Cum să alcătuieşti meniul pentru diabetici? [română/text]
Ai invitat la masa sau chiar in familia ta un diabetic si vrei
sa alcatuiesti un meniu care sa fie potrivit si pentru el. Si cum toata
viata unui bolnav de diabet depinde de alimentele pe care le consuma, ar
trebui sa stii cateva lucruri de baza pentru a face fata cu brio la
alcatuirea unui meniu pentru o astfel de persoana. Iata asadar cateva
sfaturi de care ar trebui sa tii cont atunci cand alcatuiesti meniul
pentru diabetici.
Viata unui diabetic depinde mult de mancarea pe care o consuma. Astfel,
meniul pe care il mananca un dependent de insulina contribuie la
cantitatea de insulina pe care trebuie sa si-o injecteze acesta in
timpul unei zile pentru ca dozajul de substanta injectata depinde de
cantitatea de glucoza si carbohidrati ingerate din alimente.
1 Mananca alimente in functie de cum
se transforma ele in zaharuri
Desi medicul te va indruma in sensul mancarurilor pe care ai voie sau
nu ai voie sa le mananci, este bine sa iti poti calcula singur ratia de
glucoza si carbohidrati pe care o consumi zilnic astfel incat sa nu ai
alte probleme.
Stii ca fiecare aliment este redus de organismul tau in zahar, astfel
ca alimentele mai dulci vor ajunge sub forma de zahar mult mai repede in
sange, in timp ce mancarurile cu mai putin zahar si carbohidrati va
ajunge mai greu. Si cum variatiile bruste de glucoza in sange nu sunt
permise, trebuie sa ai grija la ce alimente consumi.
2 Pe ce se
bazeaza dieta unui diabetic
Dieta unui diabetic depinde de valorile de calorii pe care le consuma
zilnic. Astfel, intr-o zi un bolnav de diabet trebuie sa consume 1200,
1500 sau 1800 de calorii, in functie de indicatiile pe care le primeste
din partea medicului. Baza acestor diete este carnea slaba (pui, peste
sau vita), lactatele dietetice (cu putine grasimi), semintele, legumele
si fructele. Iar mancarurile prelucrate, cele de tip fast-food sunt
interzise, in timp de dulciurile trebuie evitate.
De asemenea, un rol foarte important il are programarea exacta a
meselor, care trebuie servite la ore fixe. Iar gustarile trebuie sa
contina mai degraba fructe si legume decat alte feluri de mancare.
3 Alcatuieste meniul bazandu-te pe
combinatii si masuratori
Meniul diabeticilor pe momente ale zilei
Stabileste-ti mesele bazandu-te meniuri alcatuite bazandu-te si pe
activitatea fizica pe care o faci. Insa ar fi indicat ca dimineata sa
mananci lapte slab, la pranz o salata sau o mancare cu legume si carne,
seara o combinatie de paste, fructe de mare, carne si o garnitura de
legume, insa gatite cat mai dietetic.
Ce mananca un diabetic la ocazii speciale
La ocazii speciale diabeticii nu trebuie sa se simta dati deoparte,
astfel ca poti face mancaruri care sa li se potriveasca si lor. Poti
face aperitive din legume crude sau fierte, cum ar fi broccoli sau
asparagus fiert si servit cald, pe o feliuta de paine prajita, bruschete
cu rosii, fructe sau legume proaspete dar si mancaruri pe baza de
branza cu o cantitate scazuta de grasimi.
Pentru astfel de petreceri ar fi mai indicat sa iti alcatuiesti meniul
bazandu-te in majoritate pe mancaruri din legume si fructe, cu putina
carne slaba, astfel incat invitatii sa nu simta diferentieri.
Poti gati carne de porc pentru un diabetic?
Diabeticii pot manca si carne de miel sau porc, insa aceasta din urma
ar trebui sa fie in cantitate mica si cat mai redusa in grasimi.
Tipuri de alimente si
garnituri recomandate
Pestele si fructele de mare trebuie sa fie baza alimentatiei, alaturi
de carnea de pui si vita slaba. Alatura-le mazare, fasole verde dar si
alte legume, alaturi de condimente, care vor face mancarurile sa fie mai
gustoase. Adauga seminte si amidon, dar si sosuri sau dressing-uri cat
mai sarace in grasimi si zaharuri. Combina carnea si legumele in salate
si mancaruri delicioase, insa nu te feri nici de supele de legume. Evita
pe cat posibil prajelile si modalitatile de gatit din care s-ar putea
ca alimentele sa isi ia grasimi.
Poti include desert in meniul diebaticului?
Diabeticii pot manca desert, desi multi spun ca acesta este un lucru
interzis pentru blonavii de acest fel. Este chiar indicat ca ei sa nu se
simta foarte diferiti de restul lumii, pentru ca acest lucru le va
dezvolta frustrare. De aceea ei pot manca dulciuri pentru diebetici,
care exista deja in magazine, dar pot incerca si cantitati foarte mici
de prajituri. Poti incerca si prajituri, inghetate, mousse-uri sau
salate de fructe, amestecand fructele astfel incat cantitatea de
zaharuri, carbohidrati, proteine si calorii sa se inscrie in normele
care au fost prescrise de catre medic.
Cum sa folosesti fructele in regim
Atentie la fructele consumate in exces. Aceste excese ar putea duce la
cresterea cantitatii de zaharuri din sange.
4 Idei de meniu pentru un diabetic
Ar
trebui sa mananci cat mai variat si ai grija la combinatiile de
mancaruri. Nu uita ca nici o mancare nu este interzisa sau cea mai buna,
insa cel mai importanta este combinatiile pe care le faci si cantitatea
pe care o consumi.
De exemplu, daca faci un meniu pentru 2 zile, acesta ar putea suna asa:
Ziua 1:
Mic dejun
1 gogoasa mica facuta din tarate
o jumatate de cana de afine
1 cana de lapte degresat
Gustare, dupa 2-3 ore: o banana mica
Pranz:
o salata de spanac, cu un dressing slab in grasimi
1 pita de tarate
60-70 de grame de piept de curcan
Frunze de laptuca
1 rosie taiata felii
2 lingurite de mustar
1 portocala
1 cana de lapte degresat
Gustare:
20 de migdale
180-200 de grame de iaurt slab
1 cana de ceai din plante sau cafea
Cina:
100 de grame de creveti decorticati, prajiti la gratar sau intr-o
cantitate mica de ulei de masline
3 sferturi de cana de paste
1 jumatate de cana de fasole neagra
1 cana de broccoli fiert
Ziua 2
Mic dejun:
2 felii de paine prajita
2 linguri de unt de arahide (il poti inlocui cu unt sau margarina din
soia)
1 banana mica
1 cana de ceai sau cafea
Gustare:
1 cana de ceai din plante
1 jumatate de cana de sos de mere
2 linguri de nuci maruntite
Pranz:
2 felii de paine integrala
100 de grame de carne coapta
2 lingurite de mustar
1 cana de conopida coapta sau fiarta
1 cana de ceai sau cafea
Gustare:
1 cana de lapte degresat
2 prajiturele cu smochine sau migdale
Cina:
100 de grame de piept de pui prajit cu 1 lingura de ulei de masline,
alaturi de pieptul de pui se prajesc si legume la alegere
2 treimi de cana de orez brun, fiert cu condimente