Marţi, 24/12/2024, 19:54 Oaspete | RSS


Începători
Meniul site-ului
Categorii
Bebeluşi [36]
Preşcolari [61]
Clase primare [23]
Adolescenţi [8]
Voting
Care tracker este mai organizat?
javascript:; javascript:;
Raspunsuri: 199
Statistică


În total online: 7
Oaspeţi: 7
Utilizatori: 0
Ultimii utilizatori
  • ColinLok
  • Francisml
  • Richiecit
  • Facebook fan

    Lecţii


    Principală | Profilul meu » Lecţii » For Kids » Bebeluşi

    Cum amenajezi camera bebeluşului? [română/text]



    Amenajarea camerei bebelusului este un eveniment destul de important, ce aduce cu sine confirmarea unui nou membru al familiei, a unui nou inceput de viata. Transforma camera intr-una memorabila. Tine cont insa ca aceasta trebuie sa asigure inainte de toate conditiile de siguranta si functionalitate. Citeste recomandarile noastre pentru a sti de ce trebuie sa tii cont inainte sa te apuci de treaba.

    1 Alege spatiul copilului

    Chiar daca este mai comod pentru parinti sa aseze patutul copilului in dormitor lor, acolo unde spatiul o permite, este ideal ca cel mic sa aiba o camera a lui. Va fi mai departe de parinti, dar va creste constientizand ca are un spatiu personal si ca parintii au, la randul lor, nevoie de intimitate.

    Copiii care au camere individuale devin mai independenti si mai descurcareti.

    Astfel, poti incepe inca de pe acum sa-i construiesti un spatiu care sa i se potriveasca si atunci cand va creste. Poti gasi multe piese de mobila versatila, care se pot modifica pe masura ce copilul creste.


    2 Asigura functionalitatea camerei


    Camera copilului trebuie sa fie functionala, cel putin in primii doi ani de viata. Vei petrece o mare parte din timpul tau, indiferent ca e zi sau noapte, hranindu-l, schimbandu-l si jucandu-te cu cel mic. Asadar, ai nevoie de o camera confortabila si usor de folosit. Sugarilor le place sa fie plimbati in brate si mangaiati atunci cand plang. Daca vei aglomera camera cu piese de mobilier si decoratiuni, nu vei mai avea spatiu sa te misti sau risti sa te impiedici ori sa te lovesti.

    Incearca sa pastrezi mijlocul camerei liber, pentru ca cel mic sa aiba un loc unde sa se joace.


    3 Stabileste schema de culori


    Incearca sa alegi pentru camera bebelusului o tema primitoare si relaxanta in acelasi timp. Dupa ce se naste copilul, vei petrece foarte mult timp in aceasta incapere, asadar este destul de important sa zugravesti peretii intr-o culoare care iti place si tie, dar care poate contribui si la dezvoltarea inteligentei si personalitatii copilului tau.

    Daca stii deja sexul copilului, probabil ca ai de ales intre roz si bleu, culorile clasice pentru fetite, respectiv baietei. De asemenea, poti opta pentru culori neutre precum verde, galben, lila, oranj pal.

    Intr-o camera in care piesele de mobilier sunt puternic colorate, ai putea sa vopsesti peretii cu alb.  Contrastul va fi astfel destul de puternic, iar combinatia vesela de culori va oferi o luminozitate aparte incaperii.

    O alta varianta este sa imbraci peretii in tapet. Exista o varietate de imprimeuri si culori disponibile, astfel incat ai de unde alege si sigur vei gasi ceva pe placul tau. Poti gasi inclusiv modele ecologice, cu lipici non-toxic, potrivite pentru camera bebelusului.

    Tapetul modern are avantajul ca este lavabil si se poate dezlipi cu usurinta. Cand copilul va incepe sa isi exercite talentele artistice pe pereti, iti va fi foarte util sa alegi un tapet lavabil sau pe care il poti schimba cu usurinta.


    4 Acorda atentie pieselor de mobilier


    Piesele de mobilier de baza pentru camera copilului sunt patutul, masa pentru infasat, o noptiera sau o masuta de pat, un dulap pentru obiectele copilului (poate fi acelasi cu masa pentru infasat) un fotoliu sau un scaun confortabil in care sa stai atunci cand il hranesti pe cel mic si un ceas pentru a urmari programul de alaptare.

    Pentru carti si jucarii poti monta o biblioteca sau cateva polite, pe un perete. Acestea te ajuta sa economisesti spatiu si sunt ideale pentru camerele mici. Ofera-i copilului locuri in care sa-si poata depozita jucariile: ladite, cutiute si recipiente speciale. Astfel, devine mai usor pentru el sa-si stranga singur jucariile si sa mentina ordinea pe masura ce va creste.

    Incearca sa asezi piesele de mobilier in asa fel incat sa-ti fie cat mai usor. Spre exemplu, daca masa de infasat nu are sertare incorporate, asaza-o cat mai aproape de dulapiorul in care tii lotiunile de baie si hainutele. Foarte la indemana iti va fi sa ai alaturi si un cos de gunoi cu capac in care sa arunci scutecele sau servetelele folosite.


    5 Alege pardoseala


    In ceea ce priveste pardoseala, parchetul laminat si gresia sunt alegerile cele mai practice pentru ca nu se pateaza si se curata usor. Insa acestea formeaza suprafete dure si reci, deloc potrivite pentru un copil care se va juca mult pe jos.

    Din acest punct de vedere, mocheta  este ideala pentru ca e moale si calduroasa. Din pacate, este greu de curatat si se pateaza usor. Poti incerca variante moderne, cum este mocheta de pluta (ecologica, moale, calda, impermeabila) sau linoleumul natural (cald, impermeabil). Atunci cand copilul se joaca pe jos, cel mai important este ca pardoseala sa fie usor de igienizat si sa nu pastreze microbi. O solutie buna pentru camera bebelusului poate fi si incalzirea prin pardoseala.


    6 Cauta sursele de lumina potrivite


    Ideal ar fi ca in camera bebelusului sa existe o fereastra larga, care sa permita intrarea luminii si a razelor solare.

    Ai grija si la sursele artificiale de lumina. Celui mic ar putea sa i se faca teama de intuneric mai tarziu, asa ca va trebui sa ii cumperi o lampa de veghe. Sursele de lumina din camera nu trebuie sa fie prea puternice.


    7 Asigura conditiile de siguranta


    Mare atentie la pozitionarea patutului. Nu il aseza in apropierea unor piese de mobilier mari pentru a nu exista riscul ca acestea sa cada peste patut. Obiectele prinse in perete (tablouri, rafturi) trebuie montate corect si verificate din cand in cand. Chiar si asa, acestea nu trebuie asezate deasupra patului.

    Cu exceptia scaunului sau fotoliului, este important sa asiguri toate piesele de mobilier de perete. Copilul va putea sa traga de un sertar mai repede decat iti imaginezi. Daca nu sunt prevazute din fabricare cu astfel de sisteme, poti gasi in magazinele de bricolaj accesoriile potrivite. Cu acestea se poate face securizarea pieselor de mobilier si in caz de cutremur.

    Fereste-te sa asezi patutul copilului langa fereastra si pentru a evita curentii de aer rece care vin dinspre aceasta si pot afecta sanatatea bebelusului.

    Totodata,  instaleaza la ferestre un sistem prin care copilul sa nu le poata deschide atunci cand va creste. De asemenea, asigura-te ca draperiile si perdelele nu pot sa fie trase cu usurinta de pe galerie.Evita sa amplasezi lampadare si ascunde toate prizele si intrerupatoarele sau alege unele ce sunt prevazute cu protectie pentru copii.

    Ai grija ca toate sertarele si colturile ascutite sa fie protejate, astfel incat cel mic sa nu se raneasca. Poti gasi in magazine tot felul de acesorii, care nu numai ca protejeaza, dar sunt si haioase si completeaza camera.





    Anunţă-ţi prietenul:

    Categoria: Bebeluşi | Publicat de: ilonadm (13/03/2010)
    Vizualizări: 576 | Rating: 0.0/0
    Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii.
    [ Înregistrare | Logare ]
    Anunţuri Google
    Parteneri
    Publicitate