Ardeii umpluti cu orez si ciuperci sunt o alternativa foarte
gustoasa a ardeilor cu carne, pentru perioada postului. Carnea este
inlocuita cu „carnea vegetala” a ciupercilor, care este foarte gustoasa
si fierbe intr-un timp mai scurt decat carnea normala. De aceea, ardeii
umpluti de post pot deveni baza unei mese copioase, insa cu bucate de
post.
Ingrediente pentru ardei umpluti cu orez si ciuperci:
5-6 ardei grasi
1 cutie ciuperci intregi sau bucati
O jumatate - trei sferturi de cana de orez
1 ceapa medie
Cateva linguri de ulei de masline
Sare si piper dupa gust
1-2 linguri pasta de tomate sau 1-2 rosii
Verdeata proaspata (patrunjel, marar) si cimbru uscat.
Cum se prepara ardeii umpluti cu orez si ciuperci:
Curata ceapa si taie-o marunt. Intr-o tigaie adanca sau
cratita pune uleiul de masline, iar cand acesta se infierbanta adauga
ceapa. Cand s-a calit cat sa devina transparenta adauga o cana de apa
si apoi orezul.
Spala ardeii, iar in capatul unde se afla coada fa un orificiu pe unde
vei scoate semintele si nervurile din interior. Fiecare codita se
curata de seminte si nervuri si se pastreaza pentru a o folosi pe post
de capac.
Spala ciupercile si toaca-le marunt, impreuna cu verdeata. Adauga-le si
pe ele in cratita cu orezul si presara deasupra putin cimbru, sare si
piper. Poti adauga si putina pasta de tomate sau o rosie tocata marunt.
Lasa-le sa dea cateva clocote, amesteca-le bine si ia apoi cratita de
pe foc. Lasa amestecul sa se raceasca putin si apoi umple ardeii cu el.
Intr-o cratita destul de larga si de inalta incat sa incapa toti ardeii
pe care i-ai umplut, aseaza-i in picioare. Pe langa marginea cratitei
pune apa amestecata cu restul de pasta de tomate sau rosii, astfel
incat sa aproape acopere ardeii.
Cratita se pune la cuptor sau la fiert la foc mic, pentru aproximativ
45 de minute, pana cand ciupercile, ardeii si orezul sunt bine fierte.
Cum se servesc ardeii umpluti cu orez si ciuperci: