Cozonacul cu rahat este unul dintre preparatele culinare cu care
romanii isi omenesc oaspetii, de obicei in preajma marilor sarbatori
religioase (Craciun, Paste). Cozonacul cu rahat este un produs usor de
preparat, care nu necesita prea multe ingrediente.
Pentru cozonacul cu rahat ai nevoie de
6 oua
300 g zaharo
lingurita de sare
250 ml ulei
60 g drojdie
500 ml lapte
3 fiole de esenta (rom, vanilie si lamaie)
750 g rahat simplu
50 g razatura coaja de lamaie si portocala
miere pentru uns ( 100 g)
doua pliculete de zahar vanilat.
Cum se prepara cozonacul cu rahat
Se pregateste o compozitie din lapte, zahar, oua (3 oua intregi si 3
galbenusuri), sare, esentele si zaharul vanilat. Compozitia rezultata se
amesteca cu 500 g de faina. Apoi se adauga drojdia diluata cu putin
lapte (100 ml) si o lingurita de zahar. Se adauga apoi si restul
cantitatii de faina (500 g).
Amestecul rezultat se framanta 5-6 minute si se adauga treptat si
uleiul. Compozitia este buna de pus in forme atunci cand se dezlipeste
de pe mana.
Se imparte coca in trei bucati egale (700 g/bucata). Foaia se intinde
cu mana sau cu facaletul, in forma unui dreptunghi cu grosime de un
centimetru.
Pe foaie se aseaza rahatul taiat in cubulete, apoi se ruleaza foaia si
se aseaza in forma.
Se lasa la crescut pana ce compozitia depaseste forma. Dupa ce
cozonacul a crescut, se introduce la cuptor si se lasa la foc potrivit
(165-170 grade Celsius). Cozonacul se tine la cuptor aproximativ 45 de
minute.
Se scoate de la cuptor si se unge cu miere sau sirop (apa+zahar).
Se lasa sa se raceasca 15-20 de minute si se rastoarna pe un platou.