Alimentele care reduc riscul de cancer [română/text]
Numai 15% dintre cancere au o origine genetica, releva
statisticile. Un numar mare de persoane care nu sunt predispusi genetic
la imbolnavire ar putea sa evite cancerul, prin modificarea obiceiurilor
zilnice. Numerosi experti au ajuns la concluzia ca vinovati de
cresterea numarului de bolnavi de cancer sunt factori precum
modificarile din mediul inconjurator, stilul de viata dezordonat,
alimentatia dezechilibrata.
Sedentarismul asociat cu o alimentatie incorecta reprezinta factori de
risc in ceea ce priveste cancerul. Consumul excesiv de zahar, la fel ca
si grasimile care au invadat numeroase produse au dezechilibrat
obiceiurile alimentare, ceea ce contribuie la aceasta crestere a
numarului bolnavilor de cancer.
Alimentatia echilibrata, odihna, momentele de relaxare si activitatea
fizica regulata pot contribui la limitarea riscului de aparitie a
maladiei. S-a observat ca schimbarea modului de viata ar putea influenta
aparitia bolii in cazul a multor persoane.
Se pare ca oamenii de stiinta au confirmat rolul alimentelor bogate in
fibre in ceea ce priveste prevenirea imbolnavirii de cancer colo-rectal.
Potrivit unui studiu aparut in 2002 in World Cancer Research Fund
International 100.000 de noi cazuri din cele 240.000 care apar in
fiecare an in Franta ar putea fi evitate daca se modifica obiceiurile
alimentare.
Iata doar cateva dintre alimentele care te pot ajuta sa reduci riscul
de cancer:
Citricele
In urma efectuarii unui studiu in Japonia, consumarea zilnica a catorva
portocale poate reduce cu pana la 20% riscul de cancer. O echipa de
cercetatori japonezi condusa de doctorul Wen-Qing a efectuat un studiu
asupra incidentelor consumului de citrice in ceea ce priveste prevenirea
riscului de cancer.
Timp de 9 ani, specialistii au urmarit un grup de 42 de mii de adulti
cu varste cuprinse intre 40 si 79 de ani, inscrisi in cadrul unui regim
public de asigurare de boala, toti cu o stare de sanatate buna la
inceputul studiului. Acestia erau nevoiti sa completeze un chestionar
despre obiceiurile alimentare.
Concluziile studiului au fost acelea ca persoanele care au mancat
portocale (si alte citrice) in fiecare zi si-au redus cu pana la 20%
riscul de a suferi de cancer, indiferent de natura acestuia. De exemplu,
cancerele la pancreas si prostata au fost diminuate cu 37%.
Specialistii japonezi au observat ca asocierea dintre portocale si un
ceai verde consumat in fiecare zi poate avea un efect benefic mult mai
puternic.
Fisticul
Potrivit asociatiei „American association for cancer research
frontiers”, persoanele care mananca fistic in fiecare zi ar putea sa
reduca riscul de aparitie al cancerului, mai ales cel al cancerului la
plamani. Acest studiu a relevat faptul ca 55 g de fistic consumate in
fiecare zi poate reduce riscul de cancer fara a lua semnificativ in
greutate.
La acest studiu au participat 36 de persoane impartite in doua grupuri
de cate 18. Participantii primului grup au consumat 68 g de fistic in
fiecare zi timp de o luna si jumatate, cel de-al doilea grup insa nu
si-a modificat obiceiurile alimentare.
Cercetatorii au remarcat prezenta unui antioxidant denumit
gamma-tocopherol la persoanele care mancau fistic in fiecare zi. Gamma
tocopherol prezent in fistic sub de forma de vitamina E poate reduce
riscul de cancer.
Condimentele
Un studiu publicat in revista Breast cancer Research and Treatment
indica faptul ca praful de curcuma si piperul ar putea preveni cancerul
de san limitand cresterea celulelor care favorizeaza dezvoltarea
tumorii. Cercetatorii oncologi din cadrul Universitatii din Michigan au
descoperit ca substanta curcumina, provenita din condimentul curcuma, si
piperina, provenita din piper, pot reduce dezvoltarea celulelor
canceroase, fara a le afecta pe cele sanatoase.
Curcumina este un antioxidant puternic si este utilizata in tratamentul
problemelor gastro-intestinale si artrita. Piperina poseda proprietati
antiinflamatoare, amelioreaza digestia si este adesea utilizata in
regimurile de slabit. Totusi, specialistii mentioneaza ca nu trebuie sa
abuzam de aceste condimente.
Ciocolata
Ciocolata, acest aliment extrem de delicios nelipsit de la foarte multe
prajituri, a fost supusa mai multor studii stiintifice de-a lungul
timpului. Unul dintre rezultatele referitoare la beneficiile aduse
organismului releva faptul ca acest aliment gustos poate diminua riscul
de cancer. Intr-un studiu realizat de „Journal of Proteome Research”,
asupra consumului de ciocolata, se explica modul in care ciocolata
neagra poate reduce nivelul de stres. Or, stresul se afla la originea
unui numar mare de boli grave cum este cancerul.
Potrivit acestei cercetari, o persoana care mananca in jur de 40 g de
ciocolata neagra pe zi pe o perioada de doua saptamani isi reduce
cantitatea de hormoni asociati stresului. Beneficiile anticancer ale
ciocolatei negre pentru organism se inscriu intr-o lista lunga care
contine efectele antioxidante (flavonoide) cu rol de a intarzia
cresterea celulelor canceroase.
Usturoiul
Pe langa vitamine, saruri si compusi cu rol antibiotic, usturoiul mai
contine si substante cu rol anticancerigen. Astfel, s-a demonstrat ca
exista o legatura invers proportionala intre usturoi si elementele
cancerigene din urina, potrivit unui studiu publicat in revista de
specialitate „Analytical Biochemistry”.
Cercetatorul sef al studiului, Earl Harrison, din cadrul Universitatii
de Stat din Ohio, Statele Unite, a precizat ca mecanismul prin care
usturoiul si alte elemente actioneaza asupra procesului de nitrozare a
fost studiat intr-un mod intensiv, dar nu a fost elucidat pana la ora
actuala. Ceea ce ne arata acest studiu este faptul ca usturoiul poate
juca un rol deosebit in ceea ce priveste inhibarea formarii de substante
toxice pe baza de azot.
De asemenea, un grup de oncologi scotieni a descoperit ca sarurile de
iod din usturoi au un efect special asupra pastrarii sanatatii glandelor
mamare.
Broccoli si varza
Oamenii de stiinta au descoperit ca legumele din familia cruciferelor –
precum varza alba, varza de Bruxelles, broccoli, conopida, gulia si
napii – contin din belsug o substanta naturala care poate reduce riscul
de cancer. Denumirea acestei substante extraordinare este
Indole-3-Carbinol (I3C). Aceasta impiedica dezvoltarea celulelor bolnave
si le multiplica pe cele sanatoase pentru a proteja organismul
impotriva infectiilor.
Cercetatori din cadrul Institutului de Cancer Roswell Park din Buffalo,
New York, au studiat eficienta consumului de broccoli si varza asupra
organismului si au descoperit ca aceste legume din familia cruciferelor
pot reduce aparitia tumorilor canceroase, specifice cancerului pulmonar.