru o zi sau ceva mai mult. Inghetarea nu ii schimba
aroma intr-un mod drastic si nici textura. Insa procesul de congelare
nu prea este recomandat, in cazul branzeturilor. Branza dezghetata
poate fi folosita la gatit.
4.Frigider.
Spatiile ideale de depozitare a branzeturilor sunt detinute de
producatori si nu sunt la indemana consumatorilor. Pentru ca frigiderul
nu este un mediu prielnic, branza nu ar trebui cumparata niciodata
pentru o lunga perioada de timp. Frigiderul este prea rece si uscat
pentru ca branza sa poata fi depozitata vreme lunga, asa ca cel mai
bine este sa cumperi cate putin.