Ce ar trebui să ştii despre drojdie? [română/text]
Unul dintre cele mai importante ingrediente ale unui aluat este
drojdia. Fie ca este proaspata, fie la pliculete, aceasta substanta are
puterea de a ajuta la cresterea aluaturilor in care este adaugata. De
aceea este important sa o alegi si sa o pastrezi in conditii cat mai
bune, astfel incat sa poti obtine rezultatele pe care ti le doresti.
Iata cateva sfaturi pentru pastrarea si folosirea drojdiei.
Atunci cand adaugi drojdia in mancare aceasta transforma zaharurile din
aluat in bioxid de carbon, care determina cresterea in volum a
aluatului. Odata ajuns aluatul in cuptor, efectul drojdiei devine de a
transforma aluatul intr-unul de consistenta unui burete, moale si pufos.
Cum pastrezi drojdia
Depoziteaza drojdia uscata intr-un loc racoros si uscat inainte de o
desfaci, punand-o dupa desfacere in frigider
Drojdia proaspata poate fi tinuta si in congelator, urmand a fi
dezghetata inainte de folosire. Acest lucru ii va prelungi durata pe
care ramane activa, pentru ca tinuta in frigider va fi activa pentru
doua - patru saptamani, in timp ce congelata va ramane in stare buna
pentru o perioada de pana la sase luni.
Un aspect foarte important este pastrarea ei departe de umiditate si
lichide, care in contactul cu drojdie o vor activa si o vor face sa isi
piarda apoi efectul.
Pliculetele de drojdie granulata, uscata, vor putea fi pastrate in
frigider fie in pliculete, fie intr-un vas mai mare, uscat si acoperit.
Nu uita ca drojdia este sensibila la temperatura, apa si aer. Daca vei
tine drojdia langa o sursa de caldura, aceasta se va sparge si isi va
pierde din efect, iar contactul cu aerul o va face sa nu mai aiba
aceeasi putere.
Ar fi indicat ca vasul in care pastrezi drojdia sa aiba peretii si
capacul de culoare opaca, astfel incat lumina sa nu afecteze continutul
acestuia.
Ce ar trebui sa mai stii despre drojdie
Daca in aluat vei folosi cartofi, apa rezultata din fierberea
cartofilor, oua sau zahar, puterea de crestere a drojdiei va creste. In
schimb, daca vei adauga in aluat apa fierbinte si grasimi puterea
acesteia va scadea.
Poti testa daca drojdia pe care o vei folosi este buna. Intr-o solutie
de apa cu zahar, amestec format intr-un pahar, adauga putina drojdie.
Daca aceasta va incepe sa faca bule, inseamna ca proprietatile acesteia
sunt cele corecte.
Atunci cand te apuci de framantat
un aluat ar fi bine sa pui drojdia in apa calduta, impreuna cu putin
zahar, care va fi amestecata cu faina, iar aluatul va trebui lasat la
crescut, la caldura. Ai grija insa ca perioada de timp trecuta intre
debutul cresterii si introducerea in cuptor sa nu fie foarte mare,
astfel incat drojdia sa nu-si piarda din proprietati.
Poti inlocui drojdia proaspata cu drojdie uscata, la plic, dar si
invers, insa ai grija la cantitatile adaugate: pentru un pachetel de
drojdie uscata, adica 2,25 lingurite de astfel de drojdie vei pune
aproximativ 7 grame de drojdie proaspata. in cazul cubuletelor de
drojdie, substitutia se va face astfel: la un pachetel de drojdie uscata
vei pune o lingura de drojdie, respectiv un pachetel de drojdie uscata.
In plus, va trebui sa fii atent/a la indicatiile din reteta referitoare
la modul in care vei adauga drojdia in aluat.
Foloseste drojdie proaspata pentru paine, briose sau croissante pentru
cafea, iar cand nu ai, foloseste varianta la plic. Inainte de a o adauga
in aluat, dizolv-o in apa calduta si las-o pentru aproximativ 10 minute
pentru a incepe sa actioneze.
In cazul drojdiei uscate, o poti pune in aluat odata cu faina si restul
omgredientelor uscate, inainte de adaugarea lichidelor care ar trebui
sa fie calde.