In zona germana a Europei, de Pasti si Craciun se face un
cozonac-prajitura, care poarta denimirea de Gugelhopf. Acesta are un
gust special si o aroma deosebita, fiind si foarte usor de preparat.
Ingrediente pentru cozonacul nemtesc Gugelhopf glazurat:
2, 25 pachete de unt
1,25 cani de zahar
1 pachet zahar vanilat
4 oua
4 cani de faina
5 lingurite de praf de copt
0,5 cani lapte
Sucul si coja rasa de la o lamaie
2 linguri de praf de cacao
1 lingura de miez de paine uscat
Zahar pudra
Optional - o lingura de coniac.
Cum se prepara cozonacul nemtesc Gugelhopf glazurat:
Incalzeste cuptorul la 190 de grade Celsius, respectiv treapta 4-5 a
cuptorului.
Freaca untul spuma. Adauga zaharul si continua sa amesteci.
Incorporeaza ouale pe rand, in asa fel incat fiecare ou sa fie bine
dizolvat in amestecul de unt si zahar. Daca compozitia este prea moale,
adauga o lingurita de faina pentru a ajuta untul sa absoarba oul.
Amesteca faina si praful de copt. Adauga crema de unt si in acelasi
timp toarna usor laptele astfel incat faina si laptele sa se amestece in
unt in acelasi timp.
Imparte compozitia in doua boluri. Intr-unul dintre ele, adauga zeama
si coaja de lamaie si amesteca-l pana rezulta un aluat omogen. In
celalalt vas pune praful de cacao si coniacul. Omogenizeaza-le pana
obtii un aluat.
Pregateste o forma de rotunda, daca ai una de prajituri ori una de
pasca, ungand-o cu unt si presarand apoi miezul de paine uscat si
invartind tava astfel incat miezul de paine sa se distribuie uniform in
tava.
Pune in tava o jumatate din amestecul de lamaie, apoi pune aluatul cu
cacao. Deasupra adauga si cealalta jumatate de aluat de lamaie.
Da tava la cuptor pentru 45 de minute, la foc mediu-iute.
Incearca sa vezi daca s-a copt cu ajutorul unei scobitori introduse in
aluat. Daca aceasta iese uscata, atunci inseamna ca prajitura s-a
facut.
Dupa ce s-a copt, scoate tava din cuptor si las-o sa se raceasca in
tava pentru 20 de minute. Apoi rastoarn-o pe un fund sau un platou,
astfel incat partea plata sa ramana deasupra. Las-o sa se raceasca bine.
Cum se serveste cozonacul nemtesc Gugelhopf glazurat:
Pregateste o glazura din o lingura de coniac si zahar pudra si toarn-o
deasupra, dupa ce cozonacul s-a racit.
Daca nu vrei sa folosesti coniac, poti cerne deasupra numai zahar
pudra.