Joi, 26/12/2024, 10:26 Oaspete | RSS


Începători
Meniul site-ului
Categorii
Culinărie [97]
Tehnică [36]
Medicină netradiţională [22]
Preocupare de sine [140]
Masaj [10]
Rutină [107]
Alte [81]
Voting
Care tracker este mai organizat?
javascript:; javascript:;
Raspunsuri: 199
Statistică


În total online: 1
Oaspeţi: 1
Utilizatori: 0
Ultimii utilizatori
  • ColinLok
  • Francisml
  • Richiecit
  • Facebook fan

    Lecţii


    Principală | Profilul meu » Lecţii » Home-Made » Alte

    6 lucruri periculoase din casa ta. [română/text]



    In urma unor accidente domestice sau din cauza defectelor de fabricatie, produsele de uz casnic determina ranirea sau imbolnavirea unui numar mare de oameni, in fiecare zi. Citeste in continuare care sunt produsele periculoase din casa noastra, cum ne influenteaza sanatatea si cum putem sa ne protejam de ele.

    1 Naftalina

    Naftalina este o substanta toxica, cu miros intepator, utilizata in general pentru pastrarea in stare buna a hainelor in extrasezon. Avand in vedere ca moliile deterioreaza textura hainelor sau altor produse textile, foarte multe persoane obisnuiesc sa foloseasca naftalina pentru a distruge aceste insecte.

    Studiile efectuate asupra naftalinei au scos la iveala faptul ca unul dintre ingredientele active, mai precis paradiclorobenzenul, poate cauza cancer la animale. Cu toate ca oamenii de stiinta nu stiu inca daca acesta este un agent cancerigen si in cazul oamenilor, studiile pe animale au aratat suficiente dovezi cat sa indemne oamenii sa aiba grija la folosirea naftalinei.

    Alte tipuri de naftalina contin o substanta care, in urma inhalarii pe o perioada mai mare de timp, poate deteriora sau distruge globulele rosii din sange. Chimicalele din naftalina pot provoca, de asemenea, greata si diareea.

    Daca trebuie sa folosesti naftalina, utilizeaz-o intr-o zona a casei cu ventilatie. De asemenea, spala orice imbracaminte care a fost depozitata cu naftalina inainte de a o purta pentru ca vaporii acesteia sunt absorbiti in fibre. O alternativa naturala la naftalina sunt bucatile din lemn de cedru.


    2 Produsele din pal


    Palul este un amestec din resturi de lemn, adica rumegus si aschii, combinate intre ele cu ajutorul unui clei pentru a-i conferi rezistenta si duritate. Acest lipici care uneste particulele de lemn poate provoca probleme de sanatate oamenilor.

    Un numar foarte mare de adezivi utilizati la realizarea palului folosesc formaldehida in locul rasinei naturale. Emisiile de formaldehida din spatiile interioare pot creste in conditii calde si umede.

    Expunerea la formaldehida poate fi periculoasa, mai ales pentru copii, determinand lacrimarea ochilor, senzatia de arsura a ochilor si a gatului, dificultati de respiratie si atacuri de astm.

    Daca locuiesti intr-o casa mai veche, cu lambriuri din lemn presat, poti folosi un dezumificator de aer, desi acestea elibereaza tot mai putina formaldehida pe masura trecerii timpului. Produsele din pal fabricate in ziua de azi intrunesc conditii de reglementare mult mai severe pentru a reduce emisiile de formaldehida.


    3 Chimicalele din covoare


    In ultimii ani, covoarele sunt supuse unui control mult foarte strict din cauza compusilor organici volatili continuti. Cu toate ca mochetele si covoarele nu sunt in mod inerent periculoase, s-au raportat probleme de sanatate asociate cu acestea.

    Lipiciul si vopselele utilizate pentru lipirea mochetelor emit compusi organici volatili care pot fi daunatori pentru sanatate daca se gasesc intr-o concentratie ridicata. Din fericire, de cele mai multe ori, emisiile compusilor organici se dilueaza dupa primele cateva zile de la instalarea covorului.

    Oamenii de stiinta cerceteaza in continuare chimicalele pe care noile carpete si covoare le pot contine si in ce masura sunt periculoase pentru oameni. In America au fost create doua etichete verzi care certifica faptul ca respectivii compusi organici volatili utilizati la diverse obiecte textile nu sunt periculosi.

    Pentru a fi in siguranta, desfa covorul sau mocheta si lasa-le sa se aeriseasca pentru cateva zile, inainte de a le amplasa in casa. De asemenea, aeriseste bine casa in primele cateva zile de la instalare.


    4 Vopseaua cu plumb


    Plumbul este considerat una dintre cele mai mari amenintari din mediul inconjurator. Chiar si in concentratii scazute, acesta poate cauza probleme sistemului nervos central, creierului, celulelor din sange si rinichilor. Plumbul este periculos in special pentru fetusi deoarece poate provoca tulburari de dezvoltare. Acesta intra in organismul fetusului, prin placenta mamei.

    Chiar daca in prezent se foloseste foarte rar, la multe case construite inainte de 1980 s-a utilizat vopsea cu plumb. Vopseaua intacta de pe o suprafata nu iti va face rau. Insa, odata ce incepe sa se decojeaza, aceasta elibereaza particule nocive de plumb pe care le poti inspira. Din acest motiv, daca decizi sa-ti reamenajezi casa, nu incerca sa indepartezi vopseaua prin slefuire, razuire sau ardere deoarece poate elibera metale toxice. Solicita ajutorul unei persoane avizate, care poarta o masca de protectie, adecvata.

    Acelasi tip de vopsea, care are in compozitie plumb, a starnit in 2007 un imens scandal in China. Un numar mare de firme producatoare de jucarii foloseau la realizarea acestora vopsea cu plumb, produs ce constituie un real pericol pentru copii. Guvernul chinez a acceptat renuntarea la vopseaua cu plumb in fabricarea jucariilor, in 2007, in timp ce in SUA, aceasta a fost interzisa inca din 1978.


    5 Deodorizantele pentru camera si solutiile de curatare


    Deodorizantele si solutiile de curatare improspateaza si dezinfecteaza casele noastre. Cu toate acestea, mai multe studii arata ca atunci cand sunt folosite excesiv sau intr-un spatiu mic, neventilat, aceste produse elibereaza poluanti toxici. Acestia provin din doua substante chimice principale numite etilena pe baza de eteri de glicol si terpene. In timp ce eterii sunt toxici prin composii pe care-i contin, terpenii devin nocivi in urma contactului cu ozonul din aer, ducand la formarea unei combinatii otravitoare.

    Odorizantele de aer contin multi compusi organici volatili, cum ar fi dioxidul de azot. Unele produse de curatenie contin paradiclorbenzen, substanta continuta si de naftalina.

    Produsele de curatare a baii si odorizantele de camera nu iti afecteaza sanatatea organismului, daca mentii circulatia aerului in casa.

    Odorizantele conventionale, indiferent de forma lor de prezentare - recipiente cu lichid,  sprayuri, geluri, cartoane parfumate, betisoare sau lumanarele parfumate - contin arome artificiale. Aceste arome nu numai ca pot da dureri de cap, dar contin si substante toxice. Printre acestea se regasesc acetona, limonenul, acetaldehida, clorometanul, 1,4-dioxan, chimicale recunoscute ca poluanti puternici ai mediului sau ca substante cancerigene.


    6 Materialele ignifuge
     

    Frecvent utilizate in saltele, tapiterii, televizoare, carcase de calculator, placi de circuite, materialele ignifuge sunt cunoscute pentru proprietatea de rezistenta la temperaturi foarte ridicate. In ciuda beneficiilor aduse, oamenii de stiinta au dezvaluit o latura mai intunecata a acestor produse. Materialele ignifuge contin eteri de difenil polibromurati (PBDE), substante care pot afecta organismul.

    Studiile privind PBDE au aratat ca acesti compusi influenteaza intr-o anumita masura capacitatea de invatare, ceea ce ar conduce la aparitia problemelor de memorie. Oamenii pot inhala aceste substante din aer si ulterior se pot imbolnavi.





    Anunţă-ţi prietenul:

    Categoria: Alte | Publicat de: ilonadm (05/02/2010)
    Vizualizări: 445 | Rating: 0.0/0
    Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii.
    [ Înregistrare | Logare ]
    Anunţuri Google
    Parteneri
    Publicitate