Indiferent daca tii post sau daca esti vegetarian si ai renuntat
la consumul de lapte, oua si unt, te poti bucura de savoarea unui
cozonac proaspat, facut chiar la tine in casa. Nu ai nevoie de
ingrediente sofisticate, ci doar de cateva arome care vor transforma
cozonacul traditional intr-un desert absolut delicios.
Ingrediente (pentru doi cozonaci)
Pentru aluat
1 kg faina
400 ml apa
200 ml ulei sau
200 g margarina vegetala
200g zahar
coaja si sucul unei lamai
coaja si sucul unei jumatati de portocala
25 gr drojdie
un varf de cutit praf de sare
o lingurita bicarbonat de sodiu alimentar.
Pentru umplutura
4 linguri miere de albine
o cana de nuci macinate
50 g de stafide
o lingurita de scortisoara
3 linguri de cacao.
Cum se prepara cozonacul pentru vegetarieni
In primul rand se pregateste maiaua (un aluat mai mic). Se inmoaie
drojdia in jumate de pahar de apa calduta, dupa care se adauga
aproximativ o cana de faina (200 g) si se amesteca pana se omogenizeaza.
Aluatul mic obtinut se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa la
crescut, la loc cald, timp de o jumatate de ora.
In restul de faina se face o gaura si se toarna sarea si zaharul de
preferat dizolvate in apa ramasa, sucul si coaja rasa de la lamaie si
portocala, bicarbonatul, margarina sau uleiul. Compozitia rezultata se
amesteca impreuna cu maiaua si se framanta, timp de 10 minute. Se mai
lasa la dospit, langa un loc cald (de preferat pe calorifer, daca este
posibil), inca 20 de minute.
Umplutura nu necesita o operatiune complicata, ci pur si simplu se
omogenizeaza produsele intre ele.
Dupa ce aluatul a crescut, se imparte in 4 bucati egale. Fiecare bucata
se intinde pe o plansa, in foi nu foarte subtiri, peste care se pune
cate un sfert din umplutura. Se ruleaza doua cate doua bucati, astfel
incat sa se formeze cei doi cozonaci gata de dat la cuptor. Cozonacii se
pun in forme si se lasa la cuptor aproximativ 30 de minute, la foc
potrivit.
Cum se serveste cozonacul pentru vegetarieni
Cozonacul se poate servi atat cald, cat si rece, in functie de
preferintele fiecaruia. Pentru o aroma mai puternica si un aspect
deosebit se poate presara zahar vanilat pe deasupra.