Miercuri, 25/12/2024, 22:31 Oaspete | RSS


Începători
Meniul site-ului
Categorii
Culinărie [97]
Tehnică [36]
Medicină netradiţională [22]
Preocupare de sine [140]
Masaj [10]
Rutină [107]
Alte [81]
Voting
Care tracker este mai organizat?
javascript:; javascript:;
Raspunsuri: 199
Statistică


În total online: 3
Oaspeţi: 3
Utilizatori: 0
Ultimii utilizatori
  • ColinLok
  • Francisml
  • Richiecit
  • Facebook fan

    Lecţii


    Principală | Profilul meu » Lecţii » Home-Made » Alte

    Cinci greşeli de evitat cînd cumpăraţi o maşină! [română/text]



    Cu totii avem cunoscuti care au vrut neaparat sa-si cumpere o masina si au ajuns sa plateasca atat de mult pe luna, incat nu reusesc sa-si acopere celelalte cheltuieli. Poate si unii dintre noi au fost in situatia aceasta. Lipa de bani nu face decat sa ne oblige sa luam alte si alte credite, pentru ca nu reusim sa vedem ca problema de fond nu e ca nu ne ajung banii de la o luna la alta, ci ca platim prea mult pentru masina.

    Iata cateva dintre greselile pe care ar trebui sa le evitati atunci cand vreti sa cumparati o masina:

    1. Sa nu stiti exact cat va permiteti sa cheltuiti
    Expertii spun ca platile lunare pentru o masina nu ar trebui sa depaseasca 15% din venitul lunar al gospodariei. Pentru a vedea exact cat va permiteti sa platiti, calculati cat inseamna 15% din venitul net si incercati sa nu depasiti suma rezultata.
    Un alt lucru la care trebuie sa va ganditi, pe langa pretul efectiv al masinii, sunt costurile adiacente achizitionarii. Aici ne referim, in primul rand, la asigurare, care costa diferit in functie de marca si model, de pretul masinii si de lucrurile impotriva carora va asigurati (furt, distrugere, accidente minore etc.). Informati-va bine despre toate acestea atunci cand mergeti sa va faceti asigurarea. In al doilea rand, ne referim la costurile de intretinere si de micile reparatii pe care va trebui sa le faceti de-a lungul vremii.

    2. Sa vreti sa cumparati neaparat o masina noua
    Valoarea unei masini cumparata noua se depreciaza semnificativ in primii doi ani, chiar cu pana la 40%. Daca tineti mult la bani, mai bine lasati pe altcineva sa suporte costul deprecierii si orientati-va spre o masina la mana a doua dar nu foarte veche. Daca insa tineti mult sa beneficiati de garantii sau va doriti anumite dotari pe masina, precum si daca deprecierea din primii ani nu va deranjeaza prea tare (adica nu vreti sa o vindeti in primii doi ani), puteti foarte bine sa cumparati o masina noua, insa va sfatuim sa o faceti in perfecta cunostinta de cauza.

    3. Sa nu stiti exact care este diferenta dintre un discount si o dobanda mica
    Unii dealeri auto va cer sa alegeti intre un discount si o dobanda mica, in cazul in care vreti sa cumparati o masina noua si nu v-ati hotarat inca daca o veti plati cu banii jos sau in rate. Faceti un calcul si vedeti ce avantaj va ofera fiecare optiune. Daca nu va descurcati, cereti sfatul cuiva care se pricepe.

    4. Sa nu va alegeti bine perioada de rambursare a imprumutului
    In prezent, puteti sa va intindeti cu creditul auto pe perioade care pot ajunge chiar si pana la 84 de luni. Acest lucru va permite sa cumparati masini mai scumpe, pe care altfel nu le-ati fi putut achizitiona, prin "intinderea" imprumutului si micsorarea ratelor lunare. Problema este ca, pe masura ce valoarea masinii se depreciaza, dumneavoastra continuati sa o platiti ca si cum ar fi noua. Asta inseamna dobanzi mari, paltite pe termen foarte lung, care v-ar putea aduce in situatia sa datorati bancii mult mai mult decat face masina in realitate. Daca nu va permiteti sa platiti tot odata, insa aveti destula putere de cumparare incat sa va permiteti rate mai putine si mai mari, alegeti un imprumut cu o perioada de rambursare scurta.

    5. Sa va faceti un credit nou cand deja ati platit mai mult decat face la cel vechi
    Cum am spus la punctul 4, creditele lungi va pot aduce in postura de a plati pe un autoturism mult mai mult decat valoarea sa reala. In cazul in care vreti sa vindeti masina si sa va cumparati una noua, va trebui ca, din banii luati pe cea veche, sa reglati primul imprumut si abia atunci sa va ganditi la al doilea. Daca vindeti masina dar nu va permiteti, totusi, sa asteptati sa lichidati primul credit, veti ajunge in situatia de a plati doua rate, dintre care una pentru o masina pe care nu o mai aveti (asta daca nu ati transferat cumva ratele catre cumparator). Iar aceasta situatie ne aduce din nou la regula 1: nu cumparati mai mult decat va puteti permite.




    Anunţă-ţi prietenul:

    Categoria: Alte | Publicat de: ilonadm (03/02/2010)
    Vizualizări: 447 | Rating: 0.0/0
    Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii.
    [ Înregistrare | Logare ]
    Anunţuri Google
    Parteneri
    Publicitate