Joi, 26/12/2024, 07:44 Oaspete | RSS


Începători
Meniul site-ului
Categorii
Culinărie [97]
Tehnică [36]
Medicină netradiţională [22]
Preocupare de sine [140]
Masaj [10]
Rutină [107]
Alte [81]
Voting
Care tracker este mai organizat?
javascript:; javascript:;
Raspunsuri: 199
Statistică


În total online: 6
Oaspeţi: 6
Utilizatori: 0
Ultimii utilizatori
  • ColinLok
  • Francisml
  • Richiecit
  • Facebook fan

    Lecţii


    Principală | Profilul meu » Lecţii » Home-Made » Culinărie

    Ce trebuie să ştii despre unt? [română/text]



    Francezii il folosesc pentru a-si aroma mancarurile, olandezii pregatesc din el sosuri delicioase. Untul, acest ingredient savuros, are multe secrete, dar si modalitati simple de a fi preparat. Daca vrei sa afli mai multe lucruri despre cum poti folosi untul in bucatarie, citeste randurile care urmeaza.

    Untul este un produs folosit in bucatarie, obtinut din lapte sau smantana, in stare proaspata sau fermentata. Contine grasimi, apa si proteine din lapte, care difera in cantitati, in functie de ce tipul de unt: cel de magazin are 85% grasimi si 15% apa, in timp ce untul traditional, preparat acasa, are 65% grasimi si restul apa.

    Este bogat in vitamina A, B si D, fiind un bun protector impotriva bolilor de inima, ale intestinului, ale sistemului imunitar sau ale osteoporozei.

    Din ce este preparat untul


    De obicei acest produs este obtinut din lapte fermentat sau din smantana de vaca, insa se poate prepara si din lapte de oaie, capra sau bivolita. In acest lapte se pot adauga si sare si alte condimente, astfel ca rezultatul final va avea un gust diferit decat varianta de baza.

    Are in general o culoare galbuie, dar variaza in functie de tipul de lapte din care este preparat.
     

    Cum se prepara untul
     

    In cazul untului preparat acasa, cea mai des intalnita modalitate este mixarea smantanii pana cand aceasta se intareste, acelasi lucru intamplandu-se si in cazul laptelui. Il poti amesteca si cu telul, dar si cu mixerul.

    Smantana trebuie sa nu fie foarte proaspata, insa fara a avea urme de ranced. De asemenea, este indicat sa nu fie sarata. Exista insa si posibilitatea introducerii in lapte sau in smantana a unor bacterii, care fac laptele sa se intareasca: Lactococcus sau Leuconostoc.
     

    Cum se pastreaza untul
     

    Acest ingredient se pastreaza cel mai bine in frigider, in sertarul special pentru unt, acolo unde temperatura nu este la fel de scazuta ca in restul frigiderului, aspect gandit special pentru a nu face untul sa inghete.

    Atunci cand il tii in frigider sau intr-un alt loc racoros, ai grija sa fie bine invelit, ferit de surse de lumina, surse de caldura si surse de mirosuri pregnante. De exemplu, nu aseza untul langa ceapa sau usturoi pentru ca mirosul acestor legume va fi absorbit de unt.

    Nu-l tine afara din frigider pentru prea mult timp, iar daca vrei sa gasesti un loc cu putina racoare, pentru a-l lasa acolo pentru putin timp, aseaza-l la fereastra sau pe balcon, cu conditia ca acestea sa fie ferite de razele soarelui. Ar fi bine sa stii totusi ca si daca va sta intr-un loc destul de racoros, risca sa se rancezeasca si sa isi piarda din proprietati.
     

    Cum se inmoaie untul pentru gatit
     

    Atunci cand il folosesti pentru gatit, de multe ori reteta iti cere ca untul sa fie inmuiat. Poti face acest lucru prin mai multe procedee:

    • Taie-l in cubulete mici, de 1-2 centimetri si lasa-l sa se inmoaie la temperatura camerei, pentru aproximativ 15 minute. In cazul in care ai nevoie de el mai rapid de atat, piseaza-l intr-o hartie cerata si apoi lasa-l sa stea putin la temperatura camerei.
    • Daca il vei folosi pentru copt, il poti inmuia cu ajutorul cuptorului sau asezandu-l intr-un vas in imediata apropiere a unei surse de caldura. Taie untul in felii si aseaza-l intr-un vas de ceramica sau sticla (in cazul cuptorului cu microunde) sau intr-unul metalic (pentru cazul in care il lasi langa o sursa de caldura precum flacara aragazului).
    • In cazul in care ai nevoie de el spuma, il poti bate cu un tel, mixer sau invarti cu ajutorul unei linguri pana devine ca o spuma.
       

    Ce sa gatesti cu unt
     

    Este folosit ca atare, uns pe paine sau alte produse, dar si in procesul de gatit, pentru prajit, in sosuri, in aluaturi si pentru coacerea aluaturilor.

    Sursa foto: craftzine.com


    Daca vrei sa pregatesti mancaruri cu aroma frantuzeasca, foloseste unt in pregatirea lor. Adauga-l in sosurile dulci sau condimentate, pe care le vei aseza alaturi de alte mancaruri, foloseste-l atunci cand prajesti legume sau carne, dar si pentru a unge tava in care coci prajiturile. De asemenea, unge-ti masa, facaletul sau tava pe care pregatesti diverse aluaturi cu unt, pentru a putea intinde mai bine bucata de aluat.

    Gandeste-te sa faci un sos olandez pentru a-l servi deasupra legumelor din familia cartofului sau asparagusului. Adauga-l peste carnea de miel pe care o coci la cuptor pentru a obtine o mancare cu arome poloneze.

    Amesteca unt cu ciocolata sau cacao pentru a face negrese delicioase. Gustul acestora va fi mult mai bun daca vei folosi unt in loc de margarina.
     

    Alte sfaturi:
     

    • Nu inlocui untul cu margarina atunci cand gatesti, decat in retetele care iti precizeaza acest lucru. Consistenta celor doua nu este aceeasi, asa ca reteta ta ar putea avea de suferit.  In plus, in lume exista o polemica aprinsa pe tema margarina versus unt, considerandu-se ca prima este un produs foarte prelucrat, cu anumite componente chimice, care nu ar fi foarte potrivite pentru organism.
       
    • Atunci cand vrei sa il folosesti pentru copt, nu inmuia untul decat daca reteta iti cere acest lucru. Altfel, ai putea obtine un aluat care s-ar putea imprastia din cauza untului, care din cauza caldurii se desface in apa si alte componente.
       
    • Daca vrei sa il transformi in spuma pe care o vei folosi pentru gatit, adauga zahar peste unt. Acesta il va stabiliza si il va transforma intr-o crema.
       
    • Foloseste pentru ungerea untului pe paine cutitul special pentru unt, care este special conceput pentru intinderea untului, fara varf si cu o lama lata.





    Anunţă-ţi prietenul:

    Categoria: Culinărie | Publicat de: ilonadm (13/05/2010)
    Vizualizări: 430 | Rating: 0.0/0
    Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii.
    [ Înregistrare | Logare ]
    Anunţuri Google
    Parteneri
    Publicitate