Duminică, 12/01/2025, 01:19 Oaspete | RSS


Începători
Meniul site-ului
Categorii
Bebeluşi [36]
Preşcolari [61]
Clase primare [23]
Adolescenţi [8]
Voting
Care tracker este mai organizat?
javascript:; javascript:;
Raspunsuri: 199
Statistică


În total online: 6
Oaspeţi: 6
Utilizatori: 0
Ultimii utilizatori
  • ColinLok
  • Francisml
  • Richiecit
  • Facebook fan

    Lecţii


    Principală | Profilul meu » Lecţii » For Kids » Preşcolari

    Copilul îşi suge degetul–ce e de făcut? [română/text]



    Copii isi sug degetul dintr-o multime de motive – pentru bebelusi, acest gest vine ca un reflex natural, iar atunci cand cresc, micutii incep astfel sa isi descopere atat corpul, ca si obiectele din mediul inconjurator. Cand este insa momentul sa spui "stop" acestui obicei si mai ales, cum il poti dezvata pe copil de suptul degetelului?

    Ai observat probabil ca suptul degetelului a devenit pentru copilul tau o placere – micutul adoarme mult mai usor atunci cand se foloseste in mod repetitiv de acest gest. De asemenea, suptul degetelelor, al jucariilor, al lucrurilor moi sau dimpotriva, al celor tari, reci, il determina pe copilul tau sa  cunoasca lucrurile din jur, sa afle care sunt obiectele care ii sunt pe plac si cele care ii creeaza disconfort.

    Desi suptul degetelor aduce si numeroase avantaje, acest obicei ar trebui stopat odata ce incep sa ii apara dintisorii permanenti, in jurul varstei de 5 ani. Conform Asociatiei Americane a Dentisitilor, suptul degetului poate cauza probleme in cresterea si pozitia dintilor. Cu toate acestea, dentistii precizeaza ca semnalul de alarma se adreseaza copiilor care au facut din suptul degetelor o ocupatie constanta, nu micutilor care au acest obicei destul de rar, de exemplu atunci cand vor sa adoarma.

    Cu toate acestea, exista si o veste buna: pe masura ce cresc, micutii isi pierd singuri interesul pentru suptul degetului. Daca cel mic nu  vrea sa se dezlipeasca de deget dupa varsta de 5 ani, atunci ar fi indicat sa intervii. Iata cateva modalitati prin care il poti determina pe copilul tau sa renunte la acest obicei.

     

    Lauda-ti prichindelul

     

    Fiecare progres al copilului devine pentru parinti o sarbatoare. Probabil ca inca mai tii minte ziua in care micutul tau a renuntat la scutece sau momentul in care a spus primul cuvant. Pentru copil, laudele tale devin un motor motivational, iar acesta ar face orice pentru a te vedea multumit. De aceea, de fiecare data cand il alinti si ii spui cat de mult a crescut, il determini sa te asculte.

    Foloseste aceeasi strategie atunci cand vrei sa il determini pe acesta sa renunte la suptul degetului. Spune-i ca de acum este copil mare si asta se vede din faptul ca a renuntat la carucior, la scutece, la biberoane etc. Mentioneaza-i cat de mandru esti pentru ca se face copil mare si intreaba-l la ce crezi ca ar mai trebui sa renunte pentru a creste si mai mare. Daca nu isi da seama, atunci sugereaza-i ca este vorba despre suptul degetului si al lucrurilor.

     

    Distrage-i atentia

     

    Atunci cand observi ca micututl incepe sa isi suga degetul, distrage-i atentia. Initiaza o activitate care il conditioneaza sa isi foloseasca ambele maini. Pentru ca suptul degetului apare mai ales inainte de somn, fii pregatit cu diverse actiivitati pentru aceste momente. De exemplu, atunci cand ii citesti povestea dinainte de culcare, lasa-l pe acesta sa tina cartea de povesti sau roaga-l sa imbratiseze un animal de plus, animal care poate ilustra de exemplu, eroul povestii sau prietenul cel bun.

     

    Faceti haz de acest obicei

     

    Chiar daca ii vei atrage atentia copilului in mod constant atunci cand il prinzi cu degetul in gura, incearca sa transformi momentul intr-unul de amuzament, pentru a nu-l determina pe copil sa se simta jenat de situatie. De exemplu, ati putea inventa un semnal secret; in momentul in care il vezi pe copilul tau ca isi suge degetelul, executi acest semnal, stiut doar de voi doi. Copilul se va amuza de micul vostru secret si va renunta la gestul sau.

     

    Vorbiti cu medicul

     

    Cateodata, observatiile de la persoane straine ne raman mai bine intiparite in minte decat indicatiile primite de la rude sau prieteni. Acelasi principiu se aplica si in cazul copilului. Efectul este deosebit mai ales atunci cand te folosesti de persoane cu un anumit statut in fata micutului. Nenea politistul, medicul de familie, educatoarea, pompierul sunt cateva dintre persoanele de care copilul tau a auzit la gradinita si care pot avea un impact serios asupra acestuia.

    In cazul de fata, du-l pe copil in vizita la medic. Roaga-l pe acesta sa ii explice micutului ca a crescut si ca acum nu mai este cazul sa isi suga degetul, precum si consecintele acestui obicei. Sunt sanse mari ca discutia sa ii ramana intiparita in minte si sa reactioneze pozitiv.

     

    Ofera-i exemple din randul copiilor

     

    Explica-i si arata-i cum colegii lui de gradinita au crescut mari si nu isi mai sug degetelul. Lasa-l sa socializeze si in afara gradinitei cu alti copii si sa observe astfel comportamentul celorlalti. Copiii se influenteaza destul de usor si de asemenea isi imita comportamentele, asa ca aceasta ar putea fi inca o solutie pentru a-l determina pe copil sa renunte la suptul degetelului.




    Anunţă-ţi prietenul:

    Categoria: Preşcolari | Publicat de: ilonadm (25/02/2010)
    Vizualizări: 435 | Rating: 0.0/0
    Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii.
    [ Înregistrare | Logare ]
    Anunţuri Google
    Parteneri
    Publicitate