Sistemul imunitar este unul dintre cele mai complexe ale organismului. Sistemul imunitar este considerat un adevarat creier mobil, care inregistreaza diferitele pericole pentru sanatatea noastra si creeaza „planul" in combaterea lor. De aceea, imunitatea noastra trebuie stimulata pentru a face fata stresului cotidian. Sistemul imunitar este cel care reactioneaza atunci cand o substanta straina − antigen − incearca sa patrunda in celule. Virusurile, bacteriile, fungii, substantele toxice constituie o amenintare continua pentru sistemul nostru imunitar. Daca aceste substante, virusuri, bacterii sunt in cantitati mici, sistemul imunitar le poate face fata. Stiati ca:Exista situatii, neexplicate inca din punct de vedere stiintific, cand organismul produce anticorpi indreptati impotriva propriilor sai constituenti. Apar astfel bolile autoimune, cum sunt poliartrita reumatoida sau lupusul eritematos.
Exista insa si situatii cand sistemul imunitar este depasit, vinovat fiind in primul rand stilul de viata dezordonat. Asa se face, de exemplu, ca bacteria Candida albicans, un locuitor obisnuit al intestinului, este tinuta sub control atat timp cat flora sanogena isi face treaba si sustine sistemul imunitar. Daca insa, flora sanogena este decimata, Candida albicans se multiplica, incepe sa colonizeze tubul digestiv si provoaca gaze intestinale, balonare, colita, micoze si chiar unele tulburari nervoase.
Sistemul imunitar face distinctia intre propriu (self) si strain (nonself). Structurile proprii − oasele, muschii, tesuturile − sunt acceptate de sistemul nostru imunitar, in vreme ce substantele straine sunt respinse intotdeauna. Sistemul imunitar are o memorie buna, daca putem spune acest lucru. Odata creati anticorpii pentru un anumit antigen, acesti anticorpi vor exista intotdeauna in organism si vor lupta cu antigenul. Cum se intampla acest lucru? Sistemul imunitar intalneste un antigen, invata totul despre el, lupta impotriva lui, iar la urmatorul atac al antigenului isi va aminti informatiile dobandite si va reusi sa il invinga rapid. Imunitate innascuta vs imunitate dobindita
Specialistii vorbesc despre imunitatea innascuta si despre cea dobandita. Imunitatea innascuta este mostenita de la parinti si nu mai poate fi influentata pana la sfarsitul vietii. Imunitatea dobandita poate fi insa sprijinita si modelata prin contactul cu un antigen. Primul astfel de contact este in primele zile dupa nastere, atunci cand copilul este hranit la san.
Copilul se naste cu un tub digestiv steril. Colostrul (laptele matern secretat cateva zile dupa nastere) este prima hrana a copilului si totodata primul implant de flora microbiana, care colonizeaza repede tubul digestiv si asigura sistemul imunitar al copilului. O data cu laptele matern, copilul primeste anticorpi, fiind ferit astfel de orice infectie pe care a avut-o mama. Maturizarea maxima a sistemului imunitar se produce in copilarie, intre 2 si 4 ani. Aceasta este varsta la care copiii intra in contact cu cei mai multi agenti patogeni, motiv pentru care dezvoltarea sistemului imunitar si formarea de anticorpi vor continua multa vreme.
Cum se manifesta imunitatea scazuta?[/b]
* Oboseala permanenta, care ascunde stresul si lipsa somnului − doi factori care slabesc imunitatea. * Sensibilitate crescuta la infectii, care se manifesta prin raceli frecvente, infectii urinare, episoade frecvente de herpes etc. * Vindecare si cicatrizare lenta a ranilor.
De retinutFiecare european raceste in medie de trei-patru ori pe an. Daca ar avea un aport suficient de seleniu si zinc, racelile nu ar mai aparea, spun studiile. Cele mai bune surse de seleniu si zinc sunt fructele, legumele, cerealele din zonele in care solul contine aceste minerale, dar si fructele de mare. Zincul are efect asupra a 40 de virusuri, printre care se numara si cele care provoaca racelile, gripa sau herpesul. In caz de infectie, zincul este consumat pentru refacerea rapida a celulelor imunitare.
Care sunt factorii de risc in scaderea imunitatii?
* Malnutritia: alimentatia dezechilibrata atat cantitativ, cat si calitativ este cea mai importanta cauza a scaderii imunitatii. * Imbatranirea: varsta este un factor care fragilizeaza sistemul imunitar. Studiile au demonstrat ca cele mai multe infectii, afectiuni inflamatorii si cancere se inregistreaza la persoanele trecute de 65 de ani. * Sedentarismul. * Lipsa somnului. * Stresul: in situatiile de stres, glandele suprarenale secreta cortizol, iar sistemul simpatic − noradrenalina, doua substante care slabesc sistemul imunitar. * Expunerea la toxine: folosirea detergentilor chimici pentru curatenie, a ierbicidelor, pesticidelor sau insecticidelor pentru tratarea culturilor de legume si fructe. * Expunerea la poluanti atmosferici din exterior care se propaga si in interiorul locuintei.
Recomandari pentru protejarea imunitatii
* Dormiti 7-8 ore pe noapte. * Renuntati la fumat. * Pastrati-va greutatea in limite normale. * Consumati alimente pregatite in casa, alimente care contin cat mai putine substante chimice, spalati bine legumele si fructele. * Protejati-va contra bolilor cu transmitere sexuala. * Luati antibiotice doar atunci cand este absolut necesar si respectati modul de administrare. * Ganditi pozitiv. * Incercati sa controlati pe cat posibil stresul. BAFTA!