Francezii il folosesc pentru a-si aroma mancarurile, olandezii
pregatesc din el sosuri delicioase. Untul, acest ingredient savuros, are
multe secrete, dar si modalitati simple de a fi preparat. Daca vrei sa
afli mai multe lucruri despre cum poti folosi untul in bucatarie,
citeste randurile care urmeaza.
Untul este un produs folosit in bucatarie, obtinut din lapte sau
smantana, in stare proaspata sau fermentata. Contine grasimi, apa si
proteine din lapte, care difera in cantitati, in functie de ce tipul de
unt: cel de magazin are 85% grasimi si 15% apa, in timp ce untul
traditional, preparat acasa, are 65% grasimi si restul apa.
Este bogat in vitamina A, B si D, fiind un bun protector impotriva
bolilor de inima, ale intestinului, ale sistemului imunitar sau ale
osteoporozei.
Din ce este preparat untul
De obicei acest produs este obtinut din lapte fermentat sau din
smantana de vaca, insa se poate prepara si din lapte de oaie, capra sau
bivolita. In acest lapte se pot adauga si sare si alte condimente,
astfel ca rezultatul final va avea un gust diferit decat varianta de
baza.
Are in general o culoare galbuie, dar variaza in functie de tipul de
lapte din care este preparat.
Cum se prepara untul
In cazul untului preparat acasa, cea mai des intalnita modalitate este
mixarea smantanii pana cand aceasta se intareste, acelasi lucru
intamplandu-se si in cazul laptelui. Il poti amesteca si cu telul, dar
si cu mixerul.
Smantana trebuie sa nu fie foarte proaspata, insa fara a avea urme de
ranced. De asemenea, este indicat sa nu fie sarata. Exista insa si
posibilitatea introducerii in lapte sau in smantana a unor bacterii,
care fac laptele sa se intareasca: Lactococcus sau Leuconostoc.
Cum se pastreaza untul
Acest ingredient se pastreaza cel mai bine in frigider, in sertarul
special pentru unt, acolo unde temperatura nu este la fel de scazuta ca
in restul frigiderului, aspect gandit special pentru a nu face untul sa
inghete.
Atunci cand il tii in frigider sau intr-un alt loc racoros, ai grija sa
fie bine invelit, ferit de surse de lumina, surse de caldura si surse
de mirosuri pregnante. De exemplu, nu aseza untul langa ceapa sau
usturoi pentru ca mirosul acestor legume va fi absorbit de unt.
Nu-l tine afara din frigider pentru prea mult timp, iar daca vrei sa
gasesti un loc cu putina racoare, pentru a-l lasa acolo pentru putin
timp, aseaza-l la fereastra sau pe balcon, cu conditia ca acestea sa fie
ferite de razele soarelui. Ar fi bine sa stii totusi ca si daca va sta
intr-un loc destul de racoros, risca sa se rancezeasca si sa isi piarda
din proprietati.
Cum se inmoaie untul pentru gatit
Atunci cand il folosesti pentru gatit, de multe ori reteta iti cere ca
untul sa fie inmuiat. Poti face acest lucru prin mai multe procedee:
Taie-l in cubulete mici, de 1-2 centimetri si lasa-l sa se inmoaie la
temperatura camerei, pentru aproximativ 15 minute. In cazul in care ai
nevoie de el mai rapid de atat, piseaza-l intr-o hartie cerata si apoi
lasa-l sa stea putin la temperatura camerei.
Daca il vei folosi pentru copt, il poti inmuia cu ajutorul cuptorului
sau asezandu-l intr-un vas in imediata apropiere a unei surse de
caldura. Taie untul in felii si aseaza-l intr-un vas de ceramica sau
sticla (in cazul cuptorului cu microunde) sau intr-unul metalic (pentru
cazul in care il lasi langa o sursa de caldura precum flacara
aragazului).
In cazul in care ai nevoie de el spuma, il poti bate cu un tel, mixer
sau invarti cu ajutorul unei linguri pana devine ca o spuma.
Ce sa gatesti cu unt
Este folosit ca atare, uns pe paine sau alte produse, dar si in
procesul de gatit, pentru prajit, in sosuri, in aluaturi si pentru
coacerea aluaturilor.
Daca vrei sa pregatesti mancaruri cu aroma frantuzeasca, foloseste unt
in pregatirea lor. Adauga-l in sosurile dulci sau condimentate, pe care
le vei aseza alaturi de alte mancaruri, foloseste-l atunci cand prajesti
legume sau carne, dar si pentru a unge tava in care coci prajiturile.
De asemenea, unge-ti masa, facaletul sau tava pe care pregatesti diverse
aluaturi cu unt, pentru a putea intinde mai bine bucata de aluat.
Gandeste-te sa faci un sos olandez pentru a-l servi deasupra legumelor
din familia cartofului sau asparagusului. Adauga-l peste carnea de miel
pe care o coci la cuptor pentru a obtine o mancare cu arome poloneze.
Amesteca unt cu ciocolata sau cacao pentru a face negrese delicioase.
Gustul acestora va fi mult mai bun daca vei folosi unt in loc de
margarina.
Alte sfaturi:
Nu inlocui untul cu margarina atunci cand gatesti, decat in retetele
care iti precizeaza acest lucru. Consistenta celor doua nu este aceeasi,
asa ca reteta ta ar putea avea de suferit. In plus, in lume exista o
polemica aprinsa pe tema margarina versus unt, considerandu-se ca prima
este un produs foarte prelucrat, cu anumite componente chimice, care nu
ar fi foarte potrivite pentru organism.
Atunci cand vrei sa il folosesti pentru copt, nu inmuia untul decat
daca reteta iti cere acest lucru. Altfel, ai putea obtine un aluat care
s-ar putea imprastia din cauza untului, care din cauza caldurii se
desface in apa si alte componente.
Daca vrei sa il transformi in spuma pe care o vei folosi pentru gatit,
adauga zahar peste unt. Acesta il va stabiliza si il va transforma
intr-o crema.
Foloseste pentru ungerea untului pe paine cutitul special pentru unt,
care este special conceput pentru intinderea untului, fara varf si cu o
lama lata.