Miercuri, 25/12/2024, 20:14 Oaspete | RSS


Începători
Meniul site-ului
Categorii
Culinărie [97]
Tehnică [36]
Medicină netradiţională [22]
Preocupare de sine [140]
Masaj [10]
Rutină [107]
Alte [81]
Voting
Care tracker este mai organizat?
javascript:; javascript:;
Raspunsuri: 199
Statistică


În total online: 14
Oaspeţi: 14
Utilizatori: 0
Ultimii utilizatori
  • ColinLok
  • Francisml
  • Richiecit
  • Facebook fan

    Lecţii


    Principală | Profilul meu » Lecţii » Home-Made » Culinărie

    Alimentele care reduc riscul de cancer [română/text]



    Numai 15% dintre cancere au o origine genetica, releva statisticile. Un numar mare de persoane care nu sunt predispusi genetic la imbolnavire ar putea sa evite cancerul, prin modificarea obiceiurilor zilnice. Numerosi experti au ajuns la concluzia ca vinovati de cresterea numarului de bolnavi de cancer sunt factori precum modificarile din mediul inconjurator, stilul de viata dezordonat, alimentatia dezechilibrata.

    Sedentarismul asociat cu o alimentatie incorecta reprezinta factori de risc in ceea ce priveste cancerul. Consumul excesiv de zahar, la fel ca si grasimile care au invadat numeroase produse au dezechilibrat obiceiurile alimentare, ceea ce contribuie la aceasta crestere a numarului bolnavilor de cancer.

    Alimentatia echilibrata, odihna, momentele de relaxare si activitatea fizica regulata pot contribui la limitarea riscului de aparitie a maladiei. S-a observat ca schimbarea modului de viata ar putea influenta aparitia bolii in cazul a multor persoane.

    Se pare ca oamenii de stiinta au confirmat rolul alimentelor bogate in fibre in ceea ce priveste prevenirea imbolnavirii de cancer colo-rectal. Potrivit unui studiu aparut in 2002 in World Cancer Research Fund International 100.000 de noi cazuri din cele 240.000 care apar in fiecare an in Franta ar putea fi evitate daca se modifica obiceiurile alimentare.

    Iata doar cateva dintre alimentele care te pot ajuta sa reduci riscul de cancer:

     

    Citricele

     

    In urma efectuarii unui studiu in Japonia, consumarea zilnica a catorva portocale poate reduce cu pana la 20% riscul de cancer. O echipa de cercetatori japonezi condusa de doctorul Wen-Qing a efectuat un studiu asupra incidentelor consumului de citrice in ceea ce priveste prevenirea riscului de cancer.

    Timp de 9 ani, specialistii au urmarit un grup de 42 de mii de adulti cu varste cuprinse intre 40 si 79 de ani, inscrisi in cadrul unui regim public de asigurare de boala, toti cu o stare de sanatate buna la inceputul studiului. Acestia erau nevoiti sa completeze un chestionar despre obiceiurile alimentare.

    Concluziile studiului au fost acelea ca persoanele care au mancat portocale (si alte citrice) in fiecare zi si-au redus cu pana la 20% riscul de a suferi de cancer, indiferent de natura acestuia. De exemplu, cancerele la pancreas si prostata au fost diminuate cu 37%. Specialistii japonezi au observat ca asocierea dintre portocale si un ceai verde consumat in fiecare zi poate avea un efect benefic mult mai puternic.

     

    Fisticul

     

    Potrivit asociatiei „American association for cancer research frontiers”, persoanele care mananca fistic in fiecare zi ar putea sa reduca riscul de aparitie al cancerului, mai ales cel al cancerului la plamani. Acest studiu a relevat faptul ca 55 g de fistic consumate in fiecare zi poate reduce riscul de cancer fara a lua semnificativ in greutate.

    La acest studiu au participat 36 de persoane impartite in doua grupuri de cate 18. Participantii primului grup au consumat 68 g de fistic in fiecare zi timp de o luna si jumatate, cel de-al doilea grup insa nu si-a modificat obiceiurile alimentare.

    Cercetatorii au remarcat prezenta unui antioxidant denumit gamma-tocopherol la persoanele care mancau fistic in fiecare zi. Gamma tocopherol prezent in fistic sub de forma de vitamina E poate reduce riscul de cancer.

    Condimentele

     

    Un studiu publicat in revista Breast cancer Research and Treatment indica faptul ca praful de curcuma si piperul ar putea preveni cancerul de san limitand cresterea celulelor care favorizeaza dezvoltarea tumorii. Cercetatorii oncologi din cadrul Universitatii din Michigan au descoperit ca substanta curcumina, provenita din condimentul curcuma, si piperina, provenita din piper, pot reduce dezvoltarea celulelor canceroase, fara a le afecta pe cele sanatoase.

    Curcumina este un antioxidant puternic si este utilizata in tratamentul problemelor gastro-intestinale si artrita. Piperina poseda proprietati antiinflamatoare, amelioreaza digestia si este adesea utilizata in regimurile de slabit. Totusi, specialistii mentioneaza ca nu trebuie sa abuzam de aceste condimente.

     

    Ciocolata

     

    Ciocolata, acest aliment extrem de delicios nelipsit de la foarte multe prajituri, a fost supusa mai multor studii stiintifice de-a lungul timpului. Unul dintre rezultatele referitoare la beneficiile aduse organismului releva faptul ca acest aliment gustos poate diminua riscul de cancer. Intr-un studiu realizat de „Journal of Proteome Research”, asupra consumului de ciocolata, se explica modul in care ciocolata neagra poate reduce nivelul de stres. Or, stresul se afla la originea unui numar mare de boli grave cum este cancerul.

    Potrivit acestei cercetari, o persoana care mananca in jur de 40 g de ciocolata neagra pe zi pe o perioada de doua saptamani isi reduce cantitatea de hormoni asociati stresului. Beneficiile anticancer ale ciocolatei negre pentru organism se inscriu intr-o lista lunga care contine efectele antioxidante (flavonoide) cu rol de a intarzia cresterea celulelor canceroase.

     

    Usturoiul

     

    Pe langa vitamine, saruri si compusi cu rol antibiotic, usturoiul mai contine si substante cu rol anticancerigen. Astfel, s-a demonstrat ca exista o legatura invers proportionala intre usturoi si elementele cancerigene din urina, potrivit unui studiu publicat in revista de specialitate „Analytical Biochemistry”.

    Cercetatorul sef al studiului, Earl Harrison, din cadrul Universitatii de Stat din Ohio, Statele Unite, a precizat ca mecanismul prin care usturoiul si alte elemente actioneaza asupra procesului de nitrozare a fost studiat intr-un mod intensiv, dar nu a fost elucidat pana la ora actuala. Ceea ce ne arata acest studiu este faptul ca usturoiul poate juca un rol deosebit in ceea ce priveste inhibarea formarii de substante toxice pe baza de azot.

    De asemenea, un grup de oncologi scotieni a descoperit ca sarurile de iod din usturoi au un efect special asupra pastrarii sanatatii glandelor mamare.

     

    Broccoli si varza

     

    Oamenii de stiinta au descoperit ca legumele din familia cruciferelor – precum varza alba, varza de Bruxelles, broccoli, conopida, gulia si napii – contin din belsug o substanta naturala care poate reduce riscul de cancer. Denumirea acestei substante extraordinare este Indole-3-Carbinol (I3C). Aceasta impiedica dezvoltarea celulelor bolnave si le multiplica pe cele sanatoase pentru a proteja organismul impotriva infectiilor.

    Cercetatori din cadrul Institutului de Cancer Roswell Park din Buffalo, New York, au studiat eficienta consumului de broccoli si varza asupra organismului si au descoperit ca aceste legume din familia cruciferelor pot reduce aparitia tumorilor canceroase, specifice cancerului pulmonar.






    Anunţă-ţi prietenul:

    Categoria: Culinărie | Publicat de: ilonadm (14/05/2010)
    Vizualizări: 514 | Rating: 0.0/0
    Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii.
    [ Înregistrare | Logare ]
    Anunţuri Google
    Parteneri
    Publicitate