Miercuri, 25/12/2024, 21:59 Oaspete | RSS


Începători
Meniul site-ului
Categorii
Culinărie [97]
Tehnică [36]
Medicină netradiţională [22]
Preocupare de sine [140]
Masaj [10]
Rutină [107]
Alte [81]
Voting
Care tracker este mai organizat?
javascript:; javascript:;
Raspunsuri: 199
Statistică


În total online: 1
Oaspeţi: 1
Utilizatori: 0
Ultimii utilizatori
  • ColinLok
  • Francisml
  • Richiecit
  • Facebook fan

    Lecţii


    Principală | Profilul meu » Lecţii » Home-Made » Alte

    Cum să scapi de puricii din locuinţă? [română/text]



    Puricii se inmultesc foarte rapid. O femela poate depune un ou pe ora, in decursul a 3 luni de viata. Astfel, daca animalele de companie au purici, riscul ca acesti paraziti sa ajunga si in locuinta ta este foarte mare. Temperatura ridicata si umiditatea sunt principalele cauze care permit dezvoltarea puricilor in spatiul de locuit.

    Semnele de aparitie a puricilor sunt:
    • animalul de companie (ciinele sau pisica) se scarpina mult, iar pe blana acestuia se pot observa puncte mici, negre;
    • pe corpul tau sau al membrilor familiei apar semne asemenatoare cu cele ale ciupiturii de tintar: umflaturi rosii, tari cu o senzatie de mancarime foarte puternica;
    • pe covoare sau pe lenjeriile patului observi pete mici de sange; acestea sunt excremente de purice; ele pot fi insotite si de oua de culoare albicioasa.
    Este bine ca in momentul in care sesizezi aparitia puricilor sa nu le mai permiti copiilor sa ramana in locuinta pana la exterminarea acestor insecte. Puricii pot transmite diferite boli de la animale sau de la o persoana la alta. De asemenea, ciupiturile sunt foarte agresive, mai ales in cazul copiilor mici.

    Este bine ca in momentul in care sesizezi aparitia puricilor sa nu le mai permiti copiilor sa ramana in locuinta pana la exterminarea acestor insecte. Puricii pot transmite diferite boli de la animale sau de la o persoana la alta. De asemenea, ciupiturile sunt foarte agresive, mai ales in cazul copiilor mici.

    1 Aspira intreaga locuinta

    Aspiratul este principala metoda de a scapa de puricii din casa. Foloseste un aspirator cu saci de unica folosinta si manevreaza-i cu grija pentru a nu lasa puricii sa scape din recipient. Dupa ce sacul s-a incarcat este bine sa il sigilezi si sa il arzi. Daca vrei sa il refolosesti, introdu-l pentru 2 ore la congelator. Temperatura scazuta va omori atat puricii cat si ouale acestora.

    O alta varianta este utilizarea unui aspirator cu apa. In lichidul de acumulare a prafului adauga cateva picaturi de solutie impotriva insectelor, pentru a te asigura ca nimic nu supravietuieste ulterior.

    Daca ai un aspirator fara sac atunci poti introduce in recipientul de colectare o bucata de zgarda antipurici.

    Porneste mai intai cu zona in care animalul sta de obicei. Covorul pe care acesta doarme, presul de intrare in locuinta, cosuletul sau cusca, precum si zona in care mananca. In continuare va trebui sa insisti asupra mochetelor si covoarelor in locuinta, deoarece puricii isi vor depune ouale aici, confundand textura covorului cu blana cainelui.

    Insista in a aspira pana si cele mai ascunse zone din casa. Nu omite nici salteaua patului, pervazurile sau dulapurile de haine. Un purice ratacit printre haine iti poate da batai de cap o buna perioada. In final, aspira terasa, veranda, balconul sau holul scarii.


    2 Spala totul la temperaturi ridicate

    Lenjeria de pat, hainele care au fost expuse in perioada in care ai observat puricii, covoarele usoare, perdelele si jucariile animalului vor fi spalate la temperaturi cat mai ridicate cu apa si sapun. Poti adauga si otet pentru a fi sigur ca puricii nu se vor mai apropia de hainele respective.

    Este bine sa folosesti un program de spalare cat mai lung, la cea mai ridicata temperatura pe care materialele o suporta. Nu ezita atunci cand vine vorba de bumbac, deoarece acesta rezista si la temperaturi mari. Foloseste un detergent puternic si, daca este cazul, clor.

    Pentru covoarele mari, parchet sau gresie este foarte indicat sa folosesti un mop sau un dispozitiv de curatare cu abur fierbinte. Temperatura aburului distruge orice microb sau insecta din locuinta.

    Dupa ce ai spalat, hainele si suprafetele umede trebuie sa se usuce in cel mai scurt timp. Puricii sunt atrasi de umezeala, asa ca este bine sa reduci cat de mult acest factor din locuinta ta. Cea mai buna metoda este utilizarea uscatorului de rufe la o temperatura ridicata. Daca nu ai un uscator, atunci este bine sa expui hainele intr-o zona cat mai calduroasa, preferabil in bataia soarelui (puricii si ouale acestora nu suporta caldura directa a soarelui si nici frigul).

    3 Aplica o solutie de exterminare

    Daca nu esti adeptul solutiilor chimice impotriva insectelor, poti adopta o alta metoda ce a functionat de-a lungul timpului.

    Imprastie pe covoare si pe pardoseala sare si borax. Aceste doua substante actioneaza atat impotriva exemplarelor adulte (prin deshidratare) cat si asupra oualor. Aplica solutia seara, las-o sa actioneze peste noapte si aspira a doua zi cel putin de 3 ori.

    O alta solutie este improvizarea unei capcane. Aseaza un vas cu apa si cateva picaturi de detergent de vase in dreptul unei lampi. Aprinde lampa pe timpul noptii. Puricii vor fi atrasi de lumina si de caldura becului si vor sari in vasul cu apa pentru a se apropia de sursa. Desi ei pot innota, sapunul din apa nu le va mai da aceasta posibilitate.

    Atentie! Atunci cand aplici oricare din solutiile de mai sus este bine sa ai in vedere incaperile in care ai observat puricii. Sigileaza camera respectiva pentru 24 de ore, mai ales daca ai aplicat si o solutie chimica impotrica acestora. Unele tratamente nu fac decat sa ii indeparteze dintr-un loc in altul. Astfel, o usa deschisa le poate permite sa scape nevatamati.

    4 Atentie la detalii

    • tunde iarba si tufisurile din gradina pentru a-i expune caldurii solare;
    • sterge-te cu atentie pe picioare de fiecare data cand intri in casa;
    • deparaziteaza cainele sau pisica periodic si protejeaza-i de purici cu ajutorul unei zgarde;
    • daca patrupedul da semne de paraziti, arunca asternuturile si deparaziteaza cusca sau cosuletul in care acesta doarme.





    Anunţă-ţi prietenul:

    Categoria: Alte | Publicat de: ilonadm (18/03/2010)
    Vizualizări: 877 | Rating: 0.0/0
    Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii.
    [ Înregistrare | Logare ]
    Anunţuri Google
    Parteneri
    Publicitate