Vineri, 15/11/2024, 04:30 Oaspete | RSS


Începători
Meniul site-ului
Categorii
Culinărie [97]
Tehnică [36]
Medicină netradiţională [22]
Preocupare de sine [140]
Masaj [10]
Rutină [107]
Alte [81]
Voting
Care tracker este mai organizat?
javascript:; javascript:;
Raspunsuri: 198
Statistică


În total online: 3
Oaspeţi: 3
Utilizatori: 0
Ultimii utilizatori
  • ColinLok
  • Francisml
  • Richiecit
  • Facebook fan

    Lecţii


    Principală | Profilul meu » Lecţii » Home-Made » Culinărie

    Cum să alcătuieşti meniul pentru diabetici? [română/text]



    Ai invitat la masa sau chiar in familia ta un diabetic si vrei sa alcatuiesti un meniu care sa fie potrivit si pentru el. Si cum toata viata unui bolnav de diabet depinde de alimentele pe care le consuma, ar trebui sa stii cateva lucruri de baza pentru a face fata cu brio la alcatuirea unui meniu pentru o astfel de persoana. Iata asadar cateva sfaturi de care ar trebui sa tii cont atunci cand alcatuiesti meniul pentru diabetici.

    Viata unui diabetic depinde mult de mancarea pe care o consuma. Astfel, meniul pe care il mananca un dependent de insulina contribuie la cantitatea de insulina pe care trebuie sa si-o injecteze acesta in timpul unei zile pentru ca dozajul de substanta injectata depinde de cantitatea de glucoza si carbohidrati ingerate din alimente.
     

    1 Mananca alimente in functie de cum se transforma ele in zaharuri
     

    Desi medicul te va indruma in sensul mancarurilor pe care ai voie sau nu ai voie sa le mananci, este bine sa iti poti calcula singur ratia de glucoza si carbohidrati pe care o consumi zilnic astfel incat sa nu ai alte probleme.

    Stii ca fiecare aliment este redus de organismul tau in zahar, astfel ca alimentele mai dulci vor ajunge sub forma de zahar mult mai repede in sange, in timp ce mancarurile cu mai putin zahar si carbohidrati va ajunge mai greu. Si cum variatiile bruste de glucoza in sange nu sunt permise, trebuie sa ai grija la ce alimente consumi.
     

    www.garysdiabeticrecipes.com

    2
    Pe ce se bazeaza dieta unui diabetic
     

    Dieta unui diabetic depinde de valorile de calorii pe care le consuma zilnic. Astfel, intr-o zi un bolnav de diabet trebuie sa consume 1200, 1500 sau 1800 de calorii, in functie de indicatiile pe care le primeste din partea medicului. Baza acestor diete este carnea slaba (pui, peste sau vita), lactatele dietetice (cu putine grasimi), semintele, legumele si fructele. Iar mancarurile prelucrate, cele de tip fast-food sunt interzise, in timp de dulciurile trebuie evitate.

    De asemenea, un rol foarte important il are programarea exacta a meselor, care trebuie servite la ore fixe. Iar gustarile trebuie sa contina mai degraba fructe si legume decat alte feluri de mancare.
     

    3 Alcatuieste meniul bazandu-te pe combinatii si masuratori
     

    Meniul diabeticilor pe momente ale zilei
     

    Stabileste-ti mesele bazandu-te meniuri alcatuite bazandu-te si pe activitatea fizica pe care o faci. Insa ar fi indicat ca dimineata sa mananci lapte slab, la pranz o salata sau o mancare cu legume si carne, seara o combinatie de paste, fructe de mare, carne si o garnitura de legume, insa gatite cat mai dietetic.
     

    Ce mananca un diabetic la ocazii speciale
     

    La ocazii speciale diabeticii nu trebuie sa se simta dati deoparte, astfel ca poti face mancaruri care sa li se potriveasca si lor. Poti face aperitive din legume crude sau fierte, cum ar fi broccoli sau asparagus fiert si servit cald, pe o feliuta de paine prajita, bruschete cu rosii, fructe sau legume proaspete dar si mancaruri pe baza de branza cu o cantitate scazuta de grasimi.

    Pentru astfel de petreceri ar fi mai indicat sa iti alcatuiesti meniul bazandu-te in majoritate pe mancaruri din legume si fructe, cu putina carne slaba, astfel incat invitatii sa nu simta diferentieri.
     

    Poti gati carne de porc pentru un diabetic?
     

    Diabeticii pot manca si carne de miel sau porc, insa aceasta din urma ar trebui sa fie in cantitate mica si cat mai redusa in grasimi.
     

    biz319.files.wordpress.com

    Tipuri de alimente si garnituri recomandate
     

    Pestele si fructele de mare trebuie sa fie baza alimentatiei, alaturi de carnea de pui si vita slaba. Alatura-le mazare, fasole verde dar si alte legume, alaturi de condimente, care vor face mancarurile sa fie mai gustoase. Adauga seminte si amidon, dar si sosuri sau dressing-uri cat mai sarace in grasimi si zaharuri. Combina carnea si legumele in salate si mancaruri delicioase, insa nu te feri nici de supele de legume. Evita pe cat posibil prajelile si modalitatile de gatit din care s-ar putea ca alimentele sa isi ia grasimi.
     

    Poti include desert in meniul diebaticului?
     

    Diabeticii pot manca desert, desi multi spun ca acesta este un lucru interzis pentru blonavii de acest fel. Este chiar indicat ca ei sa nu se simta foarte diferiti de restul lumii, pentru ca acest lucru le va dezvolta frustrare. De aceea ei pot manca dulciuri pentru diebetici, care exista deja in magazine, dar pot incerca si cantitati foarte mici de prajituri. Poti incerca si prajituri, inghetate, mousse-uri sau salate de fructe, amestecand fructele astfel incat cantitatea de zaharuri, carbohidrati, proteine si calorii sa se inscrie in normele care au fost prescrise de catre medic.
     

    Cum sa folosesti fructele in regim
     

    Atentie la fructele consumate in exces. Aceste excese ar putea duce la cresterea cantitatii de zaharuri din sange.
     

    4 Idei de meniu pentru un diabetic
     

    strawberryshortstuff.files.wordpress.com

    Ar trebui sa mananci cat mai variat si ai grija la combinatiile de mancaruri. Nu uita ca nici o mancare nu este interzisa sau cea mai buna, insa cel mai importanta este combinatiile pe care le faci si cantitatea pe care o consumi.

    De exemplu, daca faci un meniu pentru 2 zile, acesta ar putea suna asa:

    Ziua 1:

    Mic dejun

    • 1 gogoasa mica facuta din tarate
    • o jumatate de cana de afine
    • 1 cana de lapte degresat


    Gustare, dupa 2-3 ore: o banana mica

    Pranz:

    •  o salata de spanac, cu un dressing slab in grasimi
    • 1 pita de tarate
    • 60-70 de grame de piept de curcan
    • Frunze de laptuca
    • 1 rosie taiata felii
    • 2 lingurite de mustar
    • 1 portocala
    • 1 cana de lapte degresat


    Gustare:

    • 20 de migdale
    • 180-200 de grame de iaurt slab
    • 1 cana de ceai din plante sau cafea


    Cina:

    •  100 de grame de creveti decorticati, prajiti la gratar sau intr-o cantitate mica de ulei de masline
    • 3 sferturi de cana de paste
    • 1 jumatate de cana de fasole neagra
    • 1 cana de broccoli fiert


    Ziua 2

    Mic dejun:

    • 2 felii de paine prajita
    • 2 linguri de unt de arahide (il poti inlocui cu unt sau margarina din soia)
    • 1 banana mica
    • 1 cana de ceai sau cafea


    Gustare:

    • 1 cana de ceai din plante
    • 1 jumatate de cana de sos de mere
    • 2 linguri de nuci maruntite

    Pranz:

    •  2 felii de paine integrala
    • 100 de grame de carne coapta
    • 2 lingurite de mustar
    • 1 cana de conopida coapta sau fiarta
    • 1 cana de ceai sau cafea

    Gustare:

    •  1 cana de lapte degresat
    • 2 prajiturele cu smochine sau migdale

    Cina:

    • 100 de grame de piept de pui prajit cu 1 lingura de ulei de masline, alaturi de pieptul de pui se prajesc si legume la alegere
    • 2 treimi de cana de orez brun, fiert cu condimente
    • 1 cana de lapte degresat.





    Anunţă-ţi prietenul:

    Categoria: Culinărie | Publicat de: ilonadm (17/03/2010)
    Vizualizări: 411 | Rating: 0.0/0
    Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii.
    [ Înregistrare | Logare ]
    Anunţuri Google
    Parteneri
    Publicitate