Cozonacul cu nuci este destul de des intalnit pe mesele
romanilor la sarbatorile mari de peste an, insa adaosul de migdale va da
cozonacului un gust mult mai bun si mai aromat.
Ingrediente necesare pentru cozonacul cu nuci si
migdale
Pentru aluat
350 grame faina
O lingura de drojdie
3 linguri cu zahar
½ ceasca de ulei
O cana cu lapte
1 ou
1 lingurita cu coaja rasa de lamaie
Un praf de sare.
Pentru umplutura
200 grame martipan
150 grame de migdale macinate
150 grame de nuci macintate
150 grame lapte
1 lingura de scortisoara.
Cum se prepara cozonacul cu nuci si migdale
Se incalzeste laptele in care se adauga apoi zaharul, praful de sare si
drojdia. Se lasa 10 minute, dupa care se aseaza faina intr-un bol de
plastic, se face o gaura in mijloc, loc in care se toarna laptele racit
intre timp.
Se framanta bine aluatul, iar pe parcurs se adauga uleiul, oul si coaja
de lamaie, dupa care se acopera cu o folie de plastic si se lasa 45 de
minute la crescut.
Intre timp se prepara umplutura: se amesteca martipanul cu migdalele,
nucile, laptele si scortisoara pana cand compozitia devine foarte
cremoasa.
Dupa ce aluatul a crescut suficient, se intinde o foaie pe o patura de
faina, iar peste foaie se intinde umplutura, se ruleaza cu totul si se
aseaza intr-o tava unsa cu ulei dupa care se baga la cuptor nu inainte
de a unge cozonacul cu un ou batut.
Se tine la foc mediu, timp de aproximativ 45 de minute.