In tinuturile nemtesti cozonacii seamana mai degraba a checuri
si sunt facute cu fructe sau seminte, care dau in final un gust special.
Insa printre retetele cele mai intalnite de astfel de cozonaci nemtesti
sunt cei cu mac, cu forma rotunda si aroma de seminte de mac, care nu
apare intr-o crema, ci in interiorul aluatului. Iata reteta de cozonac
nemtesc cu seminte de mac.
Ingrediente pentru cozonacul nemtesc cu seminte de mac:
200 de grame de martipan
2,25 pachete de unt
1 cana de zahar
1-2 pachetele zahar vanilat
Un varf de sare
6 oua
4 cani de faina
5 lingurite praf de copt
0,5 cani + 2 linguri de lapte
1,25 cani seminte de mac.
Cum se prepara cozonacul nemtesc cu seminte de mac:
Incalzeste cuptorul la 175 de grade, respectiv nivelul 3-4.
Bate untul crema, folosind un mixer. Adauga sare, zahar si zaharul
vanilat si continua sa amesteci pana cand zaharul s-a dizolvat complet.
Adauga martipanul si continua sa amesteci pana cand martipanul s-a
dizovat in crema de unt.
Pe rand adauga ouale, amestecand astfel incat inainte de adaugarea
urmatorului ou, anteriorul sa fie complet incorporat in amestec. Daca
observi o inmuiere a cremei de unt, adauga o lingurita de faina pentru a
ajuta la absorbirea oualor de catre unt.
Separat combina faina cu praful de copt. Adauga apoi acest amestec
peste crema de unt si oua si amesteca pana cand s-au incorporat. In
acelasi timp toarna usor si jumatate din cantitatea de lapte.
Unge o tava rotunda de prajituri sau de pasca cu ulei sau margarina.
Pune o jumatate din compozitie in tava.
In cealalta jumatate adauga semintele de mac si restul de lapte.
Amesteca bine.
Compozitia rezultata pune-o in tava, peste cea simpla.
Da tava la cuptor pentru 65-70 de minute. Incearca sa vezi daca s-a
copt cu ajutorul unei scobitori – daca aceasta iese uscata, atunci
inseamna ca aluatul este copt.
Dupa ce cozonacul s-a copt, scoate-l din cuptor si lasa-l sa se
raceasca la temperatura camerei. Abia dupa ce s-a racit bine il poti
scoate din tava.
Cum se serveste cozonacul nemtesc cu seminte de mac:
Il poti servi cu o glazura de ciocolata, obtinuta din ciocolata topita
sau cu o glazura de zahar pudra.