Fobia de şcoală, afecţiunea elevilor moderni [română/text]
Medicii si psihologii au remarcat o crestere semnificativa a numarului copiilor care sufera de afectiunea, denumita in termeni de specialitate "fobie de scoala".
Riscurile ca micutii sa dezvolte aceasta afectiune sunt cu mult mai ridicate la inceperea anului scolar.
Fobia de scoala se estimeaza ca afecteaza deja un copil la fiecare 20, iar tendinta se asteapta sa cresca in scolile din marile orase ale Marii Britanii, in special in Anglia.
Noua afectiune se adauga cresterii alarmante a numarului de copii afectati deja de obezitate si accese de violenta.
Afectiunea, care se manifesta pruin refuzul de a merge la scoala, poate duce, in cazul in care nu este tratata, la simptome psihice, ca starea de voma, durerile de cap, oboseala si atacurile de panica.
In plus, copii afectati de aceasta afectiune risca sa dezvolte anxietate, ca adulti.
Mark, care are 14 ani, a dezvoltat aceasta afectiune cand s-a mutat de la scoala primara din Wiltshire, intr-o scoala mare, din suburbiile Londrei.
Medicilor le-a trebuit 18 luni pentru a-l diagnostica. "Este ca si cum as fi inghetat", explica Mark.
"Ma simt alergic la cladirea scolii. Nu simt nevoia sa imi fac rau, sa ma sinucid .. sau cine stie ce ... dar nu vreau sa merg la scoala. Pur si simplu nu pot. Picioarele mele nu vor sa ma asculte, si mi se face rau".
Medicul Nigel Blagg, psiholog si autor al unor lucrari despre fobia de scoala si modalitatile de tratament, spune: "Cel mai trist lucru, in ce ii priveste pe copii cu aceasta afectiune, este ca pot trai cu ea toata viata".
Realitatea a dovedit ca cea mai sigura metoda de a trata este sa il duci pe copil la scoala, si sa il obligi la acesta rutina, cat mai curand posibil